“Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizlersiniz.”
Mustafa Kemal Atatürk
100. yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, koronavirüs sebebiyle #evdekal’sak da milletçe coşkuyla kutlamaktan geri kalmıyoruz. Gün içinde emniyet mensupları tarafından gerçekleştirilen konvoylar, belediyeler tarafından gerçekleştirilen günün anlam ve önemine uygun müzik yayınları eşliğinde #evdebayramvar. Bu akşam saat 21.00’da balkonlarda, pencerelerde buluşuyoruz ve İstiklal Marşı eşliğinde bayramımızı hep birlikte kutluyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya üzerinde, çocuklara hediye edilen ilk ve tek bayram olması açısından büyük önem taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın, geçmiş yıllarda ulusal platforma taşınması için çok çaba harcanmıştır. Türkiye’nin yanı sıra, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de resmi bayram olarak kabul etmekte ve “23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı” olarak, Kosova Cumhuriyeti tarafından da coşkuyla kutlanmaktadır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?
23 Nisan Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla, egemenliğin halka verilmesini kutlamak amacını taşımakla birlikte, savaş sırasında öksüz ve yetim kalan çocuklara bir şenlik hazırlanıp onları sevindirmek içindi. Aslında bu bayram, üç önemli konunun birleşimidir; Çocuk Bayramı, Ulusal Egemenlik Bayramı ve Meclisîn Açılışı. Bu birleşim 1982 yılında, Darbe Dönemi’nde kanunda yapılan “bayramlar ve tatiller “ değişikleri ile gerçekleşmiştir.
Atatürk’ün çocuklara hediye ettiği bu bayramı ulusal platforma taşımak için TRT, 1979 yılının UNESCO tarafından “ÇOCUK YILI” ilan edilmesiyle, 23 Nisan çocuk şenliğini başlatmıştır. Böylece bu bayram uluslararası platforma taşınmıştır.
Himaye-i Etfal Cemiyeti (Dönemin Çocuk Esirgeme Kurulu) tarafından önceki yıllarda, yetim çocuklara yardım amaçlı pullar bastırıp bu pulları satma, rozetler yapma gibi şenliklerle birlikte faaliyetlerde bulunsa da, Çocuk Bayramı ilk kez 1927’de yine bu cemiyet tarafından ilan edilmiştir. Amaçları çocukların neşeli bir gün geçirmesini sağlamak ve onların eğitimi-bakımı için destek toplayan bu kurum, bayramı ilk ilan ettiğinde, dönemin cumhurbaşkanı Atatürk tarafından etkinlikler desteklenmiş ve duyurulmuştur. Atatürk bandonun konser vermesini sağlamış ve etkinlikler için çocuklara araba tahsis etmiştir.
Ülkemizde 100. Yıl Kutlamaları
- Anıtkabir’deki ilk ziyareti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk gerçekleştirdi.
- TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki heyet TBMM’deki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.
- Bugün, Türk Hava Yolları, Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışının 100. yılı dolayısıyla planladığı “TK1920” kodlu özel bir uçuş gerçekleştirdi. Canlı hava trafiği sitesi “Flightradar24” üzerinden takip edilebilen uçuşta, THY uçağının İç Anadolu Bölgesi üzerinde Türk bayrağının üzerindeki ay ve yıldızı çizdi.
- Yüzüncü yıla özel olarak yazılan, akşam da evlerden okunacak olan 23 Nisan 100. Yıl Marşı’nın sözleri:
“Gözlerimde ışık gibi
Bağımsızlık hediyesi
Uyandırır bir bayrama
Bu dünyada bir tek bizi
Gurur bizim, inanç bizim
Yarınlar bizim sen buna inan
Atamızdan armağan
Yüzyıllar yaşa 23 Nisan
Kanatlanan kuşlar gibi
Sonsuz mavi gökler gibi
Selam gönder tüm dünyaya
Dalgalanan bayrağım gibi
Gurur bizim, sevinç bizim
Yarınlar bizim sen buna inan
Atamızdan armağan
Yüzyıllar yaşa 23 Nisan.”
Atatürk’e göre, çocuklar bir milleti aydınlığa çıkaracak olanlardır. Çocuklarımıza ve eğitimine gereken özeni göstermek ve onlara vatan bilincini kazandırmak, onları güzel yarınlara hazırlamak, geleceğimize yapabileceğimiz en güzel ve özenli yatırımdır.
23 Nisan Ulusal Egеmеnlik vе Çocuk Bayramı’ nı KadinVs. olarak kutluyor, gеlеcеğimizi еmanеt еttiğimiz çocuklarımıza mutlu, başarılı ve sağlıklı yarınlar diliyoruz.
Türk Millеtinin istikbali bugünkü çocukların isabеtli görüşü vе yorulmak istidadında olmayan çalışma azmi ilе büyük vе parlak olacaktır.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Yararlanılan Kaynaklar: https://tr.wikipedia.org/wiki/23_Nisan_Ulusal_Egemenlik_ve_%C3%87ocuk_Bayram%C4%B1
https://www.tbmm.gov.tr/kultursanat/23_Nisan.htm
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/thyden-23-nisanin-100-yilinda-ozel-tk1920-ucusu-6196327