Annene Söyle Sana Yapsın!

Annene Söyle Sana Yapsın!

Annene söyle sana yapsın! Türkiye’de ne yazık ki bu terim fazlaca karşıma çıkıyor.

Mesleğim öğretmenlik olduğu için çocuklarla sürekli aynı ortamda bulunma fırsatım oluyor. Okul dışında da çocuklar her zaman ilgi alanım olduğu için onları gözlemliyorum, kişiliklerine yorumlar yapmaya çalışıyorum, yetiştirilme durumlarına bakarak aile yapılarını çözmeye çalışıyorum derken onlarla daha çok sohbet etmeye çalışıyorum. Aralarındaki konuşmalara da şahitlik ediyorum genellikle. 

“ Annene söyle sana yapsın ! “ şöyle başlıyor:

Üç dört çocuk birleşip aralarında sohbet ederken ben de kulak misafiri oldum onlara. Konu ailesinin onlara almış oldukları bir şey üzerineydi ama içlerinden bir tanesi alınan şeyden memnun olmadığını dile getiriyordu. Diğer arkadaşları da ona destek olmaya çalışarak dilleri döndükçe akıl vermeye çalışıyorlardı. Bir tanesi döndü dedi ki: “ o zaman annene söyle, sana daha güzelini alsın.”

 Bir anda bu cümle beni düşünmeye sevk etti. Düşündüm ki; neden babana söyle sana daha güzelini alsın değil de, annene söyle sana daha güzelini alsın şeklindeydi? Kendimce dedim ki; çocuklara bu cümleyi kurduracak ataerkil toplum hâlâ aramızda yaşamaya devam ediyor.

 Özellikle yaşadığımız ülke olan Türkiye’de bu sıkça karşılaştığımız bir durum maalesef ki. Aile denince akla anne baba ve çocuk (lar) geliyor. Herkese biçilmiş olan bir görev var. Anne evde yemek yapar, evi toparlar, temizlik yapar, çocuklarıyla ilgilenir, eşiyle ilgilenir. Baba ise işe gidip para kazanıp eve yemek getirmekle yükümlü kişidir. Onun dışında babanın başka bir rolü yoktur çünkü anne her şeyle ilgilenip çözüme kavuşturan kişidir. Çocukların ağızlarından çıkan cümle bize bir kez daha bunu hissettiriyor aslında. Öte yandan bu toplumda da çocuğun bir şeye ihtiyacı mı var hadi yavrum annene git o yapar, annene söyle sana verir, annene söyle getirir vs. gibi cümleleri duyuyoruz. 

Annene Söyle Sana Yapsın!

Bu söylemlere sıkça rastlıyoruz. Bu durum beni çok fazla rahatsız ediyor. Toplumsal yozlaşma bir kara delik gibi bizleri içine çekmeye devam ediyor. Annene söyle sana yapsın demek yerine aile bireylerinden birisine söyle sana yardımcı olsun gibi cümleler kurmak daha mantıklı ve şık olur bence. Dilimizdeki bu tabuları yıkmadığımız sürece aydınlık ve çağdaş bir toplum olamayız. Eğer toplumsal cinsiyet eşitliği istiyorsak herkes birazcık elini taşın altına koymalı. Hep birlikte olursak bu yozlaşmaya dur demek daha kolay olacak. 

Mutlu günler dilerim!

Photo by Vitolda Klein on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.