Atatürk’ün Yazdığı Kitaplar

Atatürk’ün Yazdığı Kitaplar Atatürk’ün Bizlere Bıraktığı Eserler

İçindekiler

Atatürk’ün Bizlere Bıraktığı Eserler

 Atatürk’ün Yazdığı Kitaplar diye bir başlık attığımda aklınıza hangi kitaplar geliyor? Haydi gelin, Ulu Önderimizin gelecek nesillere bıraktığı eserlere birlikte göz atalım.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı haftasında hazırlanabilecek en güzel yazılardan biri bence Atatürk’ün yazdığı eserler. Atatürk, gençleri her zaman çok severdi. Geleceğin bilgili ve kendini geliştiren gençlerin elinde olduğundan bahsederdi. Gençlere örnek olmak için hep daha çok çalışırdı. Her daim ileri görüşlü bir lider olarak kendisinden bahsedilirdi. Bu ileri görüşlülüğünü ve gelecek için bizlere bırakmak istediklerinin arasında kendi vatanımız, kendi dilimiz, kendi marşımız ve bayrağımız dışında bizler için yazdığı eserlerde vardır. Onun düşüncelerini anlamak için bu eserleri okumamız bizlerin yararınadır. Ata’mıza sevgi, saygı ve minnetle…

19 Mayıs Türkiye’min doğum günü kutlu olsun.

Atatürk’ün Yazdığı Kitaplar 

NUTUK – SÖYLEV

En çok bilinen ama kalınlığı yüzünden birçok kişinin gözünü korkutan bu eser, Atatürk’ün aslında ne kadar iyi bir kaleminin olduğunun da kanıtıdır. 

Nutuk’u okuduğunuzda içinde geçmiş, bugün ve gelecek temalarının ne kadar iç içe geçmiş olduğunu, muazzam bir anlatım gücüyle hissedecek ve göreceksiniz. Atatürk’ün düşüncelerini, onun hayata bakış açısını anlamlandırabilmek için tekrar tekrar okuyacağınız bir başucu kitabınız olacaktır. Türkiye’nin en güzel ve özel mirasıdır.

GEOMETRİ

Ulu önderin en çok bilinen eserlerinden biridir. 1937 yılında basılan bu eseri, Atatürk Dolmabahçe Sarayı’nda kaleme almıştır.
Eğitimin daha açık ve anlaşılır olması gerektiğine inanan ulu önder, bu kitapta “ açı, üçgen, kenar… “ gibi geometride kullanılan terimleri Türkçe olarak adlandırmıştır. Eğitimin Türkçeleştirilmesinde atılmış önemli bir adım, kılavuz ve kaynaktır.

ZABIT VE KUMANDAN İLE HASBİHAL

Bu kitap Osmanlı ordusunun içinde yaşanan sıkıntıları anlatırken aynı zamanda çözüm yolları sunmaktadır. Ayrıca, Atatürk’ün yakın arkadaşı olan Nuri Conker’in aynı isimli kitabına “ile HAsbihal “ eklemesi yapılarak gönderme yapılmıştır.

CUMALI ORDUGAHI

Cumalı Ordugahı’nda Atatürk’ün aldığı eğitimleri not aldığı kitaptır. Atatürk’ün askerlik anlayışı ve stratejilerine dair fikirler bulunduran bu eser, 1909 yılında Selanik’te yayımlanmıştır.


GÜNEŞ-DİL TEORİSİ: ULUS DİL YAZILARI – ETİMOLOJİ MORFOLOJİ VE FONETİK BAKIMINDAN TÜRK DİLİ 1935

Muhakkak hepimizin duyduğu ama sonrasında çok irdeleyemediği bir konu: Güneş- Dil Teorisi. Adı üzerinde teori ama çok mantıklı, çok fazla iyi temellere dayandırılmış bir teori. Atatürk’ün Türk Dili’ne verdiği önemi gösteren en özel eserlerden biri. Fazlaca meşhur olmaması da bizler için kayıp ama hala geç değil. 

ARIBURNU MUHAREBELERİ RAPORU

1915 yılında yayınlanan bu kitapta, Atatürk’ün Çanakkale Cephesi’nde yaşadıkları ve gözlemledikleri ile ilgili raporları bulacaksınız. Bu raporlar düzenlenip kitap haline getirilmiştir.

ANAFARTALAR MUHAREBATINA AİT TARİHÇE

Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Ağustos 1915’te Conkbayırı Muharebesi’nde gerçekleşen olayları an be an kendi kalemiyle yazıya aldığı notlarından oluşturulmuş kitabıdır.

ATATÜRK’ÜN HATIRA DEFTERİ

1972 yılında kitaplaştırılan bu eser, Atatürk’ün kişisel notlarından, bir hatıra defterinden oluşmaktadır. 1916-18 yılları arasında görevde olduğu yıllarda gözlemlediklerini aktardığı defterinden oluşturulmuş bir eserdir. Dr. Reşit galip tarafından kitap haline getirilmiştir.

KARLASBAD HATIRALARI

Karlasbad’ta Atatürk tarafından günlük olarak kaleme aldığı notlardan oluşmuş bu eser 1983 yılında  kitap haline getirilmiştir. 


Yararlanılan Kaynak :https://yorumguncel.com/ataturkun-yazdigi-kitaplar/

Paylaş

Esra Mntr- Kadinvs

Yazar

Esra M.

esra.g@kadinvs.com