Az Işıkta Büyüyebilen Ev Bitkileri

Son zamanlarda ev bitkileri ile olan ilişkimiz samimiyetini iyice arttırdı. Hem son zamanların trend bir dekor parçası haline gelen hem evde kaldığımız sürelerin kalitesini artıran bitkiler, doğru yerde doğru seçim yapıldığında her evde yetiştirmenin mümkün olduğu canlılar. Bitkilerin fotosentez, dolayısıyla yaşamak için olmazsa olmaz ihtiyaçlarından biri ışık elbette. Neyse ki en az farklı ortam koşullarının çokluğu kadar farklı tür bitki de var. Az ışıkta büyüyebilen ev bitkileri ile karanlık evler de çiçeksiz kalmayacak. Üstelik sadece ev değil ofis, dükkan veya az ışık alan diğer mekanlar için de doğru seçim yapmanızı sağlayacak öneriler bunlar.

Tabii ki bir mucize yok, tamamen ışıksız bir ev bitkisi hayal ancak gerçekten zorlu şartlar altında dahi yaşayıp gelişebilen bitkiler var. Sıralamada ilk defa bitki yetiştireceklere uygun bakımı kolay ve düşük ışık altında dahi güzel performans sergileyen çiçekler yer alacak. Bu çiçeklerin bir kısmı hali hazırda evimde olan bir kısmı bir dönem yetiştirdiğim ve birkaçı ise annemin yetiştirdiği bitkiler. Ve unutmayın burada yer alan bitkiler sadece az ışıkta büyüyebilen ev bitkileri olarak sınırlandırılmamalı direk güneş ışığına maruz kalmayan, ışık alan ama gölgede konumlandırılması gereken bitkiler anlamına da geliyor aynı zamanda.

Kurdele Çiçeği- Chlorophytum 

Açık yeşil yapraklarının ortasından beyaz bir hat şeklinde uzanan yapısı var Kurdele Çiçeğinin. Yeni başlayanlar için de bakımı kolay bitkilerden. Çabuk büyüyor olması bitki yetiştirmeye devam etmek açısından teşvik edici. Aynı zamanda çok cüzi miktarlara sahip olabileceğiniz başlangıç çiçeği diyebiliriz. Bir miktar büyüdükten sonra sürgünler vererek kurdele benzeri yaprak çiçekler açıyor. Kitap rafları ve ünite üzerinde sıcak görüntüler veren kurdele çiçeği az ışıkta bile verimli. Toprağı kurudukça su vererek ve iki yılda bir toprağını değiştirerek uzun yıllar varlığını sürdürebilir.

Paşa Kılıcı- Sansevieria

Bir dönem Türkiye’de çiçek seven her evde vardı Paşa Kılıcı. Hemen hemen her ortama uyum sağlayan, bakımı kolay, geniş yapraklı bitkiler ile kompozisyon oluşturulduğunda çok daha şık ve tropikal bir görüntü oluşturabilirsiniz bu bitkiyle. Çok uzamasını istemezseniz bodur türlerini tercih edebilirsiniz böylelikle floresan ışığa sahip banyolarda bile yerini alabilir.

Dağ Palmiyesi- Chamaedorea

Görüntü olarak o kadar narin duruyor ki kesinlikle “büyütemeyeceğim” hissini verse de kendisi şaşırtıcı bir şekilde güçlü bir yapıya sahip. Çok fazla su ve ışık istemeyen Dağ Palmiyesi zarif görünümüyle salonunuzun en güzel köşesi haline gelebilir.

Aşk Merdiveni- Nephrolepis

Son zamanlarda popüler olan Helen beton saksıları için en uygun çiçeklerden Aşk Merdiveni. Eğrelti otu görünümü ormanı evinize taşıyabilmeyi vaad ediyor sanki. İster asılı formda ister masa ve raf üstünde sergileyebilirsiniz kendisini. Uzun süreli kullanmanın sırrı ise direk güneş ışığına maruz bırakmamak. Toprağı kurudukça su vermeniz gerekiyor ve dokunulmaktan pek hoşlanmıyor. Ayrıca nemi sever, kuru havalarda yapraklarına püskürtme yapmanız gerekir.

Deve Tabanı- Monstera

Hepimizin gönlünü feth etmeyi başarmış Deve Tabanı geniş delikli yapraklarıyla göz alıcı bir bitki. Aslında çok yüksek ışığı sevmediğini biliyor muydunuz peki? Tabii ki o güzel olan yaprakları arasında ki delik miktarı ışıkla doğru orantılı ancak fazla ışık altında ne yazık ki ölüyor. Az ışık alan evler için hem aydınlık ferah bir görüntü oluşturuyor hemde çabuk büyüyor. Ancak yerinin geniş olması ve yapraklarının nesnelere temas etmemesi gerekir. Yarı gölge ve geniş bir yeriniz varsa mutlaka edinin.

Dua Çiçeği- Maranta

Yetişkin hali büyük bir kara pancarı anımsatıyor bana ancak ondan daha canlı ve doygun yeşillere sahip. Geceleri yapraklarının etrafı kendine doğru kıvrıldığından bu adı alıyor. Yarı gölge alanları seviyor, bol yeşil bir görüntü için seçebileceğiniz en güzel bitkilerden. Farklı tropik bitkilerle kombinlenecek çiçeklerden olan bu bitkiyi toprağı kurudukça sulayın yeter.

Ağlayan İncir Ağacı- Ficus Benjamin

Genellikle ofis ve avm’lerde karşısına çıkabilecek bu bitki aslında özellikle koridor-hol gibi alanlar için en uygun türlerden. Yaz aylarında orta miktarda ve kışın sadece kurumasını önleyecek kadar sulama gerektirir. Sevmediği şey ise soğuk. Ağlayan İncir Ağacını soğuktan korumak en önemlisi.

Şans, Modern Bambu- Dracaena

Bambu türlerini büyütebilmek için çoğu zaman bir toprağa bile ihtiyaç duymazsınız. Sanki “yapay” izlenimini veren bambular yatak odaları için de tercih edilebilecek bitkilerden. Ayrıca büyüme, şans ve refahın sembolü bu bitki için düşük dolaylı ışık ve hafif nemli toprak kafi.

Kauçuk Bitkisi- Ficus Elastica

Yine toleransı yüksek bir bitki karşımızda. Kauçuk bitkisi susuzluğu ve az ışığı tolere edebilen, gölge alanları seven ve yapraklarını ara ara yıkamamız (en zahmetli kısmı belkide) gereken bir bitki. Bu, geniş yapraklar üzerinde biriken tozdan kurtulmak için önemli. Işığı tolere edebilir fakat bu nefes almasını engelleyecek tozla kaplı olmadığında geçerli. Yıkamak için uygun alanınız yoksa yaprakları nemli bir bezle sildikten sonra püskürtme yapabilirsiniz. 

Pothos Sarmaşığı- Philodendron

Bakımı kolay asma bitkilerinden Pothos Sarmaşığı askı saksıda yetiştirebileceğimiz canlı bir bitki. Sarkan formu kitaplıklarda, kornişe asabileceğiniz macrome saksılarda yerini alıp dekorasyonu tamamlayabileceğiniz en iyi aksesuar aynı zamanda. Düşük ışıkta güzel sonuçlar alacağınız bitkinizin çok uzamasını istemiyorsanız uçlarından kesip aynı saksısına ekip gürleşmesini sağlayabilir veya başka bir saksıya ekerek çoğaltabilirsiniz.

Zamia Bitkisi- Zamiaculcas

Karanlık köşeleri ve ihmali tolere eden bir ev bitkisi mi arıyorsunuz? Cevap kesinlikle Zamia. Çünkü çok ışık büyümeyi yavaşlatıyor, çok az su istiyor. En sevdiği şey belkide gölge bir alan. Çok seyahat edenler için de en iyi alternatiflerden biri.

Mum Çiçeği- Hoya

Yavaş büyüyen muhteşem bir asma mum çiçeği, parlak dolaylı ışıkta büyür, ancak karanlık yerlerde neredeyse aynı şekilde başarılıdır. Düz yapraklarının üzerinde mumsu bir tabaka vardır. Bazen oldukça hoş kokulu beyaz çiçeklerden oluşan kümeler üretir. Hatta bu koku bazen aynı odada uyuyamayacağınız kadar ağır olabilir ki kokusunu geceleri yayar. Ancak bu koku çiçeğinden gelir ve çiçek konusunda esirgeyicidir. 

Bonus: Kahve Bitkisi- Coffea Arabica

Kahve Bitkisi

Kahve severler için harika bir bitki, kahve müptelası olanlar içinde harika bir hediye! Yarı gölge alanları seven Coffea Arabica, parlak yeşile sahip yapraklarıyla mutfak masanız için doğru bir tercih.

Kaynak Fotoğraflar: Irina Grotkjaer, Severin Candrian, Shelby Miller

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.