Bahar Eti Nedir? Nasıl Pişirilir?

Bahar eti nedir? Bahar eti nasıl pişirilir?

İçindekiler

Bahar eti nedir ve nasıl pişirilir, daha önce hiç duymamış olabilirsiniz ama tanışmak için daha fazla geç kalmayın diye sizi bu harika lezzetten hemen haberdar etmek istedim; “Bahar Eti”. 
Çanakkale yöresinde, ilkbahar aylarında, büyükbaş hayvanların özellikle danaların boynunun alt çevresinden toplanan yağlı etlerdir. Yöresel olarak “çöz” olarakta adlandırılan, hayvanın boynunun yağlı kısmıdır.

Aslında kokoreç severler, bahar etinin lezzetine nail olmuşlardır. Çoğu kişinin bilmediği; kokoreçlerin içinde bulunan, beyaz , yağlı, yumuşak kısımlar bahar etinden oluşur. Yağıyla birlikte sucuklara da lezzet vermesi için eklenir.
Böyle anlatırken, bildiğiniz uykuluk diye düşünebilirsiniz. Bahar etinin uykuluktan farkı, uykuluğun; koyun ve kuzuların bağırsaklarının çevresindeki yağlı kısımlarda, bahar etleri ise büyükbaş hayvanların boyun kısmında bulunmasıdır.
Baştan uyarayım, kalorisi biraz yüksek ama o lezzete değer.

Bahar Etini Nereden Bulabiliriz?

Bahar etini nereden bulabiliriz derseniz, işini bilen, usta kasaplardan temin edebilirsiniz. Fakat, bu eti genelde (çok yüksek ihtimalle) satış yapılan kısımda bulmanız zordur. Kasaplar bu değerli eti kendileri tüketmeyi, tanıdıklarına vermeyi veya belirli et restoranlarına satmayı tercih ediyor. Zira bir büyükbaş hayvandan elde edilen et miktarı, maksimum 500 gr’dır. Ama buna rağmen, fiyat olarak çok yüksek değildir. 

Bahar Etleri Nasıl Gözükür, Tadı Nasıldır?

Beyaz renkli, yağ görüntüsünde ama tavuk eti rengindedir. Tadı ise; tavuk etinden daha yumuşak ve lezzetli, doyurucu bir balık eti gibidir. Özellikle çocuklarınızın keyifle yiyebileceği, yumuşacık ve hafif bir et.

Bahar Etini Nasıl Pişirebiliriz?

  • Bahar etini zar zor buldunuz ve almayı başardınız. Şimdi bahar etini nasıl pişireceksiniz?
  • Aldığınız bahar etini, güzelce yıkayın. Eğer var ise, çevresindeki hayvan yağlarını güzelce temizleyin. Sonrası tamamen damak tadınıza kalmış.
  • 1 tatlı kaşığı kadar yağ koyduğunuz bir tavada, 20-25 dakika kadar, orta ateşte, tavanın kapağı açık bir şekilde kızarana kadar pişirebilirsiniz.
  • Eğer ki; “daha da ağzımız tatlansın, yemeye doyamayalım bu eti” derseniz, alın mangalınızı, yakın bir güzel, atın üstüne etlerinizi, afiyetle yiyin efenim. 

Bahar Eti İçin Öneriler

  • Bahar etini özellikle kekik, karabiber ve kimyonla servis edebilirsiniz.
  • Yanına bol yeşillikli salatalar çok yakışıyor. Sunumunuzda bol bol mevsim salatalarına yer verebilirsiniz.
  • Et, pişer pişmez tüketmelisiniz, yağ oranı yüksek olduğu için soğuyunca biraz donabiliyor. 
  • Ama dikkat edin, bahar etini uzun süre buzdolabında saklamanız mümkün değil. Hemen bozulabilir, bu yüzden aldığınız gün tüketmeniz, tüketene kadar da buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim. Tüketmek için en fazla 1-2 gününüz var. Buzluğa atarım, sonra yerim diye de düşünmeyin. 

Şimdiden afiyet olsun.

Paylaş

Esra Mntr- Kadinvs

Yazar

Esra M.

esra.g@kadinvs.com