Clubhouse Nedir? Clubhouse Güvenli Mi?

clubhouse güvenli mi?

Son dönemlerde hem yurt dışında hem de Türkiye’de popüler hale gelen Clubhouse, yeni bir sosyal medya uygulaması. En büyük özellikleri sesli sohbet edilmesi ve davetiyesiz uygulamaya dahil olunamaması. Peki Clubhouse güvenli mi?

Clubhouse uygulamasını iOs 13 işletim sisteminin yüklü olduğu telefonlarda yani sadece iPhonelar’da kullanabilirsiniz. Android cihazlardan uygulamaya erişim şu an için yok. AppStore’dan indirdikten sonra ancak davetiye koduyla sohbetlere dahil olabilirsiniz.

Sohbet odalarında her tarzda konunun tartışıldığı uygulama Nisan 2020’de Paul Davison ve Rohan Seth’in kurduğu Alpha Exploration tarafından piyasaya sürüldü. Ancak asıl popülaritesini Aralık 2020 gibi kazandı.

Özellikle Japonya’da sıkça kullanılmaya başlanan Clubhouse, geçtiğimiz haftalarda Çin’de  Çin-Tayvan ilişkileri, Uygurlar’a yönelik baskıları gibi “hassas” konuların konuşulması yüzünden hükümet tarafından uygulamaya erişim engellendi.

Uygulamada görüntü veya fotoğraf paylaşılmadan yalnızca sesle iletişim sağlanıyor. Podcast yayıncılığının revaçta olduğu bu dönemde sesli paylaşımların bir uygulamaya dönüşmesi mantıklı görülebilir. Ancak tabii ki bu durum bazı çekinceleri de ortaya koyuyor.

Clubhouse Güvenli Mi?

600.000’den fazla kayıtlı kullanıcıya ve 1 milyar Dolarlık piyasa değerine ulaşan Clubhouse güvenli mi?

WhatsApp’ın bilgilerimizi kaydedip istediği gibi kullanabileceğini iddia ettiği sözleşmesini Türkiye’deki kullanıcılarına “zorunlu” olarak imzalatma isteği şimdilik ertelense de, sosyal medyadaki güvenlikle ilgili sorular iyice kafamızı kurcalamaya başladı. 

Clubhouse, bir sosyal ağın temel dinamiği olan insanların birbirini bulması ve etkileşimde bulunması için gerekli her şeye sahip. Ancak kayıt aşamasının mevcut durumu nedeniyle sahte bir güvenlik, mahremiyet ve yakınlık duygusu yaratabiliyor. Bu, kullanıcılar açısından internette herhangi bir kamusal alanı kullanırken karşılaşılanlara benzer dikkat edilmesi gereken riskler oluşturuyor.

Uygulamanın ortaya çıkarttığı söz konusu risklerden biri gizlilik. Bu genellikle insanların benzer düşünen bireyler ve arkadaşları tarafından çevrelenmiş hissetmeleriyle bağlantılı ve bu, insanların daha doğal davranmalarına neden oluyor. Bu durum, kazara bahsi geçen özel bilgileri mağdurlara karşı kullanmak için her zaman tetikte olan suçlular için bir fırsat yaratabiliyor. Dahası, uygulama içinde konuştuğunuz veya yazdığınız her şeyin yalnızca orada bulunanlar tarafından duyulup görülmediğini, aynı zamanda hizmetin kendisi tarafından toplanıp analiz edildiğini de unutmamak gerekir.

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Alexey Firsh, şunları ifade ediyor:

“Clubhouse’un gizlilik politikası bir bütün olarak nispeten standart görünüyor. Ancak bu tür sosyal ağlarda bir şey paylaştığınızda, paylaşılan verilerinize ne olacağından %100 emin olamayacağınızı aklınızda tutmak çok önemlidir. Bu nedenle, bir gün bu bilgilerin halka sızabileceği gerçeğine hazırlıklı olun.”

Uygulama, bir hesaba kaydolduğunuzda, içerik oluşturduğunuzda, paylaştığınızda, başkalarıyla mesajlaştığınızda ve iletişim kurduğunuzda katılımcıların sağladığı içeriği, iletişimi ve diğer bilgileri toplar. Katılımcının hesap oluşturmak ve yönetmek için katılımcı isim, telefon numarası, fotoğraf, e-posta adresi ve kullanıcı adı gibi kişisel verileri sağlaması gerekir. Uygulama, oda canlıyken bir odadaki sesi geçici olarak kaydeder. Ayrıca katılımcılar hakkında toplanan veriler, geçici kullanım için de olsa üçüncü şahıslara verilebilir. Şu durumda hiç kimse sızıntılara karşı koruma altında değildir. 

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Podcast Nedir? 5 Türkçe Podcast Önerisi

Sosyal Medya Detoksu Gerekli Mi? Nasıl Yapabiliriz?

Kapak Fotoğrafı: William Krause on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.