ÇOCUĞA SORUMLULUK BİLİNCİ NASIL KAZANDIRILIR?

ÇOCUĞA SORUMLULUK BİLİNCİ NASIL KAZANDIRILIR?

Her ebeveynin en büyük kaygılarından biri, çocuğa sorumluluk bilinci nasıl kazandırılır? 

Bir çocuğunuz var, onun sorumluluk sahibi olmasını istiyorsunuz, ama bunun için doğru adımların ne olduğundan emin değilseniz, bu yazımız sizler için.

Haydi bakalım.

Sorumluluk, insanı eğitir.

Wendell Phillips

Çocuğa Sorumluluk Bilinci Nasıl Kazandırılır?

Her birey için eğitim ve sorumluluk bilinci ailede başlar, okulda ise evde alınan eğitimin üzerine basamaklar konulur ve sosyal hayatımızda ömrün sonuna kadar devam eder. 

Sevgili anne babalar, sorumluluk bireylerin küçük yaştan itibaren kazandıkları davranışlarla oluşur. Belli bir yaşa gelene kadar hiç sorumluluk vermediğiniz bir bireye, “Artık zamanı geldi, bu işlerden sen sorumlusun.” diyemezsiniz. Derseniz de sonuç hüsran olur. Herkes için…

Bu yüzden sorumluluk taşımak ve sorumlu bir birey yetiştirmek için bu adımları ciddiye almanızda fayda var.

Bilgilendirme

Çocuklara kuralın ne olduğu, neden kurallara uyulması gerektiği ve sorumluluğun önemi anlatılmalıdır. Her zaman hangi işin neden yapılması gerektiği ve nasıl yapılması gerektiği konusu açıklanırsa eğer çocuklar, ne zaman ailelerine yardımcı olmaları gerektiğini ve ne zaman bağımsız davranabilceklerini de öğrenmiş olurlar. Sıkmadan, oyunlaştırarak, uygulayarak, örnek olarak, anlatarak sorumluluk nedir ve nasıl gerçekleştirilmelidir açıklayabilirsiniz.

Takip

Bütün bilgilendirmeleri yaptıktan sonra, bireye bu bilgilendirmeleri uygulaması için zaman vermelisiniz. Hemen tüm bilgileri sindirerek eksiksiz uygulamasını kimse bekleyemez. Bu zaman içerisinde takip ederek, sorumlu olduğu davranışların oluşup oluşmadığını veya hangi durumlarda sorumluluk aldığını gözlemlemelisiniz. Ama unutmayınız ki; Sorumluluk dağıtmanın kuralı, herkese kendi yetenekleri doğrultusunda sorumluluklar vermektir. 

Geri Bildirim

Belirli bir süre sonra bireye geri bildirim yani yaptığı, yerine getirdiği veya getirmediği davranışlar hakkında bilgi vermelisiniz. Eğer birey sorumluluk alıyor ve doğru hareketlerde bulunuyor ise sözel pekiştireç – “ seninle gurur duyuyorum.” veya “ bu sorumluluğunu alman beni çok mutlu etti.” vb – veyahut uygun pekiştireçlerle bireyin motivasyonunu yükseltebilirsiniz. İstenen sorumluluk davranışı ortaya çıkmadıysa eğer; hangi davranışların neden yapılması gerektiğini, neden birey tarafından gerçekleştirilemediğini konuşarak problemleri sözel olarak konuşup, çözüme ulaşmalısınız.

Hatırlatma

Beklenen sorumluluk davranışı birey tarafından gerçekleştirilemiyor ise, süreçte başa dönüp bilgilendirme, takip, geri bildirim aşamaları tekrarlanmalıdır.

Çocuğa Sorumluluk Bilinci Nasıl Kazandırılır?

Sevgilli Anne- Babalar;

İnsan sadece sorumluluk üstlenerek zihnini sağlam ve dengeli bir şekilde geliştirebilir.

Bireylerde sorumluluk davranışı okul hayatında ve gelecek yıllarda büyük bir öneme sahiptir. Bu davranışı bireyde oluşturabilmek, çocuğun okul hayatını daha rahat ve sorunsuz atlatabilmesine yardımcı olacaktır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.