Çocuklarda Beyin Gelişimi – Kritik Dönem 2-7 Yaş

Çocuklarda Beyin Gelişimi- Kritik Dönem 2-7 Yaş

Günümüzde ebeveyn olmak, birçok bilgiyle birlikte daha karmaşık gibi gözükebilir. Hepimiz çocuklarımızın gelecekte en iyiye, en güzele ulaşması için erken yaşta eğitime daha çok önem verir olduk. Çocuklarda beyin gelişimi – kritik dönem 2-7 yaş arasıdır. Pek iyi de biz bu yaş aralığında çocuklarımıza nasıl yön verebiliriz?

Çocuklarda Beyin Gelişimi – İlk Kritik Dönem 2-7 Yaş 

Kritik dönemlerden kastımız, çocukların beyin gelişimleri için en önemli olan dönemlerdir. Yapılan araştırmalara göre çocuk beyni gelişimi için 2 kritik dönem vardır; 2-7 yaş arasındaki dönem ve ergenlik dönemi

Bu dönemler içerisinde nöronlar arasındaki bağlantılar iki katına çıkar. Bir nörondan diğer nörona bağlantı iletilir. Bu bağlantılara sinaps denir. Öğrenme dediğimiz en önemli kavram, bu bağlantılar sayesinde gerçekleşir. 

Yaklaşık 2 yaşındaki çocuğunuzun sinaps sayısı, yetişkin bir bireyinkine oranla iki kat fazladır. Yani öğrenme hızı yetişkinlere oranla iki kat fazla demek oluyor bu. Kalıcı öğrenmeler için sinapslerin en hızlı olduğu dönemleri değerlendirmek çocukların gelişimi için harika bir fırsattır. 

Biz Bu Kritik Dönemi Nasıl Avantajlı Olarak Kullanabiliriz?

2-7 yaş arası beyin gelişimini en etkili şekilde yönetmek için sizlere 4 tavsiyemiz var. 

Öğrenme Sevgisi Aşılamak

Sonuç odaklı olmak bize öğretilmiş en yanlış algılardan biri. Biz bunları çocuklarımıza aktarmamalıyız. Bunun için de sürecin ne kadar eğlenceli olabileceğini vurgulamak çok önemli. Süreç içerisinde çocuğun denemekten vazgeçmemesini desteklemek, çocuğumuza sürekli “ çok zekisin, harikasın vb..” süblimininal mesaj içeriklerinden uzak, sadece keşfedebilmenin zevkini yaşamasını sağlamak öğrenme sevgisini oluşturma aşamasında çok önemlidir. Zihniyet ve yetenekler çaba sonucu oluşabilir mesajını çocuğa vermek bu dönemde önemlidir. 

Çeşitlilik Yaratmak

Günümüz dünyasında soyut düşünebilen bireyler bir adım önde hayata başlıyor diyebiliriz. Çocuklara bir etkinlik ya da konuda mükemmel olmasını aşılamak yerine birçok etkinliği denemelerine fırsat verip, çocukların deneyimlerini arttırmak ve becerilerini geliştirmek onlara gelecekte  büyük bir avantaj sağlayacaktır. İleride istedikleri konuda uzmanlaşmak için zamanları olacaktır. Bırakın çocuklar herşeyi deneyimleyebilsinler.

Duygusal Zekaya Dikkat Etmek

Günümüzde en çok eksikliğini çektiğimiz, toplumda en çok ihtiyaç duyulan duygu “empati”. Bilişsel olarak harika bir çocuk yetiştirip, empatiden yoksun bırakmak bir çocuğa ve topluma yapılacak en kötü yargılardan biridir. Duygusal zekayı geliştirmek empati ile başlar. Çocuğumuz önce kendini “BEN” diliyle ifade edebilmeyi öğrenmelidir. Çocuk kendi duygularını ben diliyle ifade etmeyi öğrendikten sonra çevresindeki insanlara empatik yaklaşmayı başarabilecektir. Bu empatik yaklaşımla gelecekte sosyal becerileri daha iyi olan bireyler yetiştirmek, hem çocuk hem de toplum için çok önemlidir. Evdeki sorumlulukları çocuğunuzla paylaşarak başlayabilirsiniz.

Kritik Dönemde Çocuğa Yüklenmeyin!

Araştırmalara göre bazı bilgilerin ilk kritik dönem dışında öğrenilmesi giderek zorlaşıyor. 

Çocukların beyinlerinin bu kadar hızlı iletim kurduğu bu dönemi aktif değerlendirmek tabii ki çok önemli. Ama onların geleceğin yetişkinleri olduğunu unutmamak şartıyla. Çocuklarınız adına bir meslek, bir gelecek çizmeniz ,onlar adına karar vermeniz kabul edilebilir değil. Çocuklar PROJEMİZ değil. Onlar için bir hayal kurup, onları bu hayali inşaa etmek için bu yaş döneminde hazırlamanız çok yanlış olacaktır. Bırakın çocuğunuz deneyimlesin, ilgilerini yaşayarak, deneyerek keşfetsin. 

Ebeveynlerin Okuması Gereken 6 Kitap

2 Yaş Çocuklar İçin Kitap Önerileri

2 Yaş Sendromu İle Başa Çıkma Rehberi

Çocuk Kitapları: Zamansız Öneriler

Neden Çocuklara Sesli Kitap Okumalıyız?

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi ve Bazı Tüyolar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.