Covid-19 Sürecinde Psikolojik Sağlığımızı Korumak İçin Öneriler

İçindekiler

Küresel bir sorun olan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sadece fizyolojik sağlığımızı değil aynı zamanda ruh sağlığımızı da tehdit ediyor. Alıştığımız yaşam tarzını değiştirmek, süreç ile ilgili belirsizlik, kendimize ve/ veya sevdiklerimize zarar gelme düşüncesi kontrolsüz kaygı, panik, depresyon gibi psikolojik problemlere neden olabiliyor.

Evde kalmanın öneminin farkındayız ama fiziksel sağlığımızı korurken psikolojik açıdan da sağlığımızı koruyabilmenin ne gibi yolları var? Kendimizi ve sevdiklerimizi ruhsal olarak zinde tutabilmek için neler yapabiliriz? Tüm bu soruları ve daha fazlasını Uzman Klinik Psikolog Reyhan Özer’e sorduk. İşte Covid-19 sürecinde psikolojik sağlığımızı korumak için önerilerimiz.

Covid-19 Sürecinde Psikolojik Sağlığımızı Korumak İçin, Dikkate Almamız Gereken 10 Öneri

  • Televizyonda, sosyal medyada koronavirüs (COVİD- 19) ile ilgili haberleri sürekli takip etmeyin bu sizin kaygınızı arttırabilir. Gündemi günün belirli saatlerinde güvenilir kaynaklardan (Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı vb.) takip edin.
  • Yakınlığın sadece fiziksel olmadığını bu süreçte duygusal yakınlığın da önemli olduğunu unutmayın. Sevdikleriniz ile iletişiminizi telefon ve internet yoluyla devam ettirin.
  • Kendinize günlük rutinler oluşturun. Örneğin; belirli bir saatte güne başlayın ve uyuyun, yemek yediğiniz saatler de aynı olsun. Böylece yaşadığımız bu anormal süreçte evdeki normal yaşantınızı korumayı başaracaksınız.
  • Fiziksel aktivitelerin stresi azalttığı yönünde araştırmalar mevcut. Sporunuzu eve taşıyın, hareket edin.
  • ‘‘Zamanım yok’’ veya ‘‘fırsatım olsaydı yapardım’’ dediğiniz şeyleri evde yapmanın tam vakti. Gün içinde neler yapacağınızı planlayın ve pijamalarınızdan kurtulun.
  • Sağlığımızı tehdit eden bir durum olduğu için bu süreçte sevdiklerimiz için endişelenmek normal bir durumdur. Bu düşünceleri zihninizden uzaklaştırmak için yoğun bir çabaya girmeyin. Onların sadece bir düşünce olduğunun farkına varın ve şu ana odaklanın (örneğin; ‘‘Aileme bir şey olur mu?’’ diye bir düşünce aklınıza geldiğinde bunun bir düşünce olduğunu, bu süreçte gerekli önlemleri aldığınızı ve şu an ailenizin sağlıklı olduğunu kendinize hatırlatıp anda kalmaya çalışın ve yaptığınız işi devam ettirin).
  • Evde görev paylaşımları yapın. Bu sizin yükünüzü azaltacaktır.
  • Bu süreçte, yetişkinler kadar çocuklarda etkileniyor. Arkadaşları ile oynayamıyorlar, okula gidemiyorlar, enerjilerini atmakta zorlanıyorlar. Bu dönemde kısıtlanmak onlarda öfkeye neden olabilir. Sabırlı olun, onlarla kaliteli vakit geçirmeye, duyguları hakkında konuşmaya özen gösterin. Katı olmayan ama kararlı tutumlar içinde olun.
  • Çocuğunuza süreçle ilgili açıklama yaparken; sade, basit ve yaşına uygun bir açıklama yapın. Eğer kaygı seviyeniz yükseKse onu kontrol altına aldıktan sonra çocuğunuzla konuşun. Aksi takdirde kaygınız ona da bulaşabilir. Unutmayın duygular bulaşıcıdır.
  • Bu süreçte Sağlık Bakanlığının açıkladığı ve televizyonların sık sık yayınladığı 14 kuralın, alınan önlemlerin riski minimum düzeye indirdiğini ve bu salgın için sadece bizim ülkemizde değil dünyada da çalışmaların yapıldığını kendinize hatırlatın.

Kaynak Fotoğraf: Aljoscha Laschgari on Unsplash

Paylaş