Evde Verimli Çalışma Taktiklerinden Zihin Haritası Yöntemi

Evde Verimli Çalışma Taktiklerinden Zihin Haritası Yöntemi

İçindekiler

Covid-19 pandemisi hayatımızda pek çok değişiklik yarattı. Birçok negatif sonucunun yanı sıra bazı tecrübeleri edinmemizi de sağladı. Bazılarımız evden çalışmayı pandemi ile tecrübe etti. Bu da evden verimli çalışmayı önemli hale getirdi. Zihin haritası yöntemi(mind map) ise beynin yapısına uygun işleyişte planlamalar yapmak için kullanılan bir metot. 

Evden çalışmak dışardan bakınca çok güzel gözükse de evin değişkenleri arasında verimli çalışabilmek sağlam bir konsantrasyona ve ciddi bir planlama yeteneğine sahip olmayı gerektiriyor. İşte tam bu noktada zihin haritası planlama yeteneğinize çok fayda sağlayabilecek bir yöntem. Hem bilginin beyninizde daha iyi depolanmasına yardımcı olacak bir metot hem de epey eğlenceli. 

Zihin Haritası Yöntemi/Mind Map Nedir? 

Zihin haritası kısaca bir çeşit not tutma yöntemidir. Klasik listemeleden farklı olarak odak konuyu bulup listenizi onun etrafında şekillendirmek yani kelimeler, semboller/basit çizimler, farklı renkler kullanarak görselleştirmek, sınıflandırarak doğru sıralamayı yapabilmek üzerine kuruludur. 

Bir kere alıştığınızda sadece iş hayatınız da değil, eğitim, karar alma, problem çözme, beyin fırtınası yapmak ve her türlü planlama için kullanıp geniş çerçeveyi görebileceksiniz. 

Zihin haritası yöntemi, bilgileri/detayları hafızamıza doğru kodlamamızı ve ihtiyacımız olduğunda daha fazla bilgiyi daha etkin bir şekilde geri çağırmamıza yardımcı oluyor. Beynimizin iki yarım küresini aynı anda kullanmamızı sağlıyor. Böylelikle hatırlamayı kolaylaştırıyor, hafıza ve hayal gücümüzü geliştirmemize, yaratıcı düşünmemize destek oluyor. Yani uzun ve monoton listemizi beynimizin doğal işleyişine uygun hale getiriyor. 

Zihin Haritaları Nasıl Çıkarılır?  

Zihin haritası çıkarmak için kağıt ve renkli kalemlerinizin olması yeterli. Başka hiçbir özel yeneteneğe ihtiyacınız yok. Yapmak istediğimiz şey akılda kalıcı, renkli ve düzenli bir şema çıkarmak. İyi bir başlangıç için yapmanız gerekenler ise;

  1. Odak noktanızı doğru belirleyin. Ve sayfanın ortasına yazın. 
  2. Mümkün olduğunca kısa kelimeler seçerek ifade etmeye çalışın. 
  3. Seçtiğiniz anahtar kelimelerin zihninizdeki sembollerini düşünün ve yanlarına çizmeye çalışın. 
  4. Odak noktanızı dallara ayırarak bütünden parçalara doğru ilerleyin. 
  5. Birbirinden farklı konuları farklı renkler kullanarak ayrıştırın. 
  6. Parçalara doğru ilerledikçe aynı bir şehir haritası gibi, ana caddeleri daha sonra küçük sokakları görmeye başlayacak ve kendiliğinden önceliklendirme yapmış olacaksınız. 
  7. Tıkandığınız noktalarda bir düşünceyi çağırmak ya da bir düşüncenin daha kalıcı olmasını sağlamak için sembollerinize yoğunlaşın. 

Bittiğini düşündüğünüzde beş dakikalık bir ara verip uzaklaştıktan sonra tekrar bakmanızı ve son kez gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Sonra çalışmaya başladığınızda çok fazla bakmaya ihtiyaç duymayacaksınız. 

Her ne kadar kağıt kalem ile yapılan versiyonun çok daha faydalı ve rahatlatıcı olduğunu düşünsem bile teknolojik notlarla daha rahat hissedenler için Mindnode ve benzeri uygulamalar cep telefonunuza/tabletinize indirebilir. Onlıne siteleri (https://www.mindmup.com/) kullanarak oluşturduğunuz zihin haritalarını bilgisayarınıza indirebilir, mail atabilir ya da sunumlarınıza ekleyebilirsiniz. 

Belleğinizin mucizevi kapasite ve boyutlarını algılamanıza yardımcı olacak bu deneyimde herkese şimdiden başarılar…

Fotoğraf: Photo by Neven Krcmarek on Unsplash

Paylaş

Yazar

Duygu Sipahioğlu

duygus@kadinvs.com