Hayat Cesurlara Torpil Geçer – Bircan Yıldırım

Kitap İncelemesi

Her kitabın kendine has bir aurasının olduğu bir gerçek. Bazılarımızın okuduğu kitaplar hayatımızda “kalıcı izler” bırakırken, bazıları için o kitapta harcadığı süre “boşa geçen zaman”. Benim için hayatımda kalıcı izler bırakan kitapların arasına girmeyi başaran bu eserden sizlere bahsetmeden geçmek olmazdı. Bircan Yıldırım, Hayat Cesurlara Torpil Geçer kitabıyla, farklı bir kişisel gelişim kitabı ortaya çıkarmış.

“Hiç kimse hayatına tesadüfen girmez. Hayatındaki herkes senin bir yönünü(tarafını) yansıtır.”

Hayat Cesurlara Torpil Geçer 

Kitabı okurken, çoğu kişinin yaşadığı gibi, kendi kalp kırıklarıyla baş etmeye çalışan ve bunu nefretle aşabileceğini düşünen bir karakterimiz, Dilhun karşımıza çıkıyor. Onu sürekli telkin eden, içsel yolculuğunda ona doğru yolu bulmasına yardımcı olmaya çalışan Vaveyla ise karşımıza empati yeteneğini çok iyi kullanan bir kahraman olarak çıkıyor. 

Her şey Dilhun’un sahilde, özlem, pişmanlık, üzüntü ve yanlışlarını sorgularken,intikam ateşiyle yanarken, yanına Vaveyla’nın gelmesi ve derdini ona açmasını söylemesiyle başlıyor. 

Vaveyla, Dilhun’u uzaktan görüyor ve onun çektiği acıları anlıyor. Kendisi de aynı acıyı yaşamış, Dilhun’a yardım eli uzatmak istiyor. Dilhun’a “insanın kahramanının kendisi olduğunu”, hayatından çıkardığı insan olmadan da yaşayabileceğini anlatmaya ve yaşanan her olayın bir sebebi olduğunu açıklamaya başlıyor. Logos karakterinin katılmasıyla da kitap daha bir akıcılık kazanıyor.

Kitabın en iyi taraflarından biri, yazar  bu olayları bize diyalog şeklinde veriyor. Aslında kitabı okurken, sizde oradaymışsınız, kulak misafiri oluyormuşsunuz da geçen konuşmalardan kendinize pay biçiyormuşsunuz tadında bir havaya bürünüyorsunuz. Sayfaların arasında kayboldukça, kendi içsel yolculuğunuzun da yol haritasını çıkarmaya başlıyorsunuz. 

Kaç yaşında olursanız olun, pişmanlıklarınız, acılarınız, yanlış kararlarınız ve kötü yaşantılarınız en olmadık zamanda karşınıza çıkıyor ve sizi yaralamak için fırsat kolluyor. En güzeli önce kendimizle barışabilmek; kimseyi suçlamadan, kendimizi daha iyi tanıyarak ve karşımıza çıkan her olayın ilahi bir sebebinin olduğunun bilinciyle devam ederek.

“Eğer bir şeyden sıkılıyorsan değişim zamanı gelmiştir…”

Hayat Cesurlara Torpil Geçer Mi?

Eğer cesur olursak, hayat neden bize torpil geçmesin ki?

“Sana bir şey öğretmeyen her türlü acı, boşuna çekilmiş bir acıdır.”

Yaşamın kaynağı sevgidir ve dünyayı ancak sevgi kurtaracaktır.” sözü, Bircan Yıldırım’ın başlıca yaşam felsefesidir. Bu bağlamda da içimizdeki sevgiyi bulmamız için bize yön gösteren harika bir eserle karşı karşıyayız. Yazar, Vaveyla karakteriyle bize sunduğu basit meditasyon ve nefes tekniklerinden bahsederken, kötü enerjimizi nasıl egale edebileceğimizi de sezdirmeden geçmiyor. Bunları da akıcı bir dille anlatması ve gerçekçi psikanalizler ile aktarması da cabası. Tabii ki olayların ilahi boyutunun da etkisi büyük. Yazarın karakterlerinin isimleri de, kitaptaki rolleriyle ilintili. DİLHUN- İçi kan ağlayan, kalbi yaralı, VAVEYLA- Çığlık, feryat, SÜKÛT-U VAVEYLÂ- Sessizliğin Çığlığı…

“ Hayat sadece yola çıkmayı göze alanları kahramanlaştırır.”  bu sözü hayatınızın her anında hatırlamanız dileğiyle. 

Keyifli okumalar!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.