Her Kadının Okuması Gereken 10 Kitap Önerisi

Yaşam boyu bakış açınızı değiştirmenizi sağlayacak ve belki de bir şeyleri sorgulamanıza yardımcı olacak, her kadının okuması gereken 10 kitap önerisi içinde yer alan kitapları, sadece kadınlar değil herkes okusa keşke! Ancak “kadın” olarak yüzyıllara dayanan ataerkil toplumda hor görülmüş, örselenmiş, çoğu zaman eşya muamelesi görmüş insanlar olarak bir şeyleri anlayabilmemizin önemi daha fazla. Ayrıca toplumdaki yerimiz dışında biyolojik olarak da varlığımızın etkisini kavramamız şart. Bu kitaplar hepimize ışık olacak nitelikte. Şimdiden keyifli okumalar!

1. Kurtlarla Koşan Kadınlar, Clarissa P. Estés

Evet, ağır bir kitap! Ama her şeyiyle öyle, okuma zorluğuyla değil sadece. Clarissa Pincola Estés’in 20 yılda tamamladığı “Kurtlarla Koşan Kadınlar” hepimizin gözbebeği.

Birbirinden farklı, yaşamımızın her alanına odaklanmamızı sağlayan mit ve öyküler eşliğinde ayrıntılı açıklamalarla ilerleyen kitap; içimizdeki vahşi ve doğal ruhu tekrar bulmamıza yardım ediyor. Listenin bir yıldızı olacaksa bu kuşkusuz Kurtlarla Koşan Kadınlar!
Daha fazla ayrıntı için buraya buyurun!

2. Ekofeminizm, Vandana Shiva- Maria Mies

Vandana Shiva, toprağın kutsallığına ve onu koruyup kollayanın kadınlar olduğunu daima dile getiren bir yaşam savunucusu. Feminizmin ekonomik boyutunu gözler önüne seren, delillerle sunan ve dahası çözümlerle ortaya koyan Shiva, Ekofeminizm’i Amerika’daki arkadaşı Maria Mies ile kaleme almış. Gerçekten de iki kişilik bir ekibi hak eden beş yüz küsur sayfalık bir hazine bu kitap.

3. İyi Aile Yoktur, Nihan Kaya

Belki bu listede olmasına ilk aşamada şaşıracaksınız ama  bu kitap “anneliğin kutsallığına!” bir tokat çarpıyor. Nihan Kaya’nın devam kitabı “İyi Toplum Yoktur” da bu listeye dahil edilebilir. İyi Aile Yoktur ise her kadının potansiyel bir anne adayı olması, anne olmasa dahi çocuklarla kuracağımız iletişim biçimimizi değiştirmemizi sağlayacak türden bir kitap. Nihan Kaya’nın keskin ve sivri dili dolayısıyla canınız sıkılabilir lakin gerçekler biraz acıtır.

4. Kadınlar Ülkesi, Gioconda Belli

Siyaseti kadınlar devralıyor! Bir ülke düşünün; tüm yönetim her alanıyla kadınların elinde, sizce neler olurdu? Gioconda Belli, yıllar önceki bir arkadaş topluluğundan ilham alarak bunu düşünmüş ve güzel bir kurguyla kaleme almış. Bir yandan eğlenirken bir yandan isyan duygularınızın kabaracağı “Kadınlar Ülkesi” karakterlerinden kendinize en yakın olanı seçmeyi unutmayın. Ayrıca ayrıntılı kitap incelemesi için buraya buyurun.

https://kadinvs.com/kadinlar-ulkesi-gioconda-belli/

5. İnadına Canlı, Vandana Shiva

Kadın kimdir? Canlı kimdir? Hayata ve tüm zorluklarına meydan okuyacak olanlar kimlerdir? Sadece güçlü olmayı salık veren ve kadınların üzerine bir yük daha bindirmekten öte gitmeyen sözde laflar değil, kanıtlarla ve kavram bağlantılarıyla da kendinize tekrar bakmanızı/anlamanızı sağlayacak İnadına Canlı.

6. Cinsiyet Belası, Judith Butler

Cinsiyetin ne ölçüde doğal olduğunu sorgulayan Judith Butler, bunu yaparken psikanalizden yararlanıyor ve toplumda halihazırda var olan kabulleri tersine çeviren bir yerden bakarak adeta zihin açıyor! Ağır bir dili olduğunu söylemem gerek keza az okuyan biri için daha sonrası için tercih edilmesinde fayda var. 

7. Düğümlere Üfleyen Kadınlar, Ece Temelkuran

Kadim Orta Doğu coğrafyasında cinsiyetine, mesleğine, hayattaki seçimlerine yer bulamamış dört kadının hikayesini kaleme alan Ece Temelkuran kendi coğrafyamızı bize anlatıyor aslında. Yer yer sıkılsam ve heyecanımı yitirmiş olsamda kesinlikle kadın bakış açınıza yenilerini katmayı vadeden bir kitap.

8. Kadınlar, Eduardo Galeano

Galeano, güçlü ve altı çizili kavramları “basit” bir dille anlatan Uruguaylı sevdiğim bir yazar. “KadınlarEduardo Galeano’nun Dünyanın her yerinden kadınları anlattığı bu kitabını lütfen okuyun. Seveceksiniz.

9. Kadınlar Adası, Kiran Millwood Hargrave

Kurgu sevenler için bir öneri de Kiran Millwood Hargrave’nin son kitabı Kadınlar Adası. Bu ada aynı zamanda Kirke’den bildiğimiz ada. Gerçek hikayeye dayanan bu kitap, cadı avlarından yola çıkarak kadınların kudretine dair tüyler ürpertici bir tarihi roman. Akıcı ve acı.

10. Kadınlar Ülkesi, Charlotte Perkins Gilman

Feminist sosyolog Charlotte Perkins Gilman’ın 1915 yılında kaleme aldığı fakat 1979 yılında kitaplaştırılan ütopik eseri sizce neler gizliyor? Tahmin ettiğiniz gibi bu kadar geç yayınlanmasının sebebi ekonomik koşullar değil! İçi boşaltılmamış ve anlamından saptırılmamış feminizmi anlatan Kadınlar Ülkesi üzerinde düşünmenizi gerektirecek.

Cinsiyet ayrımının olmadığı/olamayacağı, sevgi ve cesaretin tek güç olduğu yarınlarımız olsun.

Tüm insanlık adına daha adaletli bir yaşam için!

https://kadinvs.com/kultur-sanat/edebiyat/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.