HOŞÇA KAL DAFT PUNK

DAFT PUNK VEDA

22 Şubat Pazartesi, Daft Punk ‘Epilogue’ isimli gizemli bir video yayınlayarak hayranlarına ve 28 yıllık müzik kariyerlerine veda etti.

YouTube’daki kanallarında paylaştıkları 8 dakikalık videoda, Fransız ikilinin ikonik metal kasklarını takarak bir çölde yürüdüğünü görüyoruz. Sonra biri yürümeyi bırakıyor ve diğeri patlayarak yok oluyor… Yani bu kendi içlerinde de bir ayrılık mı yoksa ilerde başka maskelerle başka soundlarla dönerler mi –ayrı veya birlikte- orası meçhul. Ama gerçek olan şu ki; elektronik müziğin Fransız ikilisi Daft Punk 28 yılın ardından veda etti.

Hemen herkesin aşina olduğu, gelmiş geçmiş en iyi ve en popüler bazı dans ve pop şarkılarına imzasını atan Daft Punk’ın bu kararı haliyle sosyal medyada fırtına etkisi yarattı.

Fransız medya takip ajansı Visibrain’e göre haberin yayıldığı öğleden sonra her saniye Daft Punk ile ilgili 27 tweet atıldı. 

Hayranlar bu haber karşısında üzüntülerini dile getirip; bunu bir çağın sonu olarak tanımlarken; müzik endüstrisinin yıldız isimleri de Daft Punk’ın müzik dünyasına katkılarından ve kendilerine nasıl ilham olduklarından bahsetti.

Peki Daft Punk nasıl müzik dünyasını sallayan bir grup haline geldi?

Daft Punk Dönüm Noktaları

Maskenin ardındaki Thomas Bangalter ve Guy-Manuel de Homem-Christo Paris’te okul arkadaşıydılar. 1993 civarında birlikte müzik yapmaya başladılar.

İlk albümleri Homework 1997’de çıktı. Around The World ve Da Funk gibi parçalar club kültürünün vazgeçilmezleri arasına kısa sürede girmeyi başardı.

Ön planda olmayı sevmeyen ikili, metal kaskları ve deri kıyafetleriyle robotsu kişiliklerine ilk kez bu dönemde büründü. Kısa süre sonra bu görünüş onların klasik imajları haline geldi.

2001 yılında Discovery adlı ikinci albümü çıkararak, Daft Punk uluslararası şöhrete ulaştı. One More Time ve Digital Love gibi şarkılar pek çok ülkede bir numaraya ulaştı.

Üçüncü albümleri Human After All’dan sonra asıl ses getiren sonuncu albümleri Random Access Memories çıktı. Disko ve elektronik soundların geri planda olduğu, sadece canlı enstrümanlar kullanılarak kaydedilen ve yapımına bir milyon Dolar üzerinde para harcanan albümde Pharrel Williams ve Nile Rodgers gibi efsanevi isimler de yer aldı.

En önemli teklilerinden Get Lucky dünya müzik listelerinde bir numaraya oturdu. Albüm ise milyonlar sattı ve Daft Punk bu albüm sayesinde yılın albümü de dahil olmak üzere dört Grammy Ödülü almayı başardı.

Müzikte Daft Punk Etkisi

Son zamanlarda elektronik müzik ikilisi yavaşladı. Albüm çıkarmayı veya turlara çıkmayı bıraktı. Sadece 2017 Grammy Ödülleri’nde sahne alıp, bazı sanatçılarla –The Weeknd gibi- çalışmalara devam etti.

DJ Mag eleştirmenlerine göre Daft Punk müziği her zaman yaratıcı, yenilikçi ve ilham verici oldu. Daft Punk’ın müziğinde Barok elektroniklerle yumuşak Rock tınıları duyabilirsiniz ve disko müziği beklerken son albümleri gibi klasik bir Pop albümüyle şaşırtabilirler.

Bu yüzden eleştirmenler Daft Punk’ın sadece elektronik müzik için değil; özellikle Fransız müziği özelinde tüm müzik dünyasını etkilediğini düşünüyor.

Dans müziğine eğlence ve yeniliği dahil eden Fransız ikili birçok müzisyenin ilham kaynağı olmaya devam edecek. Özellikle 90larda Daft Punk ile tanışanlar için bu ayrılık gerçekten üzücü. Dinlemeyi sevdiğiniz müzik ne olursa olsun, elektronikten veya danstan çok uzak bile olsa Daft Punk’ın mutlaka sevdiğiniz bir şarkısı vardır. İşte bu da onların müziğe etkisi. Bu yüzden pop, disko, elektronik, rock ya da bambaşka bir tarzda bizi şaşırtacakları günü bekleyeceğiz. Şimdilik hoşça kal Daft Punk…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.