Ihlamur Nedir? Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?

Ihlamur Nedir?

Ihlamur Nedir?

Mayıs aylarında, doğa yürüyüşünde burnunuza muhteşem kokular geliyorsa etrafınıza daha dikkatli bakmayı ihmal etmeyin. Bir ıhlamur ağacının yakınından geçiyor olabilirsiniz. Ihlamurun ağacının çiçek açmış hali muhteşem bir tablo, kokusu harika bir parfüm, ıhlamurun çayının tadı ise çayların en güzeli… Bunların yanında şifa kaynağı, anneanne- babaanne ilacı..

Dağlık alanlarda yetişen ıhlamura Türkiye’nin daha çok ılıman olan bölgelerinde rastlayabilirsiniz. Ihlamurlara ulaşmak için kestaneleri takip etmeniz yeterli.

Ihlamurun Faydaları

Ihlamurun ağacının dallarından toplanan yapraklı çiçeklerin belli bir süre kurutulmasıyla elde edilen bir bitki çayı olan, ıhlamur çayı faydalarını say say bitiremeyiz. Ihlamurun bilinen faydaları;

  • Öksürük kesmeye
  • Balgam atmaya
  • Soğuk algınlığına
  • Grip ve nezleye
  • Sindirimi hızlandırmaya
  • Cildi genç ve sağlıklı tutmaya
  • Boğaz ağrısını hafifletmeye
  • Saçların güçlendirilmesine
  • Vücuttan toksinlerin atılmasına
  • Gözlerin güçlenmesine ve temizlenmesine
  • Enerji vermeye
  • Zihnin sakinleşmesine
  • Kanser oluşumunu engellemeye
  • İltihabı engellemeye yardımcı olur. 

Ihlamurun şifa kaynağı olmasına rağmen bazı bünyelerde ters etki yapabilir. Hamileler ve yenidoğan bebekler için kullanılmadan önce bir doktora danışmakta fayda var. 

Herşey gibi ıhlamurun fazlası da zararlı olabilir. Uzmanlar günde en fazla 3 fincan ıhlamur çayının tüketilmesinin daha sağlıklı olacağı kanısında. Ihlamur çayını kullanırken dikkatli olmanızda fayda var.

Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?

Ihlamurun ağacından yazın çiçeklenen, sonbahar aylarında özenle toplanılıp, kurutulan ıhlamurun çiçekleri ve yaprakları kısa bir süre için uygun bir ortamda yere serilerek kurumaya bırakılır. Tamamen kuruyan yaprak ve çiçekler artık çay yapılmak için hazırdır.

Kış aylarının soğuk günlerinde içinizi ısıtacak bir ıhlamur çayına hem de en doğalından kim “hayır” diyebilir ki!

Ihlamurun çayını yapmak için öncelikle kurutulmuş ıhlamurlardan almanız gerekiyor. Sonrasında ise ıhlamuru demleme tüyolarımızla kendinize bir iyilik yapacağınız zaman dilimine geçebilirsiniz. 🙂

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Bir çay demlemek ne kadar da zor olabilir demeyin. Tabii ki kolay ama püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Ihlamurun çayı şifa kaynağı ama yanlış demlendiğinde sizler sadece sıcak suya renk vermiş bir çay içmiş olacaksınız. Bu yüzden ıhlamur nasıl demlenir kısmını dikkatlice okumanızda fayda var.

1 demlik kaynayan suyun içine atacağınız bir 5 gr( 1 tutam) atacağınız ıhlamur yapraklarını maksimum 1-2 daha kaynatın.

Sonrasında ocağınızın altını kapatıp ıhlamurun demini bırakması için 5-10 dakika bekleyin.

Sonrasında ise çayınızı tüketebilirsiniz. Eğer ıhlamur yapraklarının çayınızı içerken sizi rahatsız etmesini istemiyorsanız, bir süzgeç yardımıyla çayınızı ayrı bir yere alabilirsiniz.

Uzmanlar ıhlamurunuz kaynarken, içindeki uçucu yağların kaybolmaması için kapağının açılmaması öneriyor. 

Demlediğiniz çay bitti, üzerine sıcak su ilave etmek hiç bir işe yaramayacaktır. Ihlamurun tüm nimetlerinden faydalanmak adına baştan demleme işlemi yapmalısınız.

Ihlamurun çayını demlerken 2-3 adet kuşburnu çayınıza lezzet katacaktır.

Ihlamuru Nasıl Saklayabilirsiniz?

Ihlamurlarınızı hava almayacak bir kavanozun içerisinde veya bir poşetin ağzını sıkaca bağlayarak saklayabilirsiniz. Kuru bir ortamda saklanması ıhlamurun kokusunu ve tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır. Ihlamurun tüketim süresi 1 yıldır. 

Şifalı günler dilerim.

Fotoğraf Megumi Nachev , Unsplash’ta

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.