İştah Kaçıran 3 Belgesel Önerisi

İçindekiler

Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki, her gün yeni bir yeme trendi, süper besin, sağlıklı atıştırmalık, farkındalıkla beslenme gibi şeyler karşımıza çıkıyor.  Asıl suçlu ne veya kim tam olarak asla bilemiyoruz. Şeker mi? Hayvansal ürünler mi? Gluten mi? Kafamız biraz karışık. Daha da karıştırmak isterseniz diye buyrun sizin için İştah Kaçıran 3 Belgesel Önerisi.

Bu belgeselleri izleyip şekeri bırakanı da duydum vegan olanı da. Gerçi hepsinin seveni de çok nefret edeni de. Ama kararı izleyip kendiniz verin. Kişisel olarak, etle arası hiçbir zaman iyi olmamış bir insan olarak, vejetaryenlik veya veganlık benim için çok imkansız değil. Dolayısıyla beslenmemde bu belgesellerde gördüklerimi de hatırlayıp daha kontrollü gidebiliyorum. En azından alışkanlıklarımı düzenliyorum. Ama şeker konusu çok hassas. Yani bir süre çikolatadan uzaklaşırım en azından dedim ama bende işe yaramadı. Belki sizde yarar.

Son bir uyarı; paranoya seviyeniz artacak. Neyin içinde şeker var nelerde hayvansal gıdalar kullanılıyor inanamayacaksınız. Doktorların bile bizim yediklerimizden çıkarı olduklarını düşünmeniz olası. Bu belgeseller baya ikna edici. Bir anda yemeden içmeden kesilmeyin. Diyete başlarken, sebze ağırlıklı beslenmeye geçerken sizi baya motive edecekler. Hayat boyu nasıl besleneceğiniz ya da dengeyi nasıl bulacağınız da size kalmış.

That Sugar Film

2014 yapımı Avustralyalı Damon Gameau tarafından yönetilen That Sugar Film şekerle ilgili bilmek istediğiniz her şey için bir hazine. Gameau filmde kendi üzerinde özellikle gizli şekerin ne gibi etkileri olduğunu test ediyor. Belgeselin en iyi noktası da bu zaten. Normalde sağlıklı bir hayat sürerken, bu deney için günlük olarak vücuduna normalin çok üstünde –günde 40 çay kaşığı kadar- şeker yüklemesi yapıyor. Bunu sandığımız gibi jelibonlar, gazlı içecekler veya çikolata gibi akla ilk gelen tatlılarla yapmıyor. Çünkü buna gerek yok. Zaten “sağlıklı” olarak kabullendiğimiz pek çok gıdanın aslında içindeki şeker oranı çok yüksek. Dolayısıyla kilo vermek için bile tercih ettiğimiz, sağlıklı hissi veren hemen her şeyde şekerin olduğunu bilmek can acıtıcı. Vücudun şekere nasıl kolay bir şekilde bağımlı hale geldiğini görünce inanamayacaksınız. Daha da kötüsü -ufak bir spoiler-; kola bağımlısı bebekler göreceksiniz. Uzman takibinde yapılan bu deneyin inişleri-çıkışları, verilen bilgiler, filmin görsel kalitesi ve kurgusu da oldukça tatmin edici.

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Yine 2014 yılına ait bir belgesel olan Cowspiracy: The Sustainability Secret, hayvan üretimi ve yetiştiriciliğinin çevreye verdiği tahribatı anlatıyor. Bunu yaparken de küresel ısınma, su tüketimi, ormanların yok olması gibi pek çok konuyu ele alıyor. Tabii ki insan sağlığı ve çevre için hayvansal gıda ve ürün kullanımını düşürmeyi hatta sıfırlamayı tavsiye eden bu belgesel, ekonomisinin bağlı olduğu pek çok kurum tarafından eleştiriliyor. Belgeselin güncelleniş bir hali de, yapımcılığını Leonardo DiCaprio’nun üstlendiği şekliyle 2015’te Netflixte yayınlandı.

What the Health

2017 belgeseli What the Health, Cowspiracy belgeselini yazan ve yöneten ikili Kip Andersen ve Keegan Kuhn’ın bir diğer işi. Netflix’te izleyebileceğiniz filmin baş yapımcılığını ise üç yaşından beri vegan olan oyuncu Joaquin Phoenix üstleniyor. Bu belgesel özellikle et tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ve hastalıklarla birebir bağlantılarını anlatıyor. Bir dizi doktorla sebze temelli beslenmenin vücuda olan iyi etkileri tartışılıyor. Gıda endüstrisinin ekonomik önceliklerinin hangi sağlık kuruluşlarına kadar sızdığını görünce parçalar yerine oturuyor. Ve bu belgesel muhtemelen gazeteciler, diyetisyenler, doktorlar tarafından en çok eleştiri alanlardan biri. Özellikle bilimsel temellere dayanmayan bilgiler sunduğu iddia ediliyor. Yine de izleyip kararı kendiniz verin.

Kapak: Photo by Francesco Perego on Unsplash

Paylaş

Yazar

Esra Dürüst

esrad@kadinvs.com