Karantinada Sanat Merkezleri ve Dijital Erişime Açık Etkinlikleri

Karantinada Kültür-Sanat: Sanat Merkezleri ve Dijital Erişime Açık Etkinlikleri

Salgın nedeniyle sağlık tedbirlerinin bir süre daha devam edeceğine karar verilmiş olmasıyla bu süreçte bizlere büyük destek sağlayan sanat merkezleri, yayınlarına çevrim içi olarak devam ettirmeyi sürdürüyor. Sergilerden atölyelere, konserlerden çevrim içi eğitimlere uzanan etkinlikler, karantinada sanat merkezleri ve dijital erişime açık etkinlikleri, bir araya getirerek tek tıkla ulaşılabilir hale getirdik. Üstelik dijital erişim imkanı sayesinde dünyanın neresinde olduğunuz fark etmez. #EvdeKal ın yeter.

İKSV-İstanbul Kültür Sanat Vakfı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı dipsiz bir kuyu gibi, burayı ziyaret ettiğinizde zevkinize hitap eden en az bir film, sergi, müzik, bienal, tasarım, tiyatro ve etkinlik bulabileceğiniz kesin. 1973’ten bu yana Dr. F. Eczacıbaşı‘nın girişimleriyle kurulan vakıf kültür çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. 

İlk haber tiyatro severler için bir armağan niteliğinde; Genco Erkal’ın rol aldığı, yönettiği ve tasarladığı, “Nazım’a Armağan” oyunu İKSV YouTube kanalında ücretsiz olarak seyircisine sunulmuş durumda. İzlemek için burayı tıklayabilirsiniz.

İKSV, Haldun Taner belgeseli “Ve Perde!” dışında her cuma iki sanatçı filmini yedi günlüğüne dijital erişime açıyor. İzlemek için lütfen tıklayın.

30 Nisan’da kutlanan Dünya Caz Günü’nde İKSV tarafından erişime açılan “Türkiye’de Caz” belgeseli cazın Türkiye’deki durumu ve gelişimi üzerine ayrıntılı bir rehber niteliğinde. Belgesele buradan ulaşabilirisniz.

  • İstanbul Bienali “İyi Bir Komşu” adıyla 56 sanatçının yer aldığı ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını sorgulatan eserlerini çevrimiçi olarak online erişime açmış durumda. Tamamını gezemeyenler ve tekrar hatırlamak isteyenler için bienale buradan ulaşabilirsiniz.
  • İnci Eviner’in “Ortak Eylem Aygıtı: Bir Etüt” adlı çalışması ilk kez ücretsiz olarak online erişime açılmış olanlardan. Youtube üzerinden izleyebileceğiniz ayrıntılı çalışmaya yine buradan ulaşabilirsiniz.

Salon İKSV bu yıl onuncu yılını kutluyor. On yıl boyunca salonda yer alan konserleri bir liste halinde sunarak hafızalarımızı tazeleyip kulaklarımızın pasını silmeye fırsat tanıyor. Buradan  son gelişmeleri takip edebilirsiniz.

İKSV Alt Kat etkinlikleri ise çocuklar için tam bir cennet; müzikten kitaba, animasyonlardan canlı yayınlara kadar “Erken Çocukluk Gelişimi ve Kültür-Sanat” projesi kapsamında çocuklarla bağlantılı kültür ve sanat çalışmalarını dijital ortama taşıyor. Ayrıntılı bilgi ve erişim için buradan ulaşabilirisiniz.

İstanbul Modern

İstanbul Modern neredeyse tüm etkinliklerini eve taşımış durumda. Atölyelerden seminerlere, film gösterimlerinden sanata geniş bir yelpazeyle çıkıyor karşımıza.

Yeşim Ustaoğlu’nun “Sırtlarındaki Yaşam” adlı belgeseli ilk dikkatimizi çekenlerden. Rize, Çamlıhemşi’nin, Topluca köyünde yaşamlarını sürdüren kadınların hayatlarını tanımamıza fırsat veren belgesel 2004 yapımı. Karadeniz’in yeşiline doyarken bölgede devam eden kadınların yaşam zorluklarına odaklanarak farkındalık kazanabilirsiniz. İstanbul Modern yotube kanalından ve Yeşim Ustaoğlu’nun hesabından ücretsiz ulaşabilirsiniz.

Yetişkinler için sanat ile ilgili atölye ve seminerler genellikle ücretli ama evimizden bu imkanlara ulaşmak oldukça heyecan verici. İlginizi çekebilecek olan etkinliklere katılmak ve ayrıntılı bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Artists’ Film International (Uluslararası Sanatçı Filmleri) 29 Nisan 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek olan bu yılki konusu “Lisan”. Film, kısa film, animasyon, video ve seslerin yer aldığı program ve içerik bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yukarıdakiler dışında ücretsiz eğitimlerden sanal turlara, çocuk etkinliklerinden öğrenme odaklı içeriklere buradan ulaşabilirisiniz.

Salt Online

Beyoğlu, Galata ve Ankara’da olan Salt merkezleri artık hepimizin evinde. Online erişime sunulan içerikler şöyle; 

Belgesel fotoğrafçı Sebastiago Salgado’nun The Salt of the Earth (Toprağın Tuzu) adlı filmini 50. Dünya Günü kapsamında 21 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında buradan izleyebilirsiniz. 

Salt’ın erişime açık çevrimiçi sunumları, Salon ve Ressam Sabiha Rüştü Bozcalıiken, Toplumsal ve siyasal meselelerde sanatın bir araç olarak dahil olduğu olayların anlatıldığı Yararlı Sanat Arşivi programının kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa Müzeler Konfederasyonu L’internationale’ın 15 sanatçıya çağrısıyla gerçekleştirilen ve içinde bulunan durumumuza dayanışma ve önermelerinin yer alacağı Karantinadan Bildirenler çalışması için tıklayın.

Pera Müzesi

Pera Müzesi, karantina günlerine dijital erişim imkanları sunarak bizlere destek olan merkezlerden. Gündelik yaşamda ve psikolojik olarak faydalanabileceğimiz filmlerden oluşan seçkiler aşağıda.

Pera Müzesi Film Seçkileri

Şimdilik iki farklı gruptan oluşan seçkiler şöyle;

1. Evde Tek Başına adı altında kategorileştirilen filmler şöyle; “Oh Willy…, Üst, Balık Havuzu, Merkür, Hoş geldin Lenin, Carlotta’nın Yüzü ve Atıl, Akıntı” filmlere buradan ulaşabilirsiniz.

2. Seçilmiş Aileler: Tomer Heymann yönetmen ve belgesel yapımcısı olan Heymann’ın filmlerinden oluşan seçki; ‘’Bu Beni Biraz Korkutuyor, Kağıt Bebekler, Sevgilimi Ben Vurdum, Taçsız Kraliçe, Mr. Gaga, Şimdi Kim Sevecek Beni’’ adlı eserlerden oluşuyor. Ayrıntılı bilgi ve dijital erişim için burayı   9 Mayıs’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Süre geçtiyse de şansınızı denemenizi önerebilirim. Genellikle bu sürelerde ciddi uzamalar olabiliyor.

Pera Müzesi Dijital Sergileri, “Kesişen Dünyalar, Kahve Molası, Düşlerin Kenti: İstanbul, İmparatorluktan Portreler, Duvarların Dili: Graffiti/Sokak Sanatı ve 2018-2019 yılları dahil Yaz Yaz Yaz.” Ayrıntılı bilgi ve içeriklere erişim için tıklayabilirsiniz.

Yukarıdakilere ek olarak Pera Müzesi, çocuklar, yetişkinler, engelsiz pera gibi gruplarla aktivite ve interaktif öğrenme çalışmaları yapıyor. Buradan ilgili sayfaya ulaşabilirisiniz.

Arter

Karantina günleri dolayısıyla tüm sanat merkezleri gibi kapalı olan Arter, Beyoğlu’nda bulunan yerine Eylül 2019’da Dolapdere’yi eklemişti. Koronavirüs salgını son bulduğunda umarım yeni yerine gidip canlı canlı görmek mümkün olur. Ama şimdilik dijital erişime açık olan neler var onlara bakalım.

#evdeçal adında ve 8 sanatçının yer aldığı; Nevin Aladağ, Ali Mahmut Demirel, Cevdet Erek, Ayşe Erkmen, Annika Kahrs, Mikhail Karikis & Uriel Orlow, Sophia Pompéry ve Sarkis seçkisinden oluşan videoyu bir araya getirmiş durumda. “Ses” üzerine düşündüren ve sese farklı açılardan bakmayı sağlayacak seçkiye buradan ulaşabilirisiniz.

Arter’in çevrimiçi etkinliklerinin yoğunluğu nispeten daha az ancak her an yeni güncellemeler de gelebilir. Hali hazırda Dila Yumurtacı yöneticiliğinde Özgür Hareket/Anda Hareket adında bir çevrimiçi atölye çalışması da var.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM)

#PSMyleKal serisi kapsamında canlı konserler, sanal atölyeler, podcast serileri ve çalma listeleriyle dijital yayınını sürdüren PSM, bu süreçte sosyal medya hesaplarında daha aktif durumda. Buradan ayrıntılı bilgiye ulaşabileceğiniz gibi PSM’yi kullanmayı tercih ettiğiniz sosyal medya hesaplarından takip ederek sanatla kalmayı sürdürebilirsiniz.

Borusan Sanat

Sağlık tedbirlerinin bir süre daha devam edecek olmasıyla Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası konser kayıtlarını yayınlamaya devam edeceğini duyurdu. Şuan için Barış İçin Müzik Orkestrası’nın, BİFO ile birlikte 13 Aralık 2014’te verdiği konser yayınlanmaya devam ediyor. Konsere buradan ulaşabilirsiniz.

Sakıp Sabancı Müzesi

 Akış/Flux: Marina Abramovic + MAI dahil olmak üzere bugüne kadar SSM’de gerçekleştirilen tüm sergilere, kalıcı koleksiyonlara ve çocuklar için sesli kitap arşivlerine buradan ulaşabilirsiniz.Eğitimlerin ve seminerlerin online olarak devam ettiği SSM’de, “Osmanlı Resim Sanatı” dersleri çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek. 8-9 Mayısta gerçekleştirilcek ders için buradan   kayıt yaptırabilirsiniz.

Picasso’nun, Picasso İstanbul’da adı altında bu dönemde ücretsiz olarak sergilenen hayatı, sanatı ve yapıtları gibi her türlü ayrıntılı video, fotoğraf ve yazı içeriklerini bulabileceğiniz link ise burada. Mutlaka göz atmanızı öneriyorum.

İş Sanat

#EvdeİşSanat etiketiyle çalışmalarını sürdüren İş Sanat aynı zamanda youtube kanalında #evdesanatzamanı diyerek birçok içeriğe dijital erişim sağlıyor. Gelecek program ise şöyle;

4 Mayıs 2020 Kafkasya’dan Anadolu’ya Çerkesler
10-11 Mayıs Nazım Hikmet şiir Dinletisi
14 Mayıs 2020 Marcos Ayala Tango Topluluğu
18 Mayıs 2020 Parlayan Yıldızlar

Online galeri ve sergiler için burayı tıklayabilirsiniz.

Akbank Sanat

Akbank deyince hepimizin aklına Caz geliyor neredeyse tabi olaya kültür-sanat olarak bakıyorsak elbette. Caz müziğe olan desteğiyle gönüllerde taht kuran Akbank sanat Dünya Caz Günü’nü online konserlerle kutladı. İzlemediyseniz Akbank Sanat instagram hesabı üzerinden kayıtlı konserlere ulaşabilirsiniz. Bunun dışında #evincazhali serisi konserleriyle evlerimize konuk olmayı sürdürüyor.

Akbank Sanat geçmişte yayınlanan sergi ve kısa filmleri de yayınlansaydı tadından yenmezdi ama bu sanatçıların kararlarıyla ilgili bir durum tabii ki. 

Karantinada sanat merkezleri ve dijital erişime açık etkinlikleri ile ilgili bilgilere ek ve son olarak sürdürülebilir yaşam TV beta ve Mubi’nin ücretsiz online izleyebileceğiniz filmleri gözden geçirmenizi tavsiye ederim, dikkatinizi çekecek keyif alırken öğretecek filmlerin yer aldığını söyleyebilirim. İyi seyirler.

Kapak Fotoğrafı Photo by Mr TT on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.