Kehribar Kolye, Diş Çıkarma Döneminde Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Diş çıkarma, hem ebeveynler hem de bebekler için zorlu bir süreç. Bebeğimizin acı çektiğini görmek; her türlü çareyi aramamıza, elimizden gelen/gelmeyen her şeyi denemeye itiyor bizleri. Çok haklıyız! Peki diş çıkarma söz konusu olduğunda muhakkak duyduğumuz Kehribar Kolye gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlar ve araştırmalar bu konuda neler söylüyor tanık olalım.

Kehribar Diş Çıkarma Kolyesi Nedir?

Baltık Kehribarı, bilinenin aksine bir taş değil; 45 milyon yıldan fazla bir süre önce oluşan, Kuzey Avrupa’da ve Baltık Denizi’nde büyüyen çam ağaçlarının ürettiği bir fosil reçinesi olan organik bir maddedir. Bu madde çok eski zamanlardan bu yana takı ve süs eşyası, parfüm bileşeni ve iyileştirici özellikleri nedeniyle halk tıbbında kullanılmıştır.

Amber %79 Karbon, %10,5 Hidrojen ve %10,5 Oksijenden oluşur. İddiaya göre, amberde bulunan Süksinik Asit, cilt tarafından ısıtıldığında yayılır ve bağışıklık sistemini destekleyerek, deri tarafından emildiğinde analjezik bir etki ortaya çıkarır.

Kehribar Kolye Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Ancak en önemlisi şu ki; tüm bu iddialara karşın yürütülmüş tek bir bilimsel kanıt yok! Ayrıca, Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi’nde mineral bilimleri küratörü olan Dr. Aaron Celestian‘a göre, gerçek Baltık kehribar boncukları gerçekten de süksinik asit ( yaklaşık %8- 24 ) içeriyor. Ancak bu asitin kolyeden deri tarafından emiliminin yapılamayacağını da dile getiriyor.

Kimyasal açıdan, süksinik asidi kehribardan serbest bırakabilmek için çok yüksek bir sıcaklık; yaklaşık 204.44 °C civarında ısı gerekiyor. Bu sıcaklıklara, sadece bir çocuğun boynuna takılarak ulaşılamayacağı açık. Bazı üreticiler ve savunucular, kehribar boncukların diş eti iltihaplanmasını ve salya akmasını azalttığını iddia ediyor. Üstelik birçok kullanıcı bunu teyit ediyor ve çevresine öneriyor. Bu iddiaları destekleyecek bir kanıt olmamasına ve birçok yararı anekdota dayalı olsa da Baltık Kehribarın çağlar boyunca tıbbi ve koruyucu özellikte olduğu kabul görmeye devam ediyor.

Kehribar Kolye Zararlı Mı?

Peki bilimsel olarak bir yararı olup olmadığı kanıtlanmayan kehribar kolyenin bir zararı var mı? Evet. 2018 yılında Kehribar kolye takarak uykuya dalan 18 aylık bir bebeğin boğularak ölmesi, cevabı bu kadar kesin ve net olarak cevaplamaya yetiyor. Yani zararı kimyasal yapısından değil kolye kaynaklı boğulma ve reçine boncukların yapısı gereği kolayca kırılıp solunum yollarına kaçabileceği ile ilgili. Bir diğer endişe ise ısırılması halinde diş etlerini tahriş ederek ağız yaralanması veya enfeksiyon riski oluşturması.

Peki neden bu kadar popüler? Kehribar diş kolyeleri doğal oldukları için çekici. Amber doğaldır, bu nedenle Aspirin veya topikal diş çıkarma jelleri yerine kullanılması tercih edilir. Denemekten zarar gelmeyeceği görüşü ve halk arasında ki yaygınlığı nedeniyle insanlar, arkasında henüz kanıtlanmamış da olsa, pozitif bir işleyişi olabileceğine inanıyor.

Kehribar Kolye Kullanıyorsanız

Tercihiniz Kehribar kolye kullanmaktan yana ise öncelikle bebekler için özel olarak üretilmiş bir kolye satın aldığınızdan emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey, gerçek sertifikalı bir baltık kehribarı bulmak, ürünü bebeğinize gözetim altında takmak ve uyku sırasında asla kullanmamak. Kullanıcı yorumlarına göre en az 24-72 saat sonra etkisini göstermesi dolayısıyla ayak bileğine takmak bir tercih olabilir. Ancak bu da bebeğinizin hassas bacağını ezebilir. Yani riske değer mi öncesinde iyice bir düşünmek gerek.

Diş Çıkarmaya Yardımcı Olabilecek Alternatifler

  • Doğal kauçuk ve silikon diş çıkarma oyuncakları
  • Soğuk veya dondurulmuş bezler
  • Dondurulmuş muzlar veya elmalar (aynı zamanda sağlıklı bir atıştırmalık)
  • Bebeğinizin diş etlerine masaj yapmak
  • Rahatsızlık çok fazlaysa, çocuk doktoru veya çocuk diş hekimine başvurmak.

Tüm bebeklerin bu süreci en rahat şekilde atlatması dileklerimizle. Unutmayın her şey geçecek ve siz bu zamanları yüzünüzde tebessüm ile anacaksınız.

Yararlanılan Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.