Kolajen takviyesi ve gerekliliği ile ilgili gün geçtikçe daha çok karşılaşıyoruz. Baş döndürücü bir dizi kolajen takviyesi seçeneği var. Daha genç görünen bir cilde sahip olmak veya cilt sağlığını korumak için kolajen takviyesi kullanılmalı mı? Buna gerçekten gerek var mı merak etmiş olabilirsiniz. İşte kolajenin rolü ve takviyeleri, denemeniz gerekip gerekmediği hakkında birkaç ayrıntıya bu yazıyla ulaşabiliceksiniz.
Kolajen Nedir? Ne İşe Yarar?
KOLAJEN, vücudumuzda bulunan en yaygın proteindir. Derimizde olduğu kadar tendonlarda, kıkırdakta, kemiklerde, kan damarlarında, dişlerde ve diğer birçok vücut parçasında da bulunur.
Kolajen Ne İşe Yarar?
- Cildinizin daha genç görünmesine ve hissetmenize yardımcı olur. Aslında kolajen cildinizin %70 ila %80’ini oluşturur.
- Kemikleri güçlü tutar.
- Tendonlara ve bağlarınıza esneklik ve sağlam bir yapı sağlar.
- Vücudunuzun etrafındaki çeşitli dokuları güçlendirmeye yardımcı olur.
Seattle’daki Modern Dermatolojinin kurucusu ve dermatolog Dr. Heather D. Rogers ve Dr. Rogers Restore Cilt Bakımı‘nın kurucusu, vücudumuzun zamanla daha az kolajen ürettiğini söylüyor. Aslında 20’li yaşlardan itibaren her yıl kolajen üretiminin yaklaşık %1’ini kaybetmeye başlıyoruz. Güneşten gelen ultraviyole ışınları, kirlilik ve sigara da cildinizdeki kolajen yapımına yardımcı olan enzimleri parçalayarak kolajen üretimini azaltıyor
Columbia’da Missouri Üniversitesi’nde bir dermatolog olan Dr. Ashley Jenkins, kadınlarda değişen hormon seviyelerinin de kolajen üretimini düşürdüğünü söylüyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre menopozdan sonraki ilk beş yılda kolajen üretimi yaklaşık %30 azalıyor.
Ürettiğimiz kolajenin kalitesi de zamanla değişiyor. Vücudumuzdaki kolajen kalitesinin ve miktarının düşük olması, cildimizin elastikiyetini kaybetmesine neden olarak daha fazla kırışıklık ve ince çizgilere yol açıyor. Ayrıca bu, daha kırılgan eklemlere sahip olmamız anlamına da geliyor.
Kolajen vücutta C vitamini, glisin ve prolin amino asitleri (protein oluşumuna yardımcı olan amino asitler) ve mineral bakır yardımıyla yapılır. Boston bölgesinde bir dermatopatolog ve GFace D’nin CEO’su olan Dr. Gretchen W. Frieling, bakırın kolajen üretimine dahil olan bir enzimi etkinleştirdiğini açıklıyor.
Kolajen Besin Kaynakları
Vücudun kolajen üretimine yardımcı olan proteinli besin kaynakları şunlardır:
- Hayvanlardan kemik suyu.
- Tavuk, hindi ve etler.
- Yumurtalar.
- Somon ve çeşitli kabuklu deniz ürünleri.
- Soya fasulyesi ve mercimek.
Bununla birlikte, kolajen üretmek için C vitamini gerektiğinden, C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler de kolajen üretimine yardımcı olur. Bunlar şunları içerir:
- Brüksel lahanası
- Kivi
- Turunçgiller
- Ananas
- Tatlı patates
Kolajen Takviyesi Kullanmalı Mısınız?
Journal of Drugs in Dermatology‘de 2019’da yayınlanan bir inceleme çalışması gibi, kollajen takviyesi ile ilgili olarak cilt elastikiyetini ve cilt yaşlanmasını iyileştirebileceğini gösteren birkaç küçük çalışma var. Araştırmacılar, oral kolajen takviyesi kullanan 805 hasta ile toplam sekiz çalışmayı gözden geçirdiler.
Ancak Madfes, çoğu insanın ihtiyaç duyduğu kolajeni diyetlerinden sağlayabileceğini söylüyor. Sonuçta kolajen takviyeleri kullanmanın ekstra bir maliyeti var ve herkes bu ekstra masrafı karşılayamaz/istemez. Oral kolajenin besinsel kaynaklardan alınan kolajenden daha iyi olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yok. Rogers, “Tıpkı bir multivitamin almak gibi, bu sadece başka bir kaynak, daha iyi bir kaynak değil” diyor.
Kolajen takviyelerinin güvenliğini sıfırlayan pek çalışma da yok, ancak 2019 çalışması, takviyenin genellikle yan etkisi olmadığından güvenli olduğunu belirtmekte. Ayrıca dermatologlar, güvenlik konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğuna inanıyor.
Dermatologların kolajen takviyesi verebilecekleri bazı durumlar ise:
- Yiyeceklerin bağırsaktaki besin emiliminde sorun yaşıyorsanız.
- Yanık, travma, cilt ameliyatı veya kaza sonrası iyileşme sürecinde iseniz. (Madfes, artan protein alımının iyileşmeyi hızlandırabileceğini söylüyor.)
- Miami’de Riverchase Dermatoloji dermatologlarından Dr. Annie Gonzalez, esnek bir cilt için ekstra çaba ve masraf yapmaya istekli olduğumuzu bunun psikolojik bir etkisi olabileceğini söylüyor.
- Frieling, dermatologlar ve romatologlar, hastaların ciltlerinde elastikiyet kaybı veya eklem ağrısı olduğunda kolajen desteğinin kullanımını tartışabilirler .
- Cildinizde CO2, lazerleme gibi agresif yüzey yenileme prosedürleri yaşıyorsanız. Bu hastalarda Rogers, iyileşme sürecinde yeni kolajen üretimine yardımcı olmak için en az üç ay boyunca kolajen takviyesi almayı öneriyor.
Özetle, cildiniz veya vücudunuz için olağandışı durumlar söz konusu ise kolajen kullanımı öneriliyor iken, normal koşullar altında ekstra bir masraf yapmaya gerek yok; çünkü ihtiyacımız olan kolajeni dengeli beslenmeyle birlikte besinlerden karşılamak mümkün. Ancak zaman zaman yoğun hayat temposunda kendimizi ihmal ettiğimiz zamanlar için bu takviyeleri almak yan etkisi olmamasından dolayı kurtarıcı olacak gibi görünüyor.
“Kolajen takviyesi kullanılmalı mı?” cevap aldıysanız ve denemek isterseniz veya bu dermatoloğunuz tarafından önerilirse en etkili ürünü seçmek için ipuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir;
Kapak Fotoğrafı: by Priscilla Du Preez on Unsplash
Kaynak: https://health.usnews.com/wellness/articles/should-i-use-collagen-supplements#expert-sources