Konsantrasyon Artırmanın 10 Basit Yolu

Konsantrasyon Artırmak İçin 10 Basit Öneri

Yaptığımız işe dikkat vermek, beynimizi yoğunlaştırmak her zaman kolay olmuyor. Hem teknolojinin getirisi hem işlerin yoğunluğu içinde süregiden hayatlarımız, motivasyon eksikliği ve konsantrasyon bozukluklarına sebep olabiliyor. Bu yazıda dikkat problemleri ile başa çıkmak ve konsantrasyon artırmanın 10 basit yolu sizleri bekliyor. 

Konsantrasyon Arttırmanın Yolları: Yapılması Gerekenler

Kafanızda Planlayın 

Çalışacak uygun ortamdan tutun, ihtiyacınız olacak tüm malzemelere kadar hatta sıkılınca uğraşacağını ikinci bir iş ve mola verdiğinde ne yapacağınıza kadar her şeyi planlayın. Nelerin endişe konusunu olduğunu ya da olabileceğini düşünüp bunları kabullenmek için kendinize vakit tanıyın.

Uygun Ortam 

Yönteminizi belirleyin. Herkes aynı şekilde verimli çalışamaz kimi kısık bir müzik, kimi tamamen sessiz bir ortam arar. Hangisinin sizi rahatlattığını bulun. Yüksek sıcaklık, fazla ya da az ışık, havasızlık konsantrasyonumuzu etkileyen faktörlerdir. Ayrıca rahat bir çalışma koltuğu ve doğru ekran yüksekliği vücudumuzda hissedeceğimiz rahatsızlıkları engeller. Çok kambur duruyorsanız ekranınızı biraz geri yatırmayı deneyebilir ya da çalışma sandalyesi ayarlarını düzenleyebilirsiniz.  

Hedef Zamanlama

Bir işe konsantre olmakta güçlük çekince negatif düşüncelere kapılırız. Negatif duygulara kapılmadan, en kısa yoldan o işi bitirmenin bir yolunu bulup sonra üzerinden geçmek daha rahatlatıcı olabilir. İşi ertelemeyi bırakıp kendinize makul bir zaman dilimi koyun. Bir çeşit son tarih, şimdi başına oturacağım ve bir saat içinde bitireceğim gibi. Gerekirse uçak moduna geçin, hiçbir şekilde bölünmemeye gayret edin. Bir saatin sonunda bitiremezseniz, kısa bir ara verip konudan çok uzaklaşmadan devam edin. 

Önce Bitir Sonra Düzenle

Bir işi yaparken zorlanacağınızı düşünüyorsanız son tarihten daha önce harekete geçmek kendimize o işi yaparken parçalara bölebilme özgürlüğü verir. Bir oturuşta tamamlamak zorunda olmanın stresi konsantrasyonumuzu etkileyen unsurlardan biridir. 

Mola

Dikkatiniz çok dağıldığında aynı anda birçok işi yetiştirmek zorunda olduğunuzda, savaşmak yerine beş dakika ara verin. Zihninizi temizlemek için biraz hareket etmek, uzak bir noktaya bakmak, gözlerimizi kapatarak altmıştan geriye saymak işe yarayacaktır. 

Yardım İsteyin 

Her şeyi denediniz ama yine de konsantrasyon sağlayamıyor ve sonuçlandıramıyorsanız, birinden yardım isteyin. Bu kişinin size yardım etmeye gönüllü olmaktan başka hiçbir yeteneğinin olması gerekmiyor. Ne yapmanız gerektiğini ona anlatın, nereden başlayacağınız, neden zorlandığınızla ilgili bilgi verin ve fikrini sorun. Sorunu yüksek sesle dile getirmek, bazen göremediğimiz tarafları görmemizi sağlar ve kabullenmeye yardımcı olur. Bazen sadece birinin, sizinle aynı odada bulunup başka bir işle ilgilenmesi bile rahatlatıcı olabilir. 

Kendini Ödüllendir

En önemlisi yapacağınız işe karşı motivasyonunuz. Tabii her zaman yapılacak iş motivasyon sağlamayacağından bazen de o işi bitirdiğimizde yapacağımızı düşündüğümüz ya da kurtulacağımız yüke karşılık kendimize vereceğimiz bir ödülle motivasyon sağlamaya çalışabiliriz. Bu ödül illa büyük bir şey olmak zorunda değil. O an yaşadığımız stresin sonsuza kadar sürmeyeceğini kendimize kanıtlamak için bize rahatlatıcı gelen herhangi bir şey. Bir bölüm dizi, biraz çikolata, sevdiğiniz kitaptan birkaç sayfa hatta bir bardak çay bile olabilir. 

Konsantrasyon Artırmanın Yolları: Alışkanlıklar

Konsantrasyon artırmanın bazı yolları alışkanlıklarımızı düzenlemekten geçiyor. Bu alışkanlıklar sağlığımızı da iyi yönde etkileyecek ve hayatımızda başka pozitif sonuçlar elde etmemize yarayacak.

Uyku

Konsantrasyon eksikliğinin en önemli sebeplerinden birisi de uykudur. Yetişkinlerin günlük ortalama 7 saat uyuması sağlıklı olan. Tabii sadece saat bazında düşülmemeli, uykunuzun verimli olması lazım. Neler uykumuzun verimli olmasını sağlar? 22.00 – 02:00 saatleri uyumak için en doğru zamanlar kaçırmamaya dikkat edebilirsiniz. Yatmadan bir saat önce ekrana bakmayı bırakmak, oda sıcaklığını biraz düşürmek, odanızın tamamen karanlık olmasını sağlamak iyi bir uyku için alışkanlık haline getirmeniz gereken diğer maddeler.

Spor ve Meditasyon 

Sporun fiziksel olduğu kadar ruhsal olarak da pozitif etkileri bilimsel bir gerçek. Bazen kısa bir yürüyüş, kaslarımızı açacak, bilgisayar başındayken zorladığımız omuriliğimizi rahatlatacak bazı hareketler yapmak, mümkünse her gün sadece 10 dakika ayırarak anda kalmamıza yardımcı olacak, stresi azaltacak meditasyonlar yapmak konsantrasyon artırmak için sağlıklı bir yöntem. 

Yeme-İçme 

Bitter çikolata, kakao, yaban mersini, avokado, balık ve tahılları beslenme listenize eklemeye çalışın. Abartmadığınız müddetçe çay kahve türü kafeinli içecekleri içmek enerji verir. Ağır yemekler yemek, aşırı karbonhidrat türü besinler tüketmek tansiyon değişkenliklerine, uyku haline yol açabileceği gibi aç olmak da konsantrasyonumuzu kötü yönde etkiler. Diğer bir önemli konu ise yeterli su tüketmemek. Herkesin içmesi gereken su miktarı aynı değildir, içmeniz gereken su miktarını yaş, kilo vb detaylara göre hesaplamalısınız ama günde en az iki litre su hepimiz için gerekli miktar sayılabilir. 

Kaynak Fotoğraflar: Tyler Milligan, Bethany Legg.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.