Mutfakta İsrafı Önlemek İçin 5 Öneri

Mutfak bir evin kalbi, mutfağı iyi yönetmek gerçek ve tam zamanlı bir iş sayılabilir. Örneğin bir hafta çamaşır yıkamadan ya da temizlik yapmadan pekala idare edebilir ve sonucunda eşyalarınızı atmak zorunda kalmazsınız. Ama mutfakta pek çok şey bozulacak yemek yapmak ya da düzeni sağlamak daha zor olacaktır. Bu yüzden mutfakta israfı önlemek için alışkanlık haline getirmeniz gereken 5 çok basit önerimiz var, umarız uygulamayı dener ve tecrübelerinizi farkındalık yaratmak için yakınlarınızla paylaşırsınız. 

Yemek Listesi 

Öncelikle bir ufak defter ve kaleme mutfakta göz önünde bir yer bulun. Bundan sonra sık sık kullanacaksınız. Kendinize bir gün belirleyin, diyelim ki bu herkesin evde bulunabildiği pazar günü olsun. Buzdolabını ve erzak dolabını kontrol edin. Evdeki yiyeceklerle ne pişirebileceğinizi düşünün. Buna göre bir haftalık yemek listesi çıkarın. Üstelik bu yöntem sağlıklı beslenmek için de çok büyük kolaylık sağlayacaktır. 

Alışveriş 

Mutlaka bir alışveriş listeniz olsun. Evdeki malzemeleri kullanabilmek için eksikleri tamamlayan ya da genel olarak ne alacağınızı belirten, 2 çeşit sebze, bir çeşit meyve gibi. Sebze, meyve gibi bozulmaya yatkın şeyleri daha az ve sık, mercimek, bulgur, nohut gibi daha zor bozulan ürünleri daha toplu ve tek seferde almaya çalışın. 

Buzluk Kullanımı 

Buzluğu aktif olarak kullanmak hem mutfakta geçireceğiniz zamanı kısaltmak hem de her zaman hazırlıklı olmak için bulunmaz bir nimet. Nelerin dondurulabileceğini öğrenin. Dondurmaya başladığınızda emin olun vazgeçemeyeceksiniz ve pek çok ürünü israf olmaktan kurtaracaksınız. Bazı örnekler;

  • Zeytinyağlı yemeklerin neredeyse hepsi, yaptığınız poğaça, kurabiye, börek ve türevleri, çorbaları pişirip soğuttuktan sonra buzdolabı poşeti ya da buzluk kapları ile dondurabilir. 6 ay içerisinde buzluktan çıkarıp tekrar ısıtarak tüketebilirsiniz. 
  • Toplu olarak et alışverişi yapıp istediğiniz gibi parçalayarak daha sonra kullanmak üzere buzlukta saklayabilirsiniz. Köfte yapıp yağlı kağıda sererek dondurabilir ihtiyacınız olduğunda istediğiniz kadarını çıkarıp pişirebilirsiniz. 
  • Bir süreliğine evi kapatacağınızda (eğer daha önceden dondurup çözdürmediyseniz) tereyağı ve muz, kiraz, çilek gibi meyverleri dondurabilir daha sonrasında lezzetli ve sağlıklı dondurma ya smootieler yapabilirsiniz. 
  • Dereotu, nane ve maydanozu yıkayıp küçük küçük doğrayarak buzlukta saklayabilir daha sonra poğaça ve yemeklerde kullanabilirsiniz. 
  • Vaktiniz kısıtlı ise yemeklik doğradığınız soğanları buzlukta saklayabilirsiniz. 
  • Et suyu yaparak buz poşetine dökebilir pilav ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. 

Çöpleri Ayrıştırma 

Mutfakta israfı önlemek sadece yiyecekler için geçerli değil. Çöpleri ayrıştırarak da geleceğinize yatırım yapabilir, doğaya saygılı bireyler olabiliriz. Türkiye’de henüz çok yaygınlaşmasa da bazı bölgelerde çöp ayrıştırmak için özel günler mevcut bu günler bağlı olduğunuz belediyelerin sitelerinde ya da çöp tenekesinde belirtiliyor. Çöp ayrıştırma alışkanlığını edinmeye çalışın. Hiçbiri mevcut değilse bile artık her sokakta cam çöpleri mevcut en azından camları geri dönüştürün. 

Diğer Canlıların Beslenmesi 

Sokak hayvanlarını unutmayın. Eğer yemeğiniz çok geldiyse bozulmadan önce (şeker ve şekerli gıdalar hariç) hayvanlara çıkarın. Kemikli etleri haşlarken suyu biraz fazla ekleyip bayat ekmekleri doğrayarak sizi hiç uğraştırmayacak basit çorbalar yapabilirsiniz. 

Kaynak Fotoğraflar: Jason Briscoe, Ello, Ella Olsson

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.