Oyun Kuramamak

Oyun Kuramamak

Oyun kuramamak… Çağımızda bilgisayar oyunu, tablet, Play Station gibi sanal alemdeki oyunlar geniş bir yelpaze ile giderek çoğalıyor. Evlerimizde her birimizin bilgisayara, tabletlere hiç yoksa bile telefonlarımıza indirdiğimiz, çocuklarımızın ellerine tutuşturduğumuz oyunlar mevcut. 

Bu oyunlar ya da videolar çocuklara yalnızca görsel ve işitsel olarak hitap edebiliyor. Çocukların kinestetik olarak hiçbir faaliyete geçmelerine müsaade etmeyen bu bilişim ağları çocuklarımızın sadece izleme odaklı büyüdüklerine sebep oluyor. Çocuklarımızda oyun kurma yetilerinin törpülenmesi, birisinin yanlarına gidip “Şu oyunu oynayın.” demeden harekete geçmeyen ve hatta harekete geçseler bile başarısız oldukları bir süreç yaşadıkları, benmerkezcilik, egoistlik gibi sorunlarla karşılaştıklarını gözlemlemekteyiz. Bu sorunlar çocuklar büyüyüp yetişkin bir insan olduklarında da karşılarına tekrar çıkacak. 

Oyun Kuramamak ve Büyüyüp Yetişkin Olma Süreci

Şöyle ki çocukluğunda oyun kuramayan, egoistlik ve iletişim yoksunluğu yaşayan çocuk büyüdüğünde;

  • Sağlıklı arkadaşlık ilişkisi kuramama
  • Sağlıklı partner ilişkisi kuramama
  • Sağlıklı ebeveyn ilişkisi kuramama
  • Kendini sevmeme gibi,
  • Birçok duygu durum karmaşası ile karşı karşıya kalacaktır. 

Oyun Kuramamak ve Monolog İnsan Modelleri

O zamana kadar tek başına sadece izleme odaklı ve fiziksel aktivitelerden yoksun bırakılmış olmaları onları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz etkilemiş oluyor. Bu da onları monolog bireyler haline getiriyor. Şu anda bile birçoğumuzun etrafında bu tipte insanların varlığını biliyoruz. 

Gelişim İçin Tavsiyeler

  • Bu tip çocuklarımızın olmaması için ellerine sadece bilgisayar, tablet, telefon vermek yerine mutfağınızda anne-baba gözetiminde, birlikte yapılacak mutfak işleri bile olabilir. Çocuklarımıza kek yaptırma, kekin tarifini anlattırma, kekin kaç derecede pişecek olması vs. gibi bilgileri onun bizlere söylemesini sağlayabilirsiniz.
  • Onlara yeni oyunlar üretmelerini ve nasıl oynanması gerektiğiyle ilgili kurallar koymayı, oyunun kaç kişiyle oynanabileceğini gibi sorular yönelterek çocuklarımızı düşünmeye sevk edebiliriz.
  • Olabildiğince onları bireysel olarak izledikleri çizgi film, video, oyun karakterlerinden uzaklaştırmalıyız.
  • Bunların dışında müziksel faaliyetler, dans faaliyetleri, evin içinde bireysel olanlardan değil de aile içi oynanabilecek oyunlar var. Zeka oyunları, partnerle işbirliği içinde olması gereken oyunlar vb. gibi iletişimlerini ve paylaşım becerilerini güçlendirecektir. Çocukları oyunlara-işlere yönlendirmek hem çocukluklarını güzel yaşamaları adına hem de büyüdüklerinde sağlıklı bağ kurabilen bireyler olmaları adına çok faydalı olacaktır.

Photo by Jerry Wang on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.