Para kazanmak çok önemlidir ama asıl sanat parayı doğru kullanmak ve biriktirebilmek. Pek çok düzenli ve gerekli giderin yanında yapay ihtiyaçlar geliştiriyoruz kendimize hatta bazen iyi koşullarda yaşamamıza yetecek paraları kazanamasak bile bütçemizi aşan harcamalar yapıyor, kredi kartlarıyla gelmeyen paraları harcıyoruz. Sonra acil bir durumla karşılaştığımızda ne yapacağımızı bilemiyoruz. İşte bu problemleri çözmek isteyen herkesin kolayca uygulayabileceği; para biriktirmek için 7 basit öneri…
Birikim Kazanılan Paraya Göre Yapılır
Para biriktirmek için harcamalarınızdan daha fazla kazanmanız gerekmiyor. Kazandığınız paraya göre harcamalarınızı düzenlemelisiniz. Öncelikle temiz bir sayfaya ihtiyacınız var ister bir defter ister bir excel dosyası açın ve gerçekleri yazıya dökün. Bu sayfada cevaplanması gereken sorular;
- Ne kadar kazanıyorsunuz?
- Zaruri giderleriniz neler? Ev kirası, faturalar, mutfak ve ulaşım masrafları bunlar sizin çok büyük değişiklikler yapamayacağınız kalemler. Kredi ya da borçlarınız varsa bu kısma dahil edin.
- Diğer harcamalar neler? Bu kısımda Gezi, eğlence, alışveriş, extra üyelikler için harcadığınız kalemler.
Önce Ayırın Sonra Harcayın
Birikimle ilgili en büyük yanılgı artan parayı biriktiririm diye düşünmektir. Aslında hiçbir zaman para artmaz ne kadar çok kazanırsanız hayat koşullarınız aynı oranda iyileşir ve sonuçta o kadar çok harcamış olursunuz. Doğrusu ise şöyle; ne kadar kazanıyor olursanız olun, maaşınızı alır almaz yüzde 20’sini ayırıp geri kalan ile geçinmeniz.
Banka Hesaplar ve Kredi Kartları
Banka hesaplarınızı ve kredi kartlarınızı gözden geçirin ikiden fazla hesabınız olmasına gerçekten ihtiyacınız var mı? Bir maaş hesabı bir de birikim hesabı yeterli olacaktır. Neden iki banka hesabı? Ayırmayı planladığımız parayı kullanmamak için başka hesapta tutmak ya da faiz vs gibi bağlayıcı bir hesaba aktarmak en iyisi.
Nakit Harcamaya Gayret Edin
Kredi kartınızın limitini gözden geçirin bankalar limitleri otomatik olarak arttırmaya çok meyilli ama limitimizin en fazla iki katı kadar olması hatta mümkünse daha düşük olması harcamalarımızı kısıtlayabilmek için önemli. Kredi kartları sanki çokta harcama yapmamışız gibi hissettirebiliyor. Nakit kullanmak harcamalarımızı yönetmemizde önemli bir rol oynuyor.
Günlük harcamalar
Artık hesabınızı yaptınız paranızın ne kadar bir kısmını günlük alışverişlerde kullanacağınızı az çok tahmin ediyorsunuz ister maaşınızı alır almaz ister günlük olarak para çekip harcamalarınızı nakit yapmaya gayret edin. Planladığınızdan büyük meblalı günlük alışverişlerinizi not edin. Ve ay sonunda gerekli olup olmadıklarını değerlendirin.
Önce Belirleyin Sonra Alışverişe Çıkın
Alışveriş gerçekten planlı olunması gereken bir alan. Pek çok şeyi aynı anda görüyor ve sahip olmak istiyoruz. Çeşitli reklamlar ve kampanyalar da bizi sürekli almamız konusunda yönlendiriyor. Burada önemli olan neye ihtiyacınız olduğunu bilerek direk onu almaya gitmeniz. Bir diğer önemli konu ise çok da beğenmediğiniz bir şey sırf ucuz olduğu için almamanız ya da minik bir indirim var diye daha fazla şey almaya yönelmemeniz. Aslında alacağınız şeyi fiyatına göre yargılamamak gerekiyor. Ürünün fiyatı sizin onu kullanacağınız sayı kadar azalıyor.
Online Alışveriş Sitelerinde Çok Zaman Geçirmeyin
Online alışveriş siteleri hem birçok ürüne aynı anda ulaşmak hem de hemen, her yerde sipariş kolaylığı sağladığı için hepimizin telefonlarında yer verdiği uygulamalar. Tabii satış politikaları gereği her gün yeni bir indirimle karşımıza çıkıyorlar. En azından bildirimleri kapatmak ve bir şey alacağınız zaman başka siteler üzerinden fiyat karşılaştırması yapmak gereksiz harcamaları önlemek için işinize yarayacaktır.
Fotoğraflar: Michael Longmire, Paul Felberbauer