Podcast Nedir? 5 Türkçe Podcast Önerisi

Popülaritesi bu dönem tavan yapan bir yayın şekli; podcasting. İnsanlar işlerini beğendiği veya sadece takip etmekten hoşlandığı birinin YouTube videolarına ve hatta Instagram postlarına bile yorum olarak “Podcast yap, dinleyelim” yazmaya başladı. Peki bloglar ve videolar varken neden podcast?

Podcast: Radyonun Dijital Dönemi

Podcast, birden fazla bölümle dijital ortamda yayınlanmış ses ve video dosyalarının adı. Bu dosyalar bilgisayarlara, cep telefonlarına ve tabletlere indirilebilecek şekilde yayınlanıyor. Podcastin tarihi de aslında 2000’li yıllara uzanıyor. Sözcüğün temeli de “iPod”un pod’u yani kapsül ve “broadcast” yani yayın sözcüklerinin birleşimine dayanıyor. Apple’ın iPod için özel olarak geliştirdiği podcastlere bugün farklı cihazlardan ulaşılabilir durumda. iOS işletim sistemini kullanıyorsanız Apple Podcasts uygulaması veya iTunes’u kullanarak yayınlara ulaşabilirsiniz. Android ve iOS için uyumlu diğer uygulamalar da; Spotify, Downcast Podcast, SoundCloud ve OneCast. Ayrıca podcast yayınlarının linklerine tıklayıp online dinleyebileceğiniz gibi kayıtları dosya olarak indirebilirsiniz de. Bu da internet kotanızdan tasarruf etmenizi sağlar. Bir artısı da, ses dosyaları videolar kadar data barındırmadığı için yine kotanızdan daha az kullanmış olursunuz.

Podcast Neden Tercih Ediliyor?

İnternette yazılı ulaşabildiğiniz hemen her konuya podcast sayesinde sözlü ulaşmış olursunuz. Sabah kahvenizi içerken, trafikte işe giderken, bisiklete binerken ya da ne zaman isterseniz podcast dinleyebilirsiniz. Bilimden sanata, psikolojiden finansa kadar farklı alanlarda yayınlara ulaşabilirsiniz. Bazen sadece kafa dağıtmak için geyik havasında bir sohbet dinleyebilir bazen de gerçekten gündemi takip etmek; hiç duymadığınız bir konu hakkında kendinizi geliştirmek için ya da ruhunuza iyi gelsin diye hikayeler ve oyunlar dinleyebilirsiniz. Üstelik yayınların pek çoğuna ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

5 Türkçe Podcast Önerisi

İlk Sayfası

Gazeteci ikili Mirgün Cabas ve Can Kazanoğlu 26 bölümlük bir podcast serisi sunuyor. Her bölümde farklı yazarların bir kitabını seçip, ilk sayfasını Storytel uygulamasından dinletiyorlar. Sonrasında o kitabın yazarı sohbete dahil oluyor ve ‘nasıl yazdığını’ anlatıyor. Hakan Günday, Mine Söğüt, Ayfer Tunç ve Pınar Kür bu sohbetlere katılan yazarlardan bazıları.

Radyo Tiyatrosu

Hani eskiden arabada radyo tiyatrosu dinlerdik sonra gideceğimiz yere varır ama arabadan inmek istemezdik… İşte şimdi böyle bir derdimiz yok. TRT’de yayınlanmış, Zeki Alasya, Tuncel Kurtiz ve Kenan Işık gibi ustaların rol aldığı klasik eserleri istediğimiz an istediğimiz yerde dinleyebiliyoruz.

Anlatsam Roman Olur

15 ila 50 dakika arasında değişen bölümleriyle, gazeteci Nida Dinçtürk güncel-kültür sanat gelişmelerini aktarıyor ve kültür-sanat dünyasından isimlerle buluşuyor. Elif Şafak, Murat Gülsoy ve Mahir Ünsal Eriş bu isimlerden bazıları.

Nasıl Olunur?

Nilay Örnek, mesleklerini ustalıkla icra ettiğini düşündüğü kişileri konuk alıp onlara ‘nasıl olduklarını’ soruyor. Pazarlamacı, gazeteci, oyuncu, psikiyatrist kimi ararsanız herkes burada. Siz de farklı mesleklerle ilgili bilgilenmek için, hatta kariyer planınızı oluşturmak için dinleyebilirsiniz.

Açık Bilim

Hemen her hafta güncellenen bölümleriyle Açık Bilim, Uçak Mühendisi Tevfik Uyar’ın öncülüğünde bağımsız bir bilim medyası. Dünya nüfus artışı, nükleer santraller, zihin okuma, zaman, ışık ve daha pek çok konuya ulaşabilirsiniz. Sohbetlerin hemen hepsi kolay anlaşılır bir dilde. Bonus olarak da bu dönem Prof. Dr. Mustafa Çetiner’in koronavirüs ile ilgili hazırladığı değerli yayınlar mevcut.

Kaynak Fotoğraflar:

Photo by Juja Han on Unsplash

Photo by Jonathan Velasquez on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.