Premenstrual Sendrom (PMS) / Regl Öncesi Sendromu Daha İyi Atlatabilmek İçin 10 Öneri

Kadınların adet öncesi hormonal değişikliklere dayalı olarak fiziksel ve psikolojik olarak yaşadıkları değişikliklerin genel adına Premenstrual Sendrom (PMS) / Regl Öncesi Sendromu deniyor. Genellikle adetten ortalama bir hafta önce ortaya çıkan ve adet olunması ile birlikte ortadan kaybolan regl öncesi sendromunu daha iyi atlatabilmek için 10 öneri ilaç tedavisine başlamadan önce mutlaka denemeniz gereken basit ve hayat iyileştirici etkilere sahip. 

Regl Öncesi Sendromu / Premenstrual Sendrom (PMS)’nin Belirtileri Nelerdir? 

  • Gaz / Şişkinlik 
  • Memelerde Hassasiyet 
  • Ödeme Dayalı Kilo Artışı 
  • Ses / Koku Hassasiyeti 
  • Halsizlik 
  • Eklem Ağrıları 
  • Kronik Rahatsızlıkların Şikayetlerinde Artış 
  • Karın ağrısı 
  • Cinsel İsteksizlik 
  • İştah ya da İştahsızlık 
  • Sakarlık 
  • Depresyon 
  • Endişe 
  • Sinirlilik 
  • Konsantrasyon Bozukluğu 

Regl öncesi sendromunun yukarıdaki belirtilerinden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız bu dönemi daha iyi geçirebilmek için aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Stres ve düzensiz beslenmeye dayalı olarak adet öncesi gerginliği bazı dönemlerde daha yoğun yaşıyor olabilirsiniz. Eğer fiziksel olarak ağrı çok yoğun ya da psikolojik olarak aşırı etkileniyorsanız hormonal değerlerinizin ölçümü ve ilaç kullanımı için mutlaka bir doktora danışın. 

Regl Öncesi Sendromu Daha İyi Atlatabilmek İçin 10 Öneri 

Kafein ve Nikotin Tüketimi 

Kafein ve nikotin tüketimini mümkünse bırakmak ya da azaltmak, örneğin bir bardaktan çok kahve tüketmemek ile başlayabilirsiniz.

Doğal Çaylar 

Rahatlatıcı bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Rezene şişkinlik, papatya ise rahatlamak ve uyuyabilmek için yardımcı olacaktır. Ayrıca ödeme karşı maydanoz çayından faydalanabilirsiniz. 

Su Tüketiminizi Artırın 

Su tüketimi her zaman çok önemli olmakta birlikte bu dönemde de en önemli konulardan biri. Günlük en az 2 litre su tüketmeye gayret edin. 

Egzersiz 

Her gün egzersiz yapmak fiziksel ve psikolojik olarak çok faydalı olmakla birlikte regl öncesi sendromunu daha iyi atlatabilmek için  esneme hareketleri ve kısa bir yürüyüş çok faydalı olacaktır. 

Meditasyon 

Yoga ve meditasyon regl öncesi sendromunun psikolojik etkilerini aşmamızda en büyük yardımcılarımızdan biri olabilir. Eğer hiç meditasyon yapmadıysanız aşağıdaki yazılardan faydalanabilirsiniz. 

Beslenme Düzeni  

Karbonhidrat tüketimini azaltmak. Daha az ve sık yemek, sebze ve meyve tüketimini arttırmak. Haşlanmış yumurta, yulaf ve keten tohumu gibi hem vücudumuzun daha iyi değerlendirebileceği hem de tok tutan gıdaları tercih ederek iştah problemi ile baş edebilirsiniz. 

Vitamin & Mineral Değerlerinizi Kontrol Ettirin 

Bazı uzmanlar kalsiyum ve magnezyum seviyelerinde düşüklüğün ya da A, E, B6 vitaminlerinin regl öncesi sendromu arttırdığını düşünmekte. Vitamin ve mineral değerlerinize baktırmak ve öncelikle beslenme ile yeterli değilse ilaç takviyeleriyle Bu yüzden magnezyum açısından zengin besinleri (ceviz, badem, elma, fındık, kakao) ve kalsiyum açısından zengin (susam, chia tohumu, peynir, portakal, balkabağı) besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz. 

Kaliteli Uyku 

Kaliteli uyku bir uyku pek çok şeye bedeldir. Yetişkinler için en az 7 saat ve 22.00 – 02.00 saatleri arasını kapsayacak şekilde uyuyabilmek ve bunu en azından regl öncesi dönemde düzenli hale getirmek çok faydalı olacaktır. 

Ilık Duş 

Özellikle yatmadan önce alınacak sıcak duş hem uyku kalitesini arttırır hem de rahatlamanıza yardımcı olur. 

Telkin Yöntemi 

Bilinçaltını yönetmek elimizde, ilk bakışta saçma gelebilir ama gayet bilimsel bir yöntem. Bazı sorunların tedavisinde fayda sağlayabilir. Yukarıdaki yöntemleri denerken kendinize bunların faydalı olacağını, size iyi geleceğini düşünerek kendinizi telkin etmeye çalışın. 

Bizi Takip Etmeyi Unutmayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.