Samos Gezi Notları: En İyi Sahilden En Lezzetli Kalamara…

Samos Gezi Notları

Samos Adası birkaç yıldır üst üste gittiğimiz, bizi en mutlu eden yaz tatili rotalarından. Daha anlaşılır olabilmek adına yaz tatilinden ne beklediğimi sizlere açıklamam doğru olur galiba. Kısa bir listem var. Temiz deniz, lezzetli yiyecekler, aşırı kalabalık ve trafikten uzak olmak. Beklentilerime karşılık; sıcak kanlı insanları, el değmemiş sahilleri, makul ücretleri (diğer Yunan adalarına oranla) bonus olarak eklenerek ideal bir tatil yerine dönüştü. Bende Samos gezi notlarımı paylaşmadan edemedim.

Samos, her yaz Kuşadası’ndan izlediğimiz, sürekli bize ne kadar yakın olduğundan bahsettiğimiz ve istisnasız her sene bu yaz kesin gidelim diyerek planlar yaptığımız, gözüktüğü kadar küçük olmayan Yunan Takım Adalarından bir tanesi. 

Çok yıllar konuşup bir türlü gidemedikten sonra üç sene önce ilk seyahati gerçekleştirdik ve yılların acısını çıkarmak istercesine dört kere daha gittik. İnternette bulunan bütün yorumları okuduk, Yunan arkadaşlara neler yapılır diye sorduk ve adayı adım adım gezdik. İşte Samos hakkında bilmeniz gereken her şey. 

Samos (Sisam) Adası Nerede? 

Samos Adası, Kuşadası Dilek Yarımadasının hemen karşısında yer alıyor. Kuşadası Milli Parkı’ndan bakıldığında çok net bir şekilde görebiliyorsunuz. Zaten Kuşadası’na en yakın noktası sadece 3 kilometre uzağımızda. Samos, 12 adanın en büyüğü. 

Samos Adası, ünlü matematikçi ve filozof Pisagor’un doğduğu yer. Bu sebeple adanın pek çok yerinde Pisagor’un ismini duyacaksınız. Pythagorio merkezde Pisagor anıtını ziyaret edecek, hediyelik dükkanlarında Pisagor’un herkesin eşit şarap içmesi için tasarladığı bardağı hayretle seyredeceksiniz.  

Samos’a Ulaşım Nasıl? 

Samos yeşil pasaportu olmayanlar için vizeli bir bölge. Sadece yaz ayları için ziyaretçilerine; Haziran-Ağustos aylarında kapı vizesi imkanı sunuyor. Kapı vizesi için gerekli olan evrakları vapur seferlerini düzenleyen firmalar size bildiriyor ve yardımcı oluyor. Sadece günübirlik değil, konaklamalı olarak da vizeler alınabiliyor.

Samos’a birçok ulaşım yolu var. Kuşadası veya Seferihisar üzerinden tekne ile araçsız olarak gidiliyor. Havalimanı mevcut ama Samos’a giden uçuşlara binmek için, önce Yunanistan’a geçmeniz gerekiyor. Ayrıca Çeşme’den Sakız adasına geçerek, Sakız adasından arabalı vapurla gitme imkanınız da var. Ama bu, araç kiralamaya oranla daha pahalı bir opsiyon. 

Kuşadası’ndan Samos’a ulaşım için iki farklı firma hizmet veriyor. Biri Meander Turizm, diğeri ise Barel Turizm. Biz, iki firma ile de seyahat ettik herhangi bir problem yaşamadık. Feribot ile yaklaşık bir buçuk saat içinde adaya ulaşıyorsunuz. Burada önemli olan kısım hangi bölgeye inmek istediğiniz. Feribotlar Vathy ve Pythagorio limanlarına gidiyor. Günleri değişken olabiliyor, aynı bölgeye inip aynı bölgeden dönmeyi planlayabilirsiniz. Aksi halde araba kiralayacaksanız, firmanıza şu bölgeden alıp, bu bölgeye bırakacağız diye bilgi vermeniz gerekir, ufak bir ücret farkı oluyor. Sürücü belgelerimiz geçerli, kiralama için ehliyet ve birkaç form doldurmanız gerekiyor. Eğer önereceğim gibi Pythagorio bölgesinde konaklayacaksanız oraya giden feribotu tercih edebilirsiniz. 

Sadece bir iki günlüğüne gidip ana bölgeleri görüp dönmeyi planlamıyorsanız, Samos için araç mutlaka gerekli. Toplu taşıma sistemi neredeyse yok gibi, ama taksilerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Birçok araç kiralama firması hizmet veriyor. Fiyat aralığı seçeceğiniz araca göre değişse de makul ücretlerle araç kiralayabilirsiniz. Araç kiralama işlemini gitmeden önce internet üzerinden ayarlayarak daha ucuza yapabilirsiniz. Aracınızın, tekneden iner inmez size ulaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Aksi halde Vathi’ye ya da Pythagorio’ya indiğinizde kısa bir yürüyüş ile araç kiralama firmalarına ulaşmanız mümkün. 

Samos Gezi Notları: Konaklama

Pythagorio Samos’un en canlı bölgesi. Bu sebeple konaklamayı burada yapmak hem eğlenmek hem de akşam yemeğe giderken araç kullanmadan tavernalara ulaşabilmek açısından çok mantıklı. Samos gezi notlarının bence en önemlisi bu.

Biz her gidişimizde farklı bir pansiyon denedik. Hepsi birbirine oldukça benziyordu. Bütün rezervasyonlarımızı Booking üzerinden gerçekleştirdik ve internette gördüğümüzden farklı bir yerle asla karşılaşmadık. 

Pansiyonlardan, 5 yıldızlı otel imkanları beklemediğiniz sürece hoşnut kalmamanız için hiçbir sebep olmayacaktır. Pansiyonlar genelde evden devşirme, küçük ama temiz. Çoğunda küçük bir ocak, lavabo, mini buzdolabı ve bir şeyler pişirebileceğiniz mutfak araç gereçleri mevcut. Çoğunlukla konaklamalara kahvaltı dahil değil.

Samos tatilini daha kısıtlı bir bütçe ile geçirmek isteyenler için, odanızda bir şeyler pişirebiliyor olmanız bir avantaj. Zira büyük marketlerden birine giderek basit bir alışveriş ile bazı öğünlerinizi çok daha ucuza getirmeniz mümkün. 

Konaklama için ikinci bir opsiyon ise Kokkari bölgesi olabilir. Bir tarafı uzun bir sahil, diğer tarafı kafe/restoranlarla dolu olan bu bölge kesinlikle görülmeye değer. 

Samos Gezi Notları: Ne Yemeden Dönülmez? 

Samos’ta birçok restoranı (Taverna) deneme imkanım oldu, genellikle deniz ürünleri ağırlıklı siparişler verdik, aralarından hiç pişmanlık yaşadığımız olmadı. Menülerde çok tanıdık isimler (homous, mezedes, dolmades, keftedes, spanakopita, moussakka) ve tatlar bulacaksanız. Tabii yanlarında Uzo deneyeceksiniz. Ama bazı restoranlar var ki, mutlaka denemeniz gereken lezzetlere sahip. 

Triantafillos Restoran / Paleokastro

Paleokastro Köyü, adanın biraz iç tarafında yer alıyor. Çok gezelim görelim bir ortam olmasa da, akşamları Triantafillos Restoran, sokağa kurdukları masalarıyla epey kalabalık. Yengeç (yerli değil), ahtapot, sirkeli kalamar ızgara hepsi güzeldi. Özellikle restoranın spesiyali olan karışık salatalarının tadına bakmanızı tavsiye ederim. 

Meltemi Restoran / Kokkari

Meltemi Restoran turistler arasında oldukça popüler bir mekan, yüksek sezonda veya bayramlarda yer bulamama ihtimalini göz önünde bulundurmanızda fayda var. Greek salata, kalamar ve özellikle kendi yapımları olan şarapları oldukça güzel. 

Remataki Restoran / Pythagorion

Pythagorion merkezde bulunan Remataki Restoran, Samos’un birçok yerinde karşılaşacağınız gibi, gündüzleri beach konseptinde akşamları ise kumların üstüne masaları kuruyorlar. Deniz ürünlü makarna ve tavşan etinden yaptıkları güveç denenebilir. 

Poseidonio Restoran / Poseidonio

Poseidonia koyunun tek restoranı, bir taraf beach olarak hizmet verirken diğer tarafta oturup yemeğinizi yiyebiliyorsunuz. Denizin mükemmelliğinden ötürü öğle yemeği için tercih ettiğimiz bu restoranda küçük balıklar, musakka ve beyaz şarap denemiştik hepsi oldukça güzeldi. 

Yemeğin Üstüne İyi Gidenler

Yemek sonrası için üç farklı öneri vermek isterim. Samos’tan Frappe içmeden dönemezsiniz diye düşünerek şimdiye kadar değinmedim. Soğuk ve köpüklü kahvelerin en güzeli. Özellikle sert kahveleri sevenler, eminim bavullarında frappe ile dönecekler. Almak isteyecek olanlara öneri; marketlerde kahvenin yanında satılan, kahveyi köpürtmek için kullanılan, pilli çırpıcıyı almayı unutmayın. 

Canlı Müzik / Yunan Ezgileri

Pythagorio iskelesine çok yakın bir noktada yer alan Tarsanas Hotel Restoranında haftada iki gece canlı müzik oluyor. İki kişilik orkestra gerçek bir Yunan müzik ziyafeti veriyor. Otelin coşkulu sahibi Yorgos, bazen şarkıları bazen dansları ile geceye renk katıyor. 

Kokteyl Severler Buraya

Yemekten sonra deniz kenarında oturup bir şeyler içmek ve sohbet etmek isteyenler için ideal bir bar. Corner Bar’ın kokteyl menüsünde kendini kaybetmemek mümkün değil. 

Yazın Vazgeçilmezi Dondurma Ziyafeti 

Pek çok yaz tatili bölgesi gibi Samos da çeşit çeşit dondurmacılarla dolu. Ama Orange Gelateria’nın dondurmaları sanıyorum Samos’un en güzelleri. Tatilinizin ilk günü uğramanızı şiddetle tavsiye ediyorum, böylelikle çeşitler arasında boğulmaz, bugün bunu yarın şunu diyerek sıranızı oluşturabilirsiniz. 

Samos Gezi Notları: Denize Girilir?

Samos’ta nerelerde denize girilir sorusunun pek çok cevabını ilerleyen satırlarda göreceksiniz ama en doğrusu “her yerde”. Teknelerin yanında bile girmişliğim var pek çok denizden güzeldi. Beachlerin pek azında şezlong ve şemsiye ücreti isteniyor, genelde girişlerde belirtiliyor ücretli olanlar. Çoğunda içecek sipariş edenlerden ücret alınmıyor. Beach önerileri ise;

Kokkari Long Beach 

Fotoğraf tutkunlarının epey ilgisini çekecek çift renkli deniz ve deniz sporlarına uygun bir sahil ile karşılaşacaksınız. Muhtemelen “yerleşmek istediğim sahil kasabaları” listenize ekleme yapacaksınız. İsmi gibi upuzun sahil boyunca pek çok kafe ve restoranın şezlong ve şemsiyelerinden yararlanabilir ya da istediğiniz yere havlunuzu sererek denize girebilirsiniz. 

Pappa Beach

Ireon bölgesi tarafında kalan Papa Beach gittiğimiz en dinlendirici beachlerden biriydi. En tepede restoran bölümü ile başlayıp kat kat şezlongların olduğu bölümler var. Burada şemsiye ve şezlong kullanımı ücretli. Denizi büyük taşlarla örülü. Ortak kullanım için bulunan şnorkellerle akvaryum keyfi yaşayabilirsiniz. 

Psili Ammos

Psili Ammos Beach, özellikle çocuklu aileler için ideal. Samos’un beachleri genelde taşlı ama Psili Ammos tamamen kum. Boyunuza ulaşmak için sığ denizin içinde biraz yürümeniz gerekiyor. Eğer sandalyenizle denizin içinde oturmayı sevenlerdenseniz burası size hitap edecek. 

Öte yandan Psili Ammos Samos’un Türkiye’ye en yakın noktası. Dilek Yarım Adası’nın tam karşısı. O kadar ki karşıda dalgalanan Türk Bayrağını görebiliyorsunuz. 

Navagos Beach

Kokkari’den Avlakia’ya doğru giderken yol boyunca pek çok beach göreceksiniz. Bunlardan bazıları Lemonakıa Beach, Tsamadou Beach, Tsambou Beach. Hepsinin denizi temiz ve güzeldi. Ama aralarında en çok beğendiğim. Navagos Beach oldukça geniş bir koya kurulmuş. İçecek söylerseniz şezlong ve şemsiye ücreti almıyorlar. Cam gibi denizi herkese anlatacaksınız.

Potami Beach

Karlovassi’nin en güzel beachlerinden biri Potami Beach idi. Karlovassi adanın kuzey kısmında yani açık denize bakan tarafında kalıyor. Bu sebeple diğer beachlere oranla daha rüzgarlı idi. Rüzgarlı bir güne denk gelirseniz epey büyük dalgalarla oynama fırsatınız olabilir. 

Livadaki Beach

Livadaki Beach’e herkes çok övdüğü için büyük umutlarla gittim, galiba bu yüzden bende herkeste yarattığı etkiyi yaratmadı. Ama kısa süreli bir tatile gelmediyseniz, görülmesi gereken bir beach. Toprak ve biraz inişli yol, sizi dağların arasında kalmış koya ulaştırıyor.

Mikro ve Megalo Selatani Beach

Heyecan arayanlar için Mikro Seitani ve Megalo Seitani diye sadece yürüyerek gidilen beachler olduğunu duyduk, internette süper resimlerini gördük fakat gitmedik maalesef. Gitmek isteyenler için tesis bulunmadığını dolayısıyla yanlarına su yiyecek gibi basit ihtiyaçlarını almaları gerektiğini belirteyim.

Samos Gezi Notları: Görülmesi Gereken Yerler

Samos’un tarihi tahminen milattan önce üç bin yıllarına kadar gitmektedir. Hem önemli bir kültür merkezi hem de liman şehri olarak kullanıldığına dair kalıntılar, belgeler var. Diğer yandan Samos’la ilgili pek çok mitolojik öykü de mevcut. 

Samos tatilini yaparken, tarih severlerin görmek isteyeceği yerler ise şöyle; Samos Arkeoloji Müzesi, Hera Tapınağı, Pythagorion Duvarları, Antik Tiyatro, Lykourgos Logothetis Kulesi, Metamorfosis Kilisesi, Polykrates Kalesi, Roma Hamamları, Sarakinis Kulesi, Stavros Manastırı, PanagiaSpliani Manastırı.

Alternatif olarak; Ada’nın merkezi olan ve tüm adaya göre daha şehir gözüken Vathy’nin tarihi evlerle dolu eski sokaklarında fotoğraf makinesi ile bir yürüyüş güzel olabilir. Avlaki tarafındaki Manotales ve Vourliotes dağ köyleri de hem güzel bir yürüyüş hem de fotoğraf çekim aktivitesi için çok renkli yerler. 

Samos Adasını gezerken pek çok yerde üzüm bağlarını göreceksiniz. Samos’un özel şarabını ikram eden kibar insanlarla karşılaşacaksınız. Ama daha detaylı bir şarap tadımı gerçekleştirmek isteyenler için Samos Şarap Müzesi biçilmiş kaftan. Burada Samos’ta üretilen şaraplarla ilgili bilgi alınabilir. Geziyi gerçekleştirdikten sonra ise tadım etkinliğine katılabilirsiniz. 

Samos Gezi Notları: Giderken Yanımıza Ne Alalım? 

Bence Samos’a giderken yanınıza arkadaşlarınızı alın. Tam da arkadaşlarla süper bir tatil yapılacak yerlerden biri. Onun haricinde klasik bir yaz bavulu işinizi görecektir. Yoğunlukla taşlı denizle karşılaşacağınız için deniz ayakkabısı iyi olabilir. Mevsim değerleri Türkiye ile neredeyse aynı seyirde gidiyor. Dolayısıyla yüksek sezon harici (Mayıs veya Eylül) gidecekseniz, akşamları sahil kenarında yemekler için yanınızda şal bulundurmanızda fayda var. Denizin sıcaklığı sezon dışında biraz serin ama genel olarak soğuk sayılmaz. 

Sezonda başka bir Samos, sonbaharda ise başka bir Samos ile karşılaşacaksınız. Benim tecrübem her ikisi de çok güzeldi. Gidecek olanlara şimdiden iyi eğlenceler, pişman olmayacağınızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. 

Fotoğraflar: Wikipedia, Unsplash, Pixabay

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.