Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı?

Günümüzde sebze ve meyveleri yıkarken tek dikkat etmemiz gereken maalesef mikroorganizmalar değil. Tarım ilaçları henüz bu kadar yaygınlaşmadan önce sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı sorusu tek bir basamakla halledilebilir durumdaydı. Şuan kullanılan pestisit miktarları maalesef zararlı böcek kalıntıları, gözle görülmeyen mikroorganizmalar dışında kimyasallara maruz kalıyor. Bu durumda sebze ve meyvelerimizi ilk olarak bu kimyasallardan arındırmak gerekiyor. Nedenleriyle birlikte birkaç adımla bu maruziyeti en aza indirmek için yapmamız gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Pestisitlerden Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Pestisitlerin insan sağlığına verdiği zararlar her geçen gün vurgulanıyor. Bu durumda akıllardaki soru “tarım kimyasallarını sebze ve meyvelerden çıkarmanın yolu nedir?” oluyor. Öncelikle bu pestisit ve kimyasallardan tamamen kurtulmak mümkün değil bunu kabul etmek gerek. Ancak kompakt etkili ilaçları, en azından sebze ve meyvelerin dış yüzeyinden arındırmak mümkün.

  • Çamur, böcek larva ve yumurtaları gibi organik atık ve toprak kalıntıları için duru suda yıkadığınız sebze ve meyveleri daha sonra,
  • 1 lt suya bir tatlı kaşığı karbonat oranıyla 15 dk. bekleterek yıkamak gerekiyor. Yapılan çalışmalarda bazik ortam, pestisitleri arındırmak için %96 oranında etkili. Bu adımdan sonra ise tüm sebze ve meyveleri akan suda iyice durulamak gerekiyor. 
  • İlk adımda pestisitlerden mümkün mertebe kurtulduktan sonra mikroorganizma ve parazitlerden kurtulmak için ise sirkeli suda bekletip ardından tekrar durulamak gerekiyor. Çünkü parazit ve mikroorganizmalar için etkili yöntem; asidik bir ortamda temizlemek.
  • Dikkat edilmesi gereken ilk şey önce karbonatlı suda bekletmek, çünkü pestisitleri asidik ortam daha dirençli hale getiriyor. Yani önce sirkeli suda bekletip sonra karbonatlı suda bekletmek büyük bir hata olur.
  • Dikkat edilmesi gereken diğer şey ise sirke ve karbonatı ayrı ayrı uygulamak. Aksi halde asit ve baz karışımı, yıkama suyunu nötralize ederek etkisiz hale gelmesine neden olur.
  • Bunlar dışında kabuklu meyve ve sebzeler için kabuğunu soyup tüketmek maruz kaldığı pestisit oranları düşünüldüğünde çok daha etkili bir yöntem olduğu.

Pestisitlere hiç maruz kalmak istemiyorsanız üretim aşamalarını bilip güvendiğiniz, yerel tarım uygulamalarıyla yetiştirilen sebze ve meyvelere ağırlık vermeniz gerekiyor.

Tüm bu bilgilerin ışığında son yıllarda organik üretimle yetiştirilen sebze ve meyvelere odanlanılıyor. Ancak organik üretimde de izin verilen kimyasallar mevcut olmakla birlikte kontrolsüz ve bilinçsizce maruz bırakılan sebze ve meyveler için kesinlikle daha tercih edilebilir bir noktada.

Özellikle çocukların beslenmesinde ve gıda ile yeni tanışan bebekler için bu yöntemi uygulamak onların hassas bünyelerini kimyasallarla mücadele ile yormamak açısından önemli.

Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı üzerine yukarıda yer alan yazı Gıda Mühendisi Erdem Öner aracılığıyla edinilen bilgiler ışığında derlenmiştir.

Erdem Öner tarafından uygulamalı detaylı yapım ve anlatımı aşağıda ki YouTube videosu üzerinden izleyebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: ja ma on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.