Sosyal Medya Detoksu Gerekli Mi? Nasıl Yapabiliriz?

Akıllı telefonlar ve sosyal medya hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Hepimiz sürekli sosyal medyadayız ya bir şeyler paylaşıyor ya da paylaşımlara bakıyoruz. Fayda sağladığımız kısımları olmakla birlikte artılar eksiler yaptığımızda eksiler ağır basıyor. Bu yüzden sosyal medya detoksu yaparak daha mutlu daha sağlıklı olmak mümkün mü? sorusunun cevabını arıyorum. 

Sosyal Medya Detoksu Neden Gerekli? 

Kendi adıma sosyal medya detoksuna ihtiyaç duymamın en önemli sebebi sürekli her ne kadar gerçekleri tahmin ediyor olsak bile herkesin mutlu olduğu, güzel yemekler yediği, süper yerlere gittiği algısını oluşturması. İstemsiz bir şekilde sürekli bir kıyasa itiyor bizleri ya da eksik hissettiriyor. Güzellik standartları oluşturuyor kafamızda ve ihtiyaç listemizi kabartıyor. 

Sosyal Medya Bağımlısı Mısınız? 

Sorsam çoğunluk sosyal medyaya bağımlı olmadığını söyleyecektir ama kazın ayağı öyle değil. Çünkü bağımlılık düzenlilik ve süreklilik içeren bir durumdur. Ve sizde benim gibi her gün düzenli olarak sosyal medya hesaplarınızda pekte kısa sayılmayacak vakit geçiriyorsanız muhtemelen uzman gözüyle bağımlı sayılacaksınız. 

Öncelikle durum analizi yapmak için birkaç gün kendinizi tartın hatta not alın hangi mecraları gün içinde ne sıklıkla kullanıyorsunuz? Hangi mecrada ne kadar vakit geçiriyorsunuz? Ve bu zamanda yoğunluklu olarak nelere ilgi gösteriyorsunuz? 

İkinci ve önemli evre ise gerçekten ihtiyacınız var mı? Sosyal medyada gördüğünüz şeyler size fayda sağlıyor mu? Bugün hiçbir hesabınıza giriş yapmasanız hayatınıza ne gibi bir negatif etki yaratabilir?

Sosyal Medya Detoksu: 5 Adımda Neler Yapabiliriz?  

Bildirimleri kapatın 

Sosyal medya hesaplarınızdan aldığınız bildirimler gerçekten gerekli mi? Bildirimler her zaman insanda bir merak duygusu uyandırdığı için ya da hiç bakılacak vakit yoksa bile sırf bildirim işareti gitsin diye bir şekilde bizi içine çekiyor. Halbuki bildirimin bizleri yönetmesi yerine bizim vaktimizi ve nasıl kullanacağımızı yönetmemiz daha mantıklı. 

Hesap içi hatırlatıcıyı kullanın 

Örneğin Instagram hesabınız için günde şu kadar süre geçirince haber ver gibi bir ayarlama yapabiliyorsunuz. Mesela benim hesaplarım günde 30 dakika geçirdiğimde bana bildirim gönderiyor. Tabii bu bildirim bir kereye mahsus olarak geliyor, devam edip etmemek size kalmış. 

Hesapları sessize alın

Her gelen takibi kabul etmeyin her tanıdığınız insana takip atmayın. Her takip ettiğiniz kişi için aylık bir para ödediğinizi düşünün gerçekten tüm o takip ettiğiniz hesapları yine takip eder miydiniz? Bazı hesapları sessize alın. Faydalı bulduğunuz hesapları daha çok beğenin onların postlarını diğerlerine oranla daha çok görün. 

Yerine Başka Bir Şey Koymaya Çalışın 

En kötü ilgi alanınıza göre başka bir uygulama bulun ama ekrana bakmak yerine bir şiir okumayı, belki biraz karalama ya da meditasyon yapmayı tercih ederek zihninizi rahatlatabilir. Kendinize vakit ayırarak daha mutlu hissedebilirsiniz. 

Sürekli Telefonu Elinizde Tutmayın 

Odadan odaya geçerken, işyeri molalarında sürekli telefon elinizde gezmek zorunda değilsiniz. Pekala arayan birine cevap vermeyebilirsiniz. Ya da molanızda on dakika sohbet edebilirsiniz. Böylelikle daha az vakit ayırmış olursunuz. 

Son olarak bu hayat sizin pek çok konuda olduğu gibi sosyal medya kullanımınızda dahi kurallarınız olmalı. Kendiniz, sağlığınız ve mutluluğunuz için sürekli çabalamalı ve hayatınızı sizden başka hiçbir şeyin, hiçbir kimsenin yönetmesine izin vermemelisiniz. 

Hala izlemeyen kaldıysa;

Kaynak Fotoğraf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.