Kısaca toplum bilimi olarak da adlandırılan sosyoloji, toplumu, bireyleri, ailenin toplum içindeki yerini, rollerini ve pek çok benzer konuyu araştırdığı için sosyoloji lisans eğitimini tamamlamış olanlara aile danışmanı olma hakkı tanınmıştır. Peki sosyoloji okuyanlar nasıl aile danışmanı olur? Ne gibi eğitimler almalı ve hangi koşullarla aile danışmanı merkezi açabilir? sorularının cevabı yazımızda.
Aile Danışmanı Olmak İçin Sosyolog Olmak Yeterli Mi?
Öncelikle aile danışmanı olabilmek için sadece sosyoloji mezunu olmak yeterli değildir. Mezun olduktan sonra MEB ya da YÖK onaylı bir kurumdan Aile Danışmanlığı sertifika programını tamamlamamış gerekmektedir. Aile danışmanlığı eğitimi 300 saat teorik, 150 saat uygulamalı ders alarak tamamlanan bir eğitimdir. Teorik kısmı uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilebilen eğitimin, 150 saatlik uygulamalı kısmının 30 saati mutlaka süpervizyon eşliğinde olmalıdır.
Sadece Sosyoloji okuyanlar değil; Psikoloji, Sosyal Hizmet, Hemşirelik, Çocuk Gelişimi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da TIP alanlarında 4 yıllık lisans programlarından mezun olanlar Aile Danışmanı olabilmektedirler.
Sosyoloji okuyanlar nasıl aile danışmanı olur?
Aile Danışmanı Sertifika Programı Ücretleri
Aile danışmanlığı sertifika programına yukarıda bahsettiğimiz gibi MEB veya YÖK onaylı eğitim merkezlerinden alabilirsiniz. Bazı üniversitelerde dönem dönem aile danışmanlığı eğitimini açmaktadır. Bu programların ücretleri hangi kurumu seçeceğinize göre değişiklik göstermekle birlikte 2.000 TL ile 5.000 TL arasında değişmektedir.
Aile Danışmanlığı Merkezi Nasıl Açılır?
Aile Danışmanlığı merkezi açabilmek için belirlenen şartlar;
- Aile danışmanlığı merkezi açabilmek için; 1 aile danışmanı, 1 meslek elemanı ve büro personeli olmak üzere 3 kişi gereklidir.
- Meslek elemanı yerine 2 aile danışmanı ile de merkez açılabilmektedir. Fakat 2 aile danışmanı ile merkez açılacaksa aile danışmanlarının ikisi farklı lisans eğitimlerinden mezun olmalıdır.
- Sosyoloji, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Hemşirelik, Çocuk Gelişimi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da TIP lisans eğitimini tamamlayıp yüksek lisans ya da doktora yapanlar meslek elemanı olarak sayılmaktadır. Yüksek lisans ya da doktora yapmamış olanlar meslek elemanı olabilmek için sertifika programına katılmalıdır.
- Aile danışmanlığı merkezinde bir görüşme ve bir bekleme odası olmak üzere en az 2 oda olmalı ve görüşme odasının ses yalıtımı yapışmış olmalıdır.
AİLE DANIŞMA MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ’ne ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak Fotoğraf: Andrik Langfield on Unsplash