Hiç Bitmeyen Doğal Meyve Suyu: Tükenmez İçeceği

Hiç Bitmeyen Doğal Meyve Suyu: Tükenmez İçeceği

Tükenmez İçeceği Nedir?

Hepimizin organik yiyecek ve içeceklerin peşinden koştuğu bu döneme damgasını vuracak bir içecek tarifi ile geliyoruz. İçtikçe içesiniz gelecek, hemde hiç tükenmeyecek; Tükenmez İçeceği Tarifi.

Osmanlı zamanına dayanan bu içecek, kış aylarında evinize hazır meyve suyunu bir daha almak istemeyeceğiniz kadar sağlam bir taht kuracak. Tükenmez şerbeti, tükenmez tatlı turşusu gibi isimleri de var Tükenmez İçeceğinin. Kutulanmış içeceklerin zararlarını artık bilmeyen yoktur.(!) En doğalından, en tazesinden, en tükenmeyeninden, hemde en faydalısından kendinizin hazırlayacağı meyve suyunu sevdiklerinizle paylaşmaya ne dersiniz?

Tükenmez İçeceği Malzemeler

Tükenmezi hazırlamadan önce musluklu cam bir kavanoz almanızı tavsiye edebilirim. “Yok ben o kadar bekleyemem. Tarifi okudum, hemen yapıyorum…” derseniz 3 litrelik büyük bir cam kavanoz kullanabilirsiniz. 

Kavanozumuz tamam ise, gelelim meyvelere…

  • Olmazsa olmazımız muşmula 25-30 adet (olgunlaşmış )
  • Elma
  • Armut
  • Cennet Hurması
  • Ayva 
  • Ayıklanmış 1 çay bardağı nar
  • Mandalina
  • Alıç
  • Siyah üzüm kurusu ( farklı kuru meyveleri de kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı toz şeker ya da 3 yemek kaşığı bal
  • ½ avuç nohut
  • İçme suyu
  • Meyveleri birer adet koyabilirsiniz. İsteğe bağlı.. Çokta abartmamak kaydıyla tabii ki.

Tükenmez İçeceği Nasıl Hazırlanır?

Önceliğimiz temizlik. Hazırladığımız meyvelerimizi güzelce yıkıyoruz. İsterseniz biraz sirkeli suda bekletebilirsiniz. Çünkü meyvelerin kabuklarını bu içeceğimizde özenle kullanacağız. Ya da Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı? yazımıza göz atabilirsiniz. Eskiler kendi tarlalarından aldıkları meyveleri gönül rahatlığıyla kullandıkları için onlara hava hoştu tabii…

Nar dışındaki meyvelerimiz, kabuklarıyla birlikte doğranıyor. Sadece sap kısımlarını temizleyebilirsiniz. Çekirdeklerin kavanozun içinde kalması gerekiyor.
Önceden temizlediğimiz kavanozumuza doğradığımız meyveleri yerleştiriyoruz.
Meyvelerimizi yerleştirirken aralarına toz şeker ve nohut taneleri (mayalanmayı hızlandırmak için ) serpiyoruz.
Meyvelerle ve aralarında toz şeker, nohut taneleriyle dolmuş olan kavanozumuza, içme suyumuzu ekliyoruz. 
Suyumuzu da ekledikten sonra 15-20 gün bekleme sürecine geçebiliriz.

Bekleme süreci içerisinde hazırladığınız içeceğinize arada bir bakım yapmanız gerekiyor. Hazırladığınız içeceğinizi güneş ışığından uzak ve serin bir yerde saklamalısınız. Arada sırada kapattığınız kavanozun kapağını açmanız ve içeride biriken gazı salmanız içeceğinizin hazırlanma süreci için önemli. Kapağı açtığınızda su dışarı çıkarsa, etrafın kirlenmemesi adına altına bir tepsi koyabilirsiniz.

Tükenmez İçeceğini Nasıl Tüketebiliriz?

Neden “kış meyve suyu” değil de “Tükenmez” diyoruz bu içeceğe?

Çünkü o kavanozdaki meyve suyu hiç bitmiyor. 

15-20 gün sonra hazırladığınız meyve suyunuz içime hazır. Nasıl içeceksiniz? Kavanozunuzun musluğundan bardağınıza doldurduğunuz her bir bardak için, kavanozunuza bir o kadar içme suyu ekleyerek tabii ki. İçtiğiniz her bardak için su ilavesinin yanında, arada bir bal ya da pekmez ilave edebilirsiniz. Tabii ki isteğe bağlı meyve kabukları ya da meyveler de ekleyebilirsiniz.

İlk bardağınız beklediğiniz kadar tatlı olmayabilir. Mayhoş tatlar sizi caydırmasın. Sonrasında çok tatlı bir gazoz, köpüren bir meyveli sodayı en güzel haliyle doyasıya tatma şerefine nail olacaksınız. 

Şimdiden afiyet olsun.

Fotoğraf: Candice Picard , Unsplash’ta

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.