Yaratıcılığı Ortaya Çıkarmak İçin 9 Öneri

Yaratıcılık zannedilenin aksine üzerinde çalışılması gereken bir durumdur. Bazen kendiliğinden fikirlerle dolan kafamız bazen bomboş gibi gelir. Duygusal olarak zorlayıcı dönemlerden geçerken yaratıcılığın arttığına pek çok kez şahit olmuşsunuzdur. Ama daha yaratıcı olmak için kendimizi sürekli üzemeyiz değil mi? -Bazen kafama yatıyor bu fikir- Bu yazıyı yaratıcılığını kaybettiğini düşünenler için hazırladım. İşte yaratıcılığı ortaya çıkarmak için 9 öneri…

Kendinizi Baskılamayın 

Bazen bir şeyi yapmadığımız için sürekli kendimize baskı yaparak işleri daha zor hale getiririz. Kendine karşı olumlu olmayı denemek aslında sandığımızdan daha kolay. Bence en büyük problem sürekli kendimizi suçlayarak eziyet etmemiz. Hem saatlerce telefonla oynayıp hem de kendinize neden böyle yaptım diye eziyet etmeyin. Şu anda demek ki buna ihtiyacım vardı deyin. Bir saat daha bu işi yapacağım sonra girişeceğim ve her şey güzel olacak deyin kendinize. Gerekirse alarm kurup gerçekten bir saat sonra başlamayı deneyin.

Kıyaslamayın 

Kendinizi kimseyle kıyaslamayın, kıyas bireyler arasında değil ortaya çıkanlar arasında yapılınca anlamlıdır. Ve beklemeyin ilhamın gelmesini, daha fazla zamanın olmasını, işlerin bitmesini, anlayış gösterilmesini beklemeyin aksine zaman yaratın, gerekirse diğer işleri yarım bırakın ve anlayışı kendi kendinize gösterin. 

Rutin Oluşturun

Hayatın akışında her zaman mümkün olmasa bile kafanızda bir saat dilimi belirleyip size ve yaratıcılığınıza iyi geleceğine inandığınız bir şeyler yapın. Bu kitap okumak, bir film izlemek hatta meditasyon yapmak bile olabilir. Kendinize karşı adil olun 30 dakika gibi kısa bir süre ile başlayabilirsiniz, kimin kendine ayıracak 30 dakikası olmaz ki? 

İlham Veren Listeler Yapın 

İyi bir kitap okumak, değişik bir film seyretmek kadar insana ilham veren başka bir şey olamaz. Eğer bir türlü nereden başlayacağınıza karar veremiyorsanız öncelikle kendinize listeler hazırlayın, okunacak kitaplar, izlenecek film/dizi/belgeseller, araştırılacak sanatçılar, ilham verecek hayat hikayeleri… 

Not Tutun

Mutlaka ve mutlaka not tutun bazen olmadık bir yerde ya da olmadık zamanda aklınıza yaratıcı fikirler gelir. Bu fikirlerin bazıları o kadar güzeldir ki insan hiç unutmayacağını zanneder ama unuturuz. Fikrin geldiğini hatırlarız ama fikrin kendisini unuturuz. Bir not defteri ya da telefona yazmak kaybetsek dahi hatırlama ihtimalimizi yükseltir. Aklınıza gelen her şeyi hiç zaman kaybetmeden not alın. 

Yaratıcılığı ortaya çıkarmak

Zihninizi Boşaltın 

Kafayı boşaltmak sizi sıkan düşüncelerden kurtulmak için çabalayin. Düşüncelerinizi durdurmaya çalışın. Bir ressamın tablosuna odaklanın ve tüm detayları anlamaya çalışın, sevdiğiniz bir kitabın kurgusunu çıkarın, bir filmin sahnesini siz nasıl çekerdiniz diye hayal edin. Hiçbiri olmuyorsa boş bir sayfayı üçgen ya da noktalarda doldurmayı deneyin. Yeter ki sizi yoran düşüncelerinizden uzaklaşın. 

Gözlem Yapın 

İyi bir gözlemci olmak hayatın her alanında çeşitli kolaylıklar sağlar. Ve gözlem yapmak hiçbir yetenek gerektirmez. Biraz daha dikkatli olmaya çabalamak yeterlidir. 

Zihin Haritası Yöntemini Kullanın 

Eğer o beyaz kağıdın başında kalakalıyorsanız zihninizin içini ya da yapmak istediğiniz işin detaylarını daha iyi görebilmek için zihin haritası yöntemini kullanın. Zihin haritası kafamızın içinde dönüp duran fikirleri toplu halde gösteren en eğlenceli yöntemdir. 

Gerekirse Bırakın

Gerekirse bırakın ve yeniden ya da yenisine başlayın. Bazen hayalimizdeki somutlaştıkça anlamsızlaşır ya da hayalimizdekini somutlaştıracak yetenek, istek bizde yoktur. İşte tam da bu yüzden vazgeçmek ya da yarım bırakmak hiç de yanlış gelmiyor bana. Zamanı gelmemiş diyorum kendi kendime, şimdinin işi değilmiş. Bu kadar bırakıyorum ve yeni fikirlere yelken açıyorum. 


Kaynak Fotoğraflar: Photo by Nick Fewings on Unsplash, Photo by Clark Tibbs on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.