Yazar Olmak İsteyenlere Yazarlardan Tavsiyeler

Yazar Olmak İsteyenlere Yazarlardan Tavsiyeler

Yazar olmak isteyip ya da en azından yazmak isteyip çok farklı bir hayat yaşayan, neresinden başlayacağını bilemeyenler için “Yazar olmak isteyenlere yazarlardan tavsiyeler” yazısını derledim. Aslında bu yazacağım önerilerin hepsini kendim için topladım. Birçoğu söyleşilerden, yazmaya dair kitaplardan yani yazarlardan tavsiyeler.

Bu listeyi yıllardır tutarım. Ne zaman motivasyonum biraz düşse yahut kendimi “Kendine gel hanımefendi yazı işlerini iyice boşladın” diye uyarsam bu önerilere bakarım. Uygulayabildiklerim ve çok faydasını gördüklerim olduğu gibi bana göre değil dediklerim de çok oldu. Umarım sizlerde arasından kendinize uygun olanları seçip faydalanırsınız. Hadi başlayalım, yazarlardan tavsiyeler…

Okuyun, mutlaka ve ayrım yapmaksızın okuyun

Elinize geçen her şeyi okumaya gayret edin. Okumak kelime haznesi ve hayal gücü için çok önemlidir. Hangi yazara sorarsanız sorun vereceği ilk tavsiye okumak olur. 

Okuma konusunda bir kısıt olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Ama bir düzene sokmaya çalışmak faydalı olabilir. Örneğin ben kitabımı elime almadan uyumam. İster bir paragraf ister elli sayfa. Ya da çantamda kitabım olmadan hiçbir yere gitmem hem de araçlarda okuyamama rağmen. Okuyamadığınız zamanlarda kendinizi suçlamak yerine çözüm üretmeye çalışın. Bazen bir kitaba başlar ama bitiremeyiz. O kitabın vakti bizim için gelmemiş olabilir. Ama mutlaka elimizden bırakmak istemeyeceğimiz bir başka kitap vardır. 

Dinlemeyi Bilin

Şimdilerde daha sık konuşulan bir konu olmaya başladı dinlemek. İnsanları, size anlattıklarını dikkatle dinleyin. Dinlerken başka şeyler düşünmemeye, onu susturup ne konuşacağınızı planlamaya başlamayın. Her dinlediğiniz hikaye hayal gücünüze gönderebileceğiniz bir şeyler içerir. 

Sürekli Yazın

Günlük tutmak, mektup yazmak, rüyalarımızı yazmak ya da en azından başımıza gelen bir olayı, bir düşünceyi denemeye çevirmek böylece sürekli olarak yazmaya aşina olmak yazarlık yolundaki en önemli yapı taşlarından biri olduğunu neredeyse her yazardan duyabilirsiniz. 

İlhamı kaçırmayın, ilhamı beklemeyin

Öyle bir an gelir ki sayfalarca yazabileceğimizi hissederiz. Bazen de önümüzde beyaz sayfa kalakalırız. Ama yazmak yanılgısına düştüğümüz gibi sadece ilhama bağlı değildir. Yazarların çoğunlukla bir rutinleri vardır. Kimi sessiz bir ortamda yazar, kimi sadece kağıt kalemle. Hep aynı ortamda ve her gün aynı saatte masasının başına oturan yazmasa bile araştırmalar yapan, okuyan pek çok yazar olduğunu görebilirsiniz biraz araştırınca. 

Her zaman aklınıza gelenleri hızlıca not alın

Not defteri ya da telefona aklınıza gelen detayları, fikirleri mutlaka not alın. Düşündüğünüz esnada asla unutmayacakmışsınız gibi önemli ya da dahiyane gelseler bile hayatın döngüsünde pek çok düşünceyi unuturuz. Bu yüzden düşüncelerimizi yazdığımız küçük bir not defterini her zaman yanımızda taşımalıyız. 

Gerektiğinde çok sevdiğiniz cümleleri silmeyi bilin

Bazen bir cümle yazmak için saatlerce uğraştığımız olur. Ya da bir cümle bize çok şey ifade eder ama akışımıza, hikayemize faydası yoktur. Bu yüzden vazgeçmeyi bilmek önemlidir. Uzun tasvirlerden, gereksiz hikayeye hizmet etmeyen ayrıntılardan kaçınmak tıkanma hissini yaşamamak için önemlidir. 

Gözlem yapın

Her yazar iyi bir gözlemcidir. Sonuçta sadece yaşadıklarımızı yazarak bir yere kadar ilerleyebiliriz. Her ne kadar başlangıç için kendi yaşadıklarınızdan faydalanmak işinizi kolaylaştıracaktır önerisinde bulunan pek çok yazar olsa da devam etmek için bize ilham kaynağı olabilecek fikirleri bulmamıza yardımcı olur. 

Karakterlerinizi detaylandırın onları tanıyın

Hikayenize karar verdiniz, karakterlerinizi yazmaya başladınız. Peki onları ne kadar tanıyorsunuz? Tıpkı yeni bir arkadaş edinmişsiniz gibi zihninizde karakterinize sorular sorun. Onu çok iyi tanımanız gerekli, nerede nasıl davranır, kahvesini nasıl içer, en çok hangi rengi sever, hangi tür insandan nefret eder, hatta burcu ne? Bu bilgileri hikayenizde kullanmayacak olsanız bile biliyor olmanız daha rahat yazmanızı sağlayacaktır. Diğer taraftan karakterinizden bahsederken şöyle bir insandır demektense bir ufak anektod ya da bir davranışla karakterinizin o özelliğini tanımlıyor olmak, yorumu okuyucuya bırakmak inandırıcılık ve akıcılık açısından daha sağlıklı olacaktır. 

Mazeret Üretmeyin

Mazeretler kendi kendimize yaptığımız kötülüklerin başında geliyor. O yıllardır aklınızdaki kitabı yazardınız ama istediğiniz bilgisayarı alamadınız, paranız olmadı yaratıcı yazarlık kursuna gidemediniz, işiniz yoğundu vakit ayıramadınız. Maalesef hayatta en çok hayallerimiz için savaşmamız gerekiyor. Pek çok yazar tanına kadar hatta tanındıktan sonra bile geçimini sağlamak için ek işlerle uğraşmış. Gerekirse hiçbir teknolojik üründen faydalanmadan, hiçbir ücretli kursa katılmadan ve işinizden geri kalan kısıtlı vaktinizi harcayarak yazmaya gayret edin. Sonuçta yazdığınız kitap kendiniz için yaptınız en önemli şey olabilir.

Okuma arkadaşı edinin

Mutlaka çevrenizde vardır bir arkadaşınız kitaplarla ilgilenen. Okuduklarını paylaşmak kadar zevkli bir sohbet var mıdır? Okuduklarınız üzerine konuşup okuyacaklarınızı belirleyeceğiniz arkadaşlarınız yoksa bizimle okuma listesi arkadaşlığı yapın. 

Kadınvs editörlerinin kitap listeleri;

Yasemin kendine yaz için özel bir liste hazırlamıştı. Hepsini okudu bile, ne mutlu ona!

Esra D’nin geçen yılbaşında kararlarını alırken 2020’de daha iyi bir okuyucu olmayı planladı. Yaptığı birçok listenin yanı sıra tıkandığında okumak üzere kısa kitaplar listesi vardı. İşte buyrun…

Esra M bu dönemde yazarlara yöneldi. Okuyacağı yazarlara karar verip ona göre kitaplarını seçti. 

Ben ise feminist kitaplar listeme yöneldim. Zorlu bir yolda yürüyorum 🙂

Kaynak Fotoğraflar: Unsplash by Pereanu Sebastian, Paul Hanaoka, Trnava University

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.