Getir Kurucusundan Öneriler

Getir'in Kurucusundan Öneriler

İşte Getir Kurucusundan Öneriler:

“Getir bir mutluluk, Getir bir mutluluk…” reklamları küçükten büyüğe herkesin kulaklarında çınlarken, Getir’in nasıl bu kadar büyüdüğünü düşündünüz mü?
Getir, 2015 yılının Temmuz ayında kurulduktan yaklaşık 5.5 yıl sonra, 7.5 milyar dolara yakın değerlemeyle yatırım alan bir dev şirkete dönüşmesinde önemli rol oynayan Getir’in kurucusu Nazim Salur, genç girişimcilere çok değerli bir ipuçları veriyor.

Özellikle girişim dünyasının can damarı olan yatırımcı bulmak ve büyüme hedeflerine ulaşmak oldukça sabır ve tecrübe gerektiren meşakatli bir yol. Kısa sürede büyük başarı sağlayan Getir’in yeni girişimcilere yönelik öğüt niteliğinde yatırım alma stratejisini Nazım Salur şu şekilde açıklıyor:

Getir Kurucusundan Öneriler :

Getir’in yatırım alma stratejisi

1. Bizim dünyamızda yatırımcıların da kendilerine göre ratingleri var. Seçici davranmaya özen gösterdik.

2. Bizim yatırımcılarımızın önemli bölümü, aralarında 5.5 trilyon dolar yöneten fonlardan oluşuyor. İçeride 17 tane fon var.

3. Niyetimiz de çoğunluk hisselerini tutmaya devam etmek. Şirket halka açılabilir, belki yüzde 30-40’ı sizde kalır, kalanı binlerce insanda olur. Nihayetinde kontrol hisseleri bizde kalacak şekilde strateji oluşturduk.

4. Bu uzun bir yol… Bizim yatırımcılarımızın çok büyük bir kısmı her yaptığımız rauntta bize tekrar yatırım yaptı. Yani değerimiz artıyor, yeter demiyor, yine para koyuyor, sonra bir daha yeni değerden para koyuyor.

5. Bu yaklaşım Türkiye’de çok yaygın değil. Bizde “Bu 1 liraydı 5 lira oldu, yarın demek ki 3 liraya iner” diye düşünür, korkar. Oysa bizim işlerden anlayan özellikle yabancı yatırımcı 1 liradan girdiği işe 5 liradan tekrar giriyor.

6. Unicorn boyutunu geçmiş şirketlerde ise daha çok para şirketlerin peşinden koşuyor. Yatırımcı, “Şirket buraya gelmişse çok daha iyi yerlere de gidecek” diye düşünüyor.

7. Startup’ların yüzde 99’unda siz paranın peşinden koşarsınız. İlk başlarda böyledir ama iş belli bir seviyeye geldiğinde, biraz da para kendiliğinden gelir.

8. Bizim 7.5 milyar doların üzerinde değerlemeye ulaştığımız raunda karar verip bitirmemiz 1 ay sürdü. Normalde 3-6 ay arası sürer. İnanılmaz bir süratti.

9. Bu yatırımları alırken iş yapmamızı zorlaştıracak hakları da yatırımcıya pek vermiyoruz. Yatırımları, yönetimde büyük özgürlük bizim elimizde olmak kaydıyla aldık.

10. Biz her yatırımcıyı alamıyoruz. Çünkü yatırımcının da iyisi var. Daha iyisi var. Yatırım yapmak isteyen bazı kişilere “yer yok” dediğimiz oluyor.

Yazı alıntıdır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.