Pirina Nedir?

Pirina Nedir?

Pirina Nedir? Pirina, zeytinin sıkıldıktan sonra içerisinde bir miktar, %3, kadar yağ ve su kalan posadır. Pirina yağı üretiminde kullanılan pirina, önceki tarihlerde sadece sabun yapımında kullanılıyordu. 

Pirina yazısı nasıl ortaya çıktı? Pirinanın adını çoğu kişinin duymadığını Nazan Öncel’in #zeytinimedokunma postundan öğrendim. 

O yüzden bir pirina yazısı gelmeliydi.

Pirina Yağı Nerede Kullanılır?

Pirina yağı özellikle Ege Bölgesinde yakıt olarak kullanılıyormuş. Bunu da araştırmalarım sonucu öğrendim. Biz şehrimize girerken pirina kokusunu duyan, ilkokulda pirina fabrikasına gezi yapmış bir nesiliz. İlkokulda en yakın arkadaşımın babasının pirina fabrikası vardı. Yanlış anlaşılmasın, eğitimin herkese eşit ve devlet güvencesinde olduğu günlerden bahsediyorum. Yani devlet okulundayız. 

Pirina; ekonomik ve çevre dostu kalorifer yakıtı,sabun sanayii, katı yakıt ve hayvan küspesinin yapımında kullanılır.

Pirina Kokusu Nedir?

Ağır ve insanı rahatsız eden bir kokusu olduğunu söyleyebilirim kesinlikle. Özellikle fabrikası civaındaysanız hızlıca uzağından geçin. Yandığında aynı kokuyu duymayacaksınız ama işlenirken denk gelirseniz sizi ilk zamanlarda burun olarak biraz yıpratabilir.

Pirina Nedir? Pirina Yağı Yemeklerde Kullanılır mı?

Rafine pirina yağı yani ham halde olan pirina yağı, rafine fabrikalarında rafinaj işleminden geçirilir ve rafine pirina yağı elde edilmiş olur. Rafine edilmiş pirina yağı oleik asit cinsinden 100 gramda 0.3 gram olması gerekmektedir. Rafine pirina yağı, yemeklik ve kızartmalık olarak kullanılabilir. 240 derece dumanlanma noktası bulunan pirina yağı kızartmalarda tekrar kullanım için uygun bir yağdır. Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğine göre zeytinyağı olarak adlandırılamayan bu yağ, Rafine Pirina Yağı olarak geçmektedir. Yurt dışında ise Olive Pomace Oil olarak geçmektedir.

Ekolojik Yakıt Nedir? Pelet Pirina Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Teknolojik gelişmeler sayesinde pirina ikinci bir ekstrasyon sayesinde pirina yağı üretimi yapılmaktadır. Yağdan arındırılmış pirina, sıkıştırılarak pelet pirina yani ekolojik yakıt olarak kullanılmaktadır. 
Yağı alınan pirina  çekirdeği ve et kısmı olarak ikiye ayrılır. Çekirdek kısmı doğrudan kalorifer yakıtı olarak kullanılır. Et kısmı ise 2 cm. uzunluğunda pelet yapılır ve bu kısımda çekirdek gibi otomatik yüklemeli kaloriferlerde, mandıralarda ve fırın gibi ısı ihtiyacı olan yerlerde  kullanılır.
Ayrıca pirina, hayvan küspesi yapımında da kullanılan bir maddedir.

Pirina Yakıtını Kullanmak Neden Avantajlıdır?

Öncelikle tamamen doğal olması pirinayı 1-0 öne geçiren nedenlerden biri.
Daha az masrafsız ve zeytin ağaçlarının bol olduğu bir bölgedeyseniz ulaşılabilmesi çok kolay.
Yandıktan sonra ise size daha az kül çıkarması cabası.
Kömür gibi ısınmak için bir sürü para verdiğiniz yakıtlardan daha daha ekonomik.

En az kül ve sıfır koku ile pirina kullanmalısınız.

Bu arada gerçekten #zeytinimedokunma. Ben doğdum gözümün önünde zeytin bahçeleri. Yaşarken zeytin bahçelerinin yağmalnıp üstüne taş- betonlar dikildiğini de görüyorum. Güzelim zeytin kentlerine kıymayın. HEr şey sadece para değil, kıydığınız her ağaç bir tarih…

Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce burdaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.

Homeros

Kaynaklar: https://tr.wikipedia.org/wiki/Pirina

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.