Gaziantep ili ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan, en kalabalık illerinden biri. Kendini daha çok yemekleri ile hatıratsa da gezilecek yerlerinin de hatırı sayılır bir önemi var. Bu yazımda Antep’te gezebileceğiniz başlıca yerleri derlemeye çalışacağım. Şehirde birçok müze var, bence şehrin tarihini iyice kavrayabilmek için önce bu müzeleri gezmek oldukça yerinde olur.
Zeugma Müzesi
İlk sırada elbette Zeugma Müzesi yer alıyor çünkü hem dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi (dünyanın en büyük mozaik müzesi Hatay’da) hem de Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikleri görünce hayran kalmamak elde değil. Zeugma Mozaik Müzesi üç bölümden oluşuyor. İçerideki bazı eserlerin eksik kısımları lazer teknolojisi ile tamamlanmış. Dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği ise ayrı bir bölmede tek başına tutuluyor ve gördüğünüz an sizi etkisi altına alıyor. Müzeye girdiğiniz an nostaljik havasını hissetmemek mümkün değil, özellikle de arkeolojiye ilgisi olanları son derece memnun edecek bir müze. Müzenin çıkışındaki hediyelik eşyalar alabileceğiniz kafenin fiyatları da makul düzeyde.
Panorama 25 Aralık Müzesi
Nasıl ki Zeugma Müzesi Antep’in eski çağlarını kavramamıza yardımcı oluyorsa Panorama 25 Aralık Müzesi de Kurtuluş Savaşı dönemini anlamamıza o kadar yardımcı hatta dönemi birebir yaşatıyor diyebilirim. Bu müze Antep’in Gaziantep olma sürecini gözler önüne seriyor. İçerisindeki canlandırmalar, ses efektleri ile desteklenen görsel tasarımlar, balmumu heykeller, döneme ait fotoğraflar yaşanılan zorlu savaşın gerçekliğini anlatmakta çok başarılı.
Gaziantep Atatürk Anı Evi Müzesi
Bu anı evi, 1933 yılında Gaziantep’i ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlayan ev. Eski Antep evleri tipinde.
Oyuncak Müzesi
Bu müze Atatürk Anı Evi’ne çok yakın. Oldukça farklı havası olan retro bir mekân. İçinde türlü ülkelere ait yüzlerce oyuncak var. İnsanı alıp çok eskilere götürüyor.
Bakırcılar / Almacılar Çarşısı
Öncelikle, çok yöresel, çok otantik bir çarşı beklememenizi önereceğim. Birbirine yakın olan Bakırcılar Çarşısı da Almacılar Çarşısı da günümüz koşullarına adapte olmuş çarşılar. Baharatlar, kuru dolmalar, bizim çarık dediğimiz onların yemeni ismini verdiği pabuçlar ve bakır döven insanların yer aldığı bu çarşılardan evinize birkaç hatıra götürmek isteyebilirsiniz.
Zincirli Bedesten
Burası küçük bir Kapalı Çarşı havasında. Çarşılara çok yakın bir konumda. İçinde çarşılarda olduğu gibi baharatçılar olmasının yanı sıra hediyelik eşyalar ve doğal taşlardan yapılmış takılar da yer alıyor.
Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi de çarşıda yer alıyor dolayısıyla Bakırcılar ve Almacılar Çarşısını, Zincirli Bedesteni gezdikten sonra buraya da bir uğramak isteyebilirsiniz. Fakat illaki görmeli misiniz, olmazsa olmaz mı? Hayır, değil.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Ne alakası var diyebilirsiniz fakat bir de açık hava mekân önermek istedim üstelik bana göre Gaziantep’teki en güzel yer Gaziantep Hayvanat Bahçesi. Burası Türkiye’nin en büyük, dünyanınsa dördüncü büyük hayvanat bahçesi. Oldukça geniş kapsamlı ve birçok hayvana habitat sağlıyor. İçeriye girişin ilk kısmında sürüngenler için ayrılmış kapalı bir alanın yanı sıra bir de akvaryum bulunuyor. Ayrıca burada yaşayan hayvanlara nispeten geniş alan sağlanmış. Elbette hiçbir hayvanın yeri kapalı kafesin içi değil fakat gördüğüm diğer hayvanat bahçeleriyle kıyaslayınca buradaki sunulan alanı daha iyi buldum. İçeride hangi hayvanları görebileceğinizi merak ederseniz buradan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ekstra olarak içeride küçük bir safari turu var. Kısa sürmesine rağmen oldukça keyifli.
Gaziantep’te ne yiyelim?
Öncelikle bir bilgi eklemek istiyorum, yiyecek her şey ya acılı ya fıstıklı. Evet, sabahları yediğiniz kahvaltılık açmada dahi fıstık var. Baharatlı yemeklerden hoşlanıyorsanız Gaziantep mutfağı sizi oldukça hoşnut edecek. Kilo kaygınız varsa şehri ziyaret etmeden önce bir haftalık diyet yapmanızı tavsiye ederim. Bence beyran çorbasını bir denemelisiniz. Ayrıca bir de nohut dürümü. Neden pide arası nohut yiyeyim demeyin, sadece yiyin lütfen.
Yemek konusunda bazı mekanlar eskiden isim yapmış olsa da yaptığı isimle kalmış olanlar var o nedenle restoran önermeyeceğim ama lezzetine keyif olduğum birkaç keyif mekânı eklemek isterim.
Tahmis Kahvecisi
Burada mutlaka menengiç kahvesi içmenizi tavsiye ediyorum. Tadını tarif etmiyorum ki merak edip için. Ayrıca evinize dönerken menengiç kahvesi satın alabilirsiniz ama toz halinde olandan değil macun halinde olandan alın. Menengiç kahvesi ünlü olsa da bunun yanı sıra çilekli Türk kahvesine kadar geniş bir lezzet yelpazesi var.
Cumba Künefe & Cumba Baklava
Burası çarşıda değil ama kesinlikle gidip künefe yemeniz gereken bir mekân, ne yapın edin uğrayın. Şehrin açık ara en iyi künefecisi. Her zaman taze, kaliteli malzeme ile her gittiğinizde aynı lezzeti yakalayabiliyorsunuz. Tam karşısında aynı adı taşıyan kuruyemişçisi var, dilerseniz oradan da detaylı bir alışveriş yapabilirsiniz hatta taşımak istemezseniz burada koli yapıp kargolatabilirsiniz. Cumba Künefe’nin yanı başında ise 2021 yılında açılan Cumba Baklava yer alıyor. Burada adeta fıstıklı baklava değil baklavalı fıstık yiyorsunuz. Sadece tadım için bile olsa muhakkak uğrayın.