3 Yaş ve Üzeri Çocuklar İçin Kutu Oyunu Önerileri

3 Yaş ve Üzeri Çocuklar İçin Kutu Oyunu Önerileri- Kutu Oyunlarının Faydaları

Hayatı anlamaya ve kavramaya başlayan, 3 yaşlarında bir miniğiniz var. Ona bildiğiniz her şeyi öğretmek istiyorsunuz ve bunu yaparken eğlenceli hale getirmeyi de haliyle. Bunu gerçekleştirmenin farklı yolları var ama bu konuda kutu oyunlarının yeri başka. Hep birlikte oynayabileceğiniz ideal kutu oyunu hangisidir? Bu kutu oyunlarının faydaları hakkında bir bilginiz var mı? 

Kutu Oyunu Faydaları

Yapılan Araştırmalara Göre Kutu Oyunlarının Faydaları;

Pratik düşünme ve strateji geliştirme yeteneğini yükseltiyor,
Aile veya arkadaşlarla birlikte kaliteli zaman geçirmeyi destekliyor,
Kurallara uyma, sırasını bekleme, takip etme, saygı gibi sosyal becerilerin gelişmesine yardımcı oluyor,
Kazanmayı ve kaybetmeyi öğretiyor. Diğer bireylerin de kazanması durumunda rakibin başarısını tebrik etmeyi kavramasına yardımcı oluyor,
Dikkat toplama ve odaklanmaya yardımcı oluyor.
Planlama ve organizasyon becerilerini destekliyor,
Çocuğun beyin jimnastiği yapmasını sağlıyor.
Bir çok yönlendirmeyle “gizil öğrenmeyi” destekliyor,
Totalde farklı zeka alanlarının (sayısal, sözel, sosyal ve görsel zeka) aynı anda etkili bir şekilde gelişmesinde yardımcı oluyor.

BONUS: Kutu oyunları çocukların hem çok eğlenip, hem kalıcı öğrenmelerine yardımcı oluyor. Bir ebeveyn olarak, kutu oyunu oynarken, çocuğunuzu daha iyi gözlemlemeniz ve anlamanız mümkün oluyor.

Üretilen birçok oyun, zeka geliştiren, eğitici oyunlarla farklı beceri alanlarını geliştirmeyi hedef aldığı için, biz ebeveynler olarak, “Hangi kutu oyununu almalıyız, hangisi çocuğumuzun gelişimine yardımcı olur, hangi oyunlar hem çocuğumuzu hem de bizi eğlendirir?” gibi soruların cevaplarını arayıp duruyoruz. 

En sevdiğimiz oyunlarımızı ve yakın çevremizden aldığımız önerilerimizi birleştirip, sizlere çocuklarınızla oynarken çok eğleneceğiniz, aynı zamanda da çocuklarınızın farklı gelişim alanlarını destekleyebileceğiniz ve en önemlisi 7’den 70’e hep birlikte oynayabileceğiniz kutu oyunu önerilerimiz burada.

 3 Yaş ve Üzeri Çocuklar için Öneriler

Oynadığımız oyunlarımızda bazen tüm kurallara harfi harfine uyamasak da, kutu oyunlarının bizim hayatımızda önemli bir yeri var. Çocuğunuzun gelişim ve ilgi düzeyine göre oyunların kurallarını ve oynama şekillerini düzenleyebilirsiniz. İşte hem eğlenebileceğiniz hem de çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunacak kutu oyunları listemiz.

Pijamaskeliler Gece Görüşü

Şu sıralar bizim ailece oynamayı en çok sevdiğimiz oyun. 

Oyunun formatı çizgi filmiyle bağlantılı gibi görünse de, filmini bilmeden de (bizim gibi) oyunu oynarken çok eğleneceksiniz.

Oyunda 3 kahraman ve onların oyuncak dükkanlarındaki oyuncakları almak için bekleyen bir Romeo karakteri var. Gece görüşü maskeleriyle, oyuncaklarını görebilen maskeli kahramanlar sayesinde hafızanızı güçlendirip, Romeo’ya oyuncak kaptırmamaya çalışırken bol bol eğlenebileceğiniz bir kutu oyunu. 

Dikkati ve hafızayı güçlendiren, sabretmeyi öğreten, hayal ve yaratıcılığı geliştiren bu oyuna sahip olmak için burayı tıklayabilirsiniz. https://www.mikadococuk.com/pj-maskeliler-gece-gorusu-2582

Bil Bakalım Kim?

Tahmin etme oyunuyla, yılların eskitemediği bir formatla “Bil Bakalım Kim?” oyunu, küçük büyük herkesi eğlendirecek kutu oyunlarından biri. 

2 oyuncuyla oynanan bu oyun, oyuncuların “evet, hayır” cevaplarıyla, kartlardaki karakterleri tahmin etmesine yardımcı oluyor. Karakteri doğru tahmin eden ilk oyuncu kazanır.

+6 yaş tavsiyesi olsa da, çocuğunuza küçük küçük ipuçları vererek, oyunun biraz kurallarını zorlayarak daha küçük yaş gruplarıyla da kullanabileceğiniz eğitici kutu oyunlarından biri.

Bil Bakalım Kim oyunu, çocukların dil gelişimine yardımcı olurken aynı zamanda farklılıklara ve benzerliklere dikkat çekmesiyle büyük bir eğlence dünyasının kapılarını sizlere açıyor. 

Make ‘n’ Break

Oynayanların tekrar tekrar oynamak istediği bir oyun Make ”n” break. Hem zamanla yarışıyor, hem de yeteneklerinizi ortaya koyuyorsunuz.

Oyunu kurallarına göre oynayabilmeniz için en az 2 oyuncu gerekiyor. Kutu içerisinde saat, zar, model kartları ve ahşap bloklar bulunuyor. Attığınız zar ile, ahşap bloklarla inşa edeceğiniz yapılara ayıracağınız zamanı belirleyip saatinizi kuruyorsunuz. Veeee macera başlasın! Hem el becerisi, hem zeka, hem de yarışma heyecanı. Sürenizin sonunda oluşturduğunuz yapılardan kazandığınız puanlarınızı toplamayı unutmayın. 

+3 yaş için uyarlayabileceğiniz oyunlardan biri. Süreyi ortadan kaldırıp modele bakarak yapma, oluşturma çalışmaları deneyebilirsiniz. Çocuğunuzun ilerleyen yaşlarında modelleme formatınızı bir yarışmaya döndürebilirsiniz. 

Öfke Kasırgası – Sihirli Orman

3 yaşından itibaren kendini ve duygularını ifade etmek bir çocuk için daha zor olabilir. Derdini anlatmak yerine; kızar, öfkelenir, ağlar ve bizler hep altında yatan nedeni bulmak için çabalarken buluruz kendimizi. Çocuklarımızın kendilerini ve duygularını ifade edemeyişinden yakınırız ama onlara bu duyguları nasıl anlatıp aktarabileceklerini eğlenerek nasıl anlatabiliriz?

Kendilerini ifade etmede daha başarılı çocuklar için, bu iki kutu oyunu size yardımcı olacak. 

Oyun kutularının üzerinde “+6” işareti olsa da, çocuklarınınızla 3-4 yaşlarından itibaren rahatlıkla oynayabileceğiniz kutu oyunlarından.

Öfke Kasırgası aslında klasik zar atarak piyonlarımızı ilerlettiğimiz oyunlardan ama diğerlerinden biraz farklı. Çocuğunuz oyunu oynarken öfkesini tanımayı, yardımcı kartlarla empati kurmayı, çözüm odaklı davranmayı öğreniyor. Yaşam becerilerine katkı sağlayan oyunlar arasında yer alıyor. 

Sihirli Orman çocuğunuzun duygularını tanımasına yardımcı olan bir başka oyun. Çocuğunuzun nelerden hoşlandığını, yardımlaşmayı, eğlenmeyi, başarılarını, kendisini tanımasını sağlayan, hayvanlarla sembolize edilen kartlar aracılığıyla fark ettirmeyi başaran bir kutu oyunu. Oyunu daha eğlenceli hale getirmek için labirentler, yapıştırmalar da kutunun içinde sizleri bekliyor olacak.

Saydığımız oyunlar dışında, yine oynarken çok eğleneceğizi düşündüğümüz; Eşleşme kartları- Memory Connect- hangisi ilişkili, Tangram, Domino, Jenga, Puzzle gibi oyunları deneyebilirsiniz. 

Şimdiden bol eğlenceli, bol oyunlu zamanlar!

Photo by Robert Coelho on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.