Baba Olmak

Türkiye'de Baba Olmak

Aslında bu yazı “baba olmak” ile ilgili bir perspektif yazısı. Bir tabeladan tutun da, bir resime kadar toplumsal cinsiyet eşitsizliği yazısı… 

Türkiye’de Baba Olmak

Türkiye’de baba olmak ne demek? 

Önce toplumsal algılara bakmak istiyorum. Bu yazıda ne bir erkeği suçluyorum ne de bir kadını.

Bize dayatılan kısır döngüyü nasıl bilinçdışı olarak ısrarla devam ettirdiğimizi gözler önüne sermek amacım. 

Öncelikle, Türkiye’de erkek olmak en az kadın olmak kadar zor. Son zamanlarda sosyal medyada daha sık denk geldiğimiz toplumsal cinsiyet eşitliği sloganlarından da bunu anlamak daha da kolaylaşıyor. Türkiye’deki erkekler belli bir kalıba sıkıştırılmış, aynı kadınlar gibi. “Erkekler ağlamaz, erkekler eve para getirir, erkek dediğin yemek yapmaz, bulaşık yıkamaz, etrafı toplamaz, erkek dediğin çocuğun bezini değiştirmez, çocukla ilgilenmez işiyle ilgilenir” ve daha neler neler… Ben size ilk aklıma gelen örneklerden, buzdağının görünen kısmını yazdım sadece. Eminim okurken de aklınızda farklı örnekler oluşmuştur. Biz kendi geniş ailemiz başta olmak üzere buna toplumun her bir köşesinde rastlıyoruz aslında. Kadınların ve erkeklerin sınırları çoktan belli bir kesim tarafından çizilmiş ve buna uymayanlar sanki linç edilmek zorundalarmış algısını kendinizi parçalasanız da yıkamıyorsunuz. En acısı bu.

Anne ve Baba Olmak Sınırlarında Toplum Baskısı

Erkekler şöyle böyle yapamaz, kadınlar şöyle böyle yapamaz. Tüm klişeleri bir şekilde aştınız ve evlendiniz. Çocuğunuz oldu!

Çocuğunuz mu oldu? Yoksa sadece kadının mı çocuğu oldu?

Erkek?

Erkek ve çocuğun yan yana olmasına hala garip gözlerle bakan büyük bir kesimden bahsediyorum burada aslında. 

Bugün sosyal medya hesabımda dolaşırken denk geldiğim bir postta, kadın ve erkek tuvaletlerinin tabelalarını paylaşan bir toplumsal cinseyet eşitliğine dikkat çeken kişi, gerçekten insanların bakış açısının bizlere nasıl dayatıldığını gözler önüne seriyordu.

Fotoğraf şöyleydi:
“Kadın Tuvaleti “ yazısının altında Anne ve Çocuk Tuvaleti ibaresi eklenmiş bir sevimli baykuş anne ve bir çocuk baykuş görsel olarak eklenmiş.
“Erkek Tuvaleti” ibaresinde ise sadece bir erkek, uçuşan sevimli baykuş.

Bu görseller ve yazılarında anlatılmak istenen çok basit ve sınırlayıcı mesaj ise şu: 

Kadın çocuğunu tuvalete götürmeli, erkek ise böyle bir şey yapmak zorunda değil…

Ya da çocuğu tuvalate götürme görevi onun değil.

Sahi Sevgili Babalar,

Türkiye’de Baba Olmak Nasıl?

Yazımızın devamı için tıklayın…

Photo by Derek Thomson on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.