Daha Fazla Su İçmenin 15 Basit Yolu

Vücudumuzun yaklaşık %70’i sudur. Su, elektrolit dengesini sağlamak, kan basıncını düzenlemek, vücut ısısını korumak ve hücre sağlığını geliştirmek gibi vücudumuzda benzer birçok konuda önemli rol oynar. Hepimiz suyun optimum sağlık değerlerimiz için ne kadar gerekli olduğunu bilmekle beraber çoğu zaman önemini gözden kaçırıp yeteri kadar su içmeyi unutabiliyoruz. Yoğun hayat temposu beraberinde daha fazla su içmenin gerekliliğini ortaya çıkarıyor olsa da grafik paralel ilerlemeye devam ediyor olabilir. Bu durumda işinizi kolaylaştıracak daha fazla su içmenin 15 basit yolu: su içmenin zamanını ve şeklini doğru sağladığımızda mümkün. Günlük hayatta ki rutinlere ufak ekleme-çıkarmalar yapmak ve  minik hatırlamalarla işimiz daha da kolaylaşacak.

Zamanı ve Şeklini Değiştirerek Daha Fazla Su İçmenin 15 Basit Yolu

Daha düzenli, sağlıklı ve pozitif bir hayat için yapılacaklar listesi hiç bitmiyor. Bazen yapılması gereken şeyin ne kadar çok olduğu düşüncesi beni daha fazla tembelleştiriyor ama su içmek üzerine olan bu fikirler rutininiz haline geliyor ve kesinlikle ekstra vakit ayırmanız gerekmiyor. Saatlerce peeling yapmak, dakikalarca kalori hesaplayarak menü hazırlamak gibi değil emin olun. Sadece küçük tercihler hepsi bu!

1. Sabah kalktığınızda ve gece yatmadan önce su için.

Uyanır uyanmaz su içmek iç organlarınız harekete geçirmek ve metabolizmanızı uyandırmak için ilk adımınız olmalı. Tuvalete dahi gitmeden önce bir bardak su içmek bağırsaklarınızda biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Sabah ilk iş su içmeyi içiniz almıyorsa içme suyuna birkaç damla limon damlatmayı deneyin.

2. Yemeklerden yarım saat önce ve 2 saat sonra su için, yemek esnasında su içmeyin.

Yemek yemeden yarım saat önce su içmek sindirime yardımcı olur. Ancak yemek sırasında su içmek mide öz suyunu seyrelteceğinden yemekten hemen sonra su içmeyin. Tabii ki bir kaç yudum su içebilirsiniz ama yemekten iki saat sonra su içmek yine sindirim için daha doğru olan bir karar.

3. Duşa girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra su için.

Kan basıncını düşürmek için banyodan önce su içmek olası tansiyon değişimlerinin önüne geçmeye yardımcı olur. Banyoya girmeden önce mutfağa girmek mantıklı gibi duruyor. Her tuvaletten sonra su içmek ise rutin oluşturmanıza yardım etmek için güzel bir fikir. Ayrıca idrar rengini gözlemlemeyi unutmayın. Bu, vücudunuzda ki su miktarıyla ilgili bilgi verir; ne kadar koyu renkli ise o kadar çok suya ihtiyacınız var demektir. 

4. Baş ağrısı, stres ve yorgunluk anlarında su içmeyi hatırlayın.

Susuz kalmış bir vücut baş ağrısı, göz ve dudak kuruluğu, ağız kokusu ve yorgun hissetme gibi fiziksel belirtiler gösterir. Bu belirtiler sadece susuz kalmaya bağlı olmayacağı gibi akla ilk su içmeyi getirmek her anlamda yararlı bir tercih olacaktır. Hem su alımını arttırmak hem de biyolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar.

5. Uzun yolculuklarda su içmeyi unutmayın.

Uzun seyahatlere çıktığımızda ya da işi gereği uzun yolculuklar yapmak zorunda olanlar daha hareketsiz oldukları için ( ya da tuvalet molasını en aza indirmek için) su ihtiyacını daha çok gözden kaçırabiliriz. Halbuki uzun süre hareketsiz kalmak kan ve lenf dolaşım sistemi için daha fazla su içmeyi gerektirir. Ayaklarınız şiştiğini ve bacaklarınızın uyuştuğu olmuştur değil mi

6. Acıktığınızda su için.

Açlık hissettiğimiz zamanlarda çoğu zaman bir bardak su içmek bu hissi azaltır ve öğün aralarımızı kontrol altında tutmamıza yardımcı olur.

7. Ayakta su içmeyin!

Ayakta su içmek vücuttaki sıvı dengesini bozabilir ve eklemlerde artrite neden olan daha fazla su birikmesine yol açabilir. Yerçekimi etkisiyle midede sindirime karışmayan su direk böbreklere yönelir. Oturduğunuzda kas ve sinir sistemi rahatlar suyun böbreklerden emilimi kolaylaşır. 

8. İçtiğiniz suyun ılık olmasına önem verin.

Soğuk su, vücudun çeşitli organlarına olan kan akışını yavaşlatır ve bu da kabızlığa yol açar. Ilık su içmek, kilo vermeyi destekleyen, şişkinliği ve ağrıyı hafifleten daha düzgün sindirim ve metabolizma hızı sağlar.

9. Tek seferde çok su içmek yerine yudumlayarak için.

Yiyeceklerin daha iyi sindirilmesini sağlamak için tek seferde çok miktarda su tüketmek yerine yudum yudum nefes alarak su içmek gerekir. Ayrıca tek seferde çok miktarda su içmek midede şişkinlik hissine neden olabilir. Bunun bir ileri seviyesi günlük su ihtiyacınızı gün içine yayarak gerçekleştirmektir.

10. Sıvı alımı suyun yerini tutmaz, unutmayın.

Kahve, çay ve diğer sıvı içecekler her ne kadar su barındırıyor olsa da yine de saf içme suyunun yerini tutmaz. Bunları tüketmek ile birlikte sadece su içmeyi unutmamak gerekir. Ayrıca su dışında fazla sıvı alımı yine su ihtiyacınızı gözardı etmenize neden olabilir. Her kafeinli içecek sonrası su içmeyi aklımızda tutmak daha fazla su içmenin yollarından biri haline gelebilir.

11. Pipetle su içmeyi deneyin.

Çoğu insan için (özellikle saatlerce süren toplantılar ve araç yolculuklarında) su şişesini açıp kapatmak durumunda almak su içmekten caydırıcı bir etmen haline gelebilir. Su şişesine ya da termosuna pipet koymak ya da pipetli bir suluk kullanmak farkında olmadan su tüketmenize yardımcı olur. Özellikle ofiste çalışanlar için bu gerçekten geçerli bir yöntem.

12. Susamayı bekleyerek “susama eşiğinizi” yükseltmeyin.

Su içmek için susamayı beklemek hepimizin yaptığı bir yanılgı ancak tıpkı tuvaletinizi ertelemek gibi susamayı beklemek su içmek için ihtiyacınız olan zaman aralığını uzatır, bir diğer deyişle susama eşiğinizi arttırır. İnsanların yaşlandıkça daha az su tüketimi birçok konuda buna bağlıdır.

13. Hatırlatıcı uygulamalardan yararlanın.

Benim için geçici bi dönemde işe yaramış olsa da su içmeyi teşvik edebilen dahası bir alarm görevi gören uygulamalar mevcut. Hayatımızın her anında yer alan telefonları düşününce denemekte fayda var.

14. Yanınızda tekrar kullanılabilir su şişenizi eksik etmeyin.

Günlük yaşamda istediğiniz her an suya ulaşmak mümkün olmayabilir. Çantanızda, arabanızda, yatak odasında bulunduracağınız su şişeleri elinizin altında her an ulaşabileceğiniz su anlamına gelir. Bu su şişelerinin tekrar kullanılabilir olması önemli. Özellikle araçta bırakacağınız şişeniz termos ve ya cam olmalı keza güneş ışığıyla temasa geçen plastikler suya toksinlerin karışmasına neden olabilir. Ayrıca tekrar kullanılabilir şişeler çevreci bir harekettir.

15. Spordan önce ve sonra, egzersiz yaparken su tüketimini artırmaya özen gösterin.

Spor hepimizin bildiği gibi fazla efor sarf edilen ter yoluyla daha fazla su kaybettiğimiz bir aktivite. Spor öncesi, sırası ve sonrasında kaybettiğimiz suyu geri almak sağlık için olmazsa olmaz bir zorunluluk. Ayrıca spor dışında fiziksel olarak yoğun olduğunuz günler için de bu geçerli bir durum. 

Giydiğimiz kıyafetin kalınlığı dahil gün içinde su kaybımız artıp azalabilir kendinizi gözlemleyin. Çünkü en değerlisi kendimiziz!

Yararlanılan Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Kaynak Fotoğraflar: Kate Joie , Matheus Frade, Nathan Dumlao, Melissa Walker Horn, Albert Flamingo, – Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.