Yaşamınızı Pozitif Yönde Etkileyecek 7 Alışkanlık

Yaşamınızı Pozitif Yönde Etkileyecek 7 Alışkanlık

İçindekiler

Şekeri bırak, aralıklı oruca başla, erken kalk, erken yat, vegan ol, belgesel izle, podcast dinle, her hafta bir kitap oku, her gün 10.000 adım at, her gün soğuk suyla duş al… Ya da hiçbiriyle uğraşma, başla Netflix’ten bir diziye ve sezonu bitirene kadar bırakma. Peki yaşamınızı pozitif yönde etkileyecek 7 alışkanlık önerisi duymak ister misiniz?

Bu aralar zamanımızı en verimli hale getirmekle yok etmek arasında bocalıyoruz. En azından benim için böyle. Çünkü yapılacak çok iş, görülecek çok yer, okunacak çok kitap, izlenecek çok film ve deneyimleyecek çok fazla trend var. Ama bazı şeylerin trend olmaktan çıkıp alışkanlığa dönmesi hayatımız için çok daha yararlı. Bu alışkanlıkları belirlemek de tamamen bizim elimizde. Zaten her şeyi aynı anda yapmak asla mümkün değil ve her şey de herkese uygun değil. Ben de deneyip faydasını gördüğüm, günlük olarak uygulamaya çalıştığım, bana kendimi daha iyi hissettiren ve hayatımı düzenleyen alışkanlıkları sizlerle paylaşmak istiyorum. Aynı zamanda bunların ‘Yaşamınızı Pozitif Yönde Etkileyecek 7 Alışkanlık’ olduğuna inanıyorum.

Hazır bu dönem #hayatevesigar’ken kendimize dönmenin ve iyi alışkanlıklar edinmenin tam sırası.

Yaşamınızı Pozitif Yönde Etkileyecek 7 Alışkanlık Nedir?

1 – Listele ve Planla

Bilgisayarda planlar oluşturan kadın
Yaşamınızı Pozitif Yönde Etkileyecek 7 Alışkanlık

Erteleme hastalığından kurtulmanın en iyi yolu planlı olmak. Bu yüzden her şeyin ama her şeyin listesini yapıyorum. Alışveriş listesi, okunacak kitaplar listesi, gidilecek yerler listesi, izlenecekler listesi ve hedefler. Listede yer alan bir maddeye ‘tik atmak’ benim için inanılmaz motive edici. Ve günlük yapılacakları önem sırasına göre yazmak; ileriyi görmemi sağlayıp, stresimi kesinlikle azaltıyor. Bunun için ben ajanda ve defterlerimi kullanıyorum ama siz hem pratik olsun hem de hep yanınızda taşıma garantisi isterseniz; Things 3, Evernote ve Habitlist uygulamalarından birini seçebilirsiniz.

2 – Sabah Rutini Oluştur

Sabah erken kalkmak, alarmla uyanıyorsak alarmı yarım saat erkene kurmak büyük fark yaratıyor. Benim 1,5 yaşında oğlum var ve hamilelikle birlikte sanırım 2 yıldır doğru düzgün uyumadım. Gece uyumayı çok özledim evet ama sabah erkenden güne başladığım için şikayetçi değilim. Sabah kalkınca diş fırçalama, su içme, yatak toplama gibi basit işleri aradan çıkarmak insanı güne hazırlıyor. Charles Duhigg ‘Alışkanlıkların Gücü’ kitabında yatağı toplamanın kilit bir alışkanlık olduğunu ve gün boyu alınan diğer iyi kararların tetikleyicisi olduğunu söylüyor. Tabii siz rutininize kahve içmek, meditasyon yapmak, haberleri okumak gibi alışkanlıkları da katabilirsiniz.

3 – Nemlendirici Sür

Nemlerndirici ve sabunlardan oluşan bir set
Yaşamınızı Pozitif Yönde Etkileyecek 7 Alışkanlık

Evet neredeyse bu kadar. Kişisel bakım anlayışım yüzümü temizlemek ve bir iki yağ ve kremle nemlendirmek. Bunu bile yapmaya üşendiğim o kadar zaman var ki, yorgunluktan makyajımla uyuduğum geceleri saymıyorum bile. Ama artık günlük alışkanlıklarımın arasında kesinlikle cilt bakımı da var. Sanırım otuzu geçince bazı şeylerin önemini daha iyi kavrıyorsun. Bir de üstüne koronavirüse karşı günde yirmi kere el yüz yıkayıp iyice kuruttuğumuz cilt gerçeği var. Nedeni ne olursa olsun, cildime baktığım için mutlu oluyorum. Bunu hatırlamak için de sevdiğim ürünleri bir arada bir sepette veya kutuda tutuyorum.

4 – Hareket Et

Yıllar önce bir yerde okumuştum; hedef belirlerken ‘yapmalıyım’ değil; ‘yapmak istiyorum’ fiilini kullanmanın önemini. Yani her gün 10.000 adım yürümeliyim dediğinizde beyninizi ister istemez strese yönlendiriyorsunuz ama her gün 10.000 adım yürümek istiyorum dediğinizde, bu hedefi başaramasanız bile kendinizi suçlu hissetmiyorsunuz. Önemli olan sevdiğiniz aktiviteyi bulup arada fire de verseniz devam etmek. 10.000 adım atamıyor musunuz? O zaman 5.000 adım atın. Veya spor salonunda çok mu daralıyorsunuz? O zaman bisiklete binin, pilates veya yoga yapın. Ama düzenli yapın. Bu dönem evlere kapandığımız için de önerim, benim çok sevdiğim Yoga With Adriene (https://www.youtube.com/user/yogawithadriene).

5 – İyi Beslen ve Su İç

Brokoliden hamburgere geçiş hızım saniyenin onda biri falan herhalde. Yeme konusunda hayatımın hiçbir döneminde düzen oturtamadım. Bazen hiç yemiyorum bazen çok sağlıklı besleniyorum bazen ‘Ağır Yaşamlar’a dönüşüyorum. O yüzden yok şeker yasak, glüten yasak, et yasak gibi durumlar hiç benlik değil. Ama şu bir gerçek ki iyi beslendiğimde iyi hissediyorum. Bunun için haftanın en az beş günü dikkat etmeye çalışıyorum. Yani beş gün sağlıklı iki gün kaçamaklı gibi. Genel olarak da paketli ürünlerden, asitli içeceklerden, fast-food’dan uzak duruyorum. Ve su içiyorum. Her gün ölçe ölçe. Siz de bu alışkanlığı kolaylaştırmak için dev bir bardak, şişe veya termos edinebilirsiniz.

6 – İki Saat Çevrimdışı Kal

Kitap okuma alışkanlığı
Yaşamınızı Pozitif Yönde Etkileyecek 7 Alışkanlık

Kendine veya sevdiklerine vakit ayıramayanlar size sesleniyorum, o telefonu elinizden bırakın. Gerçekten artık anı yaşayamıyoruz ve telefonla oyalanırken saatler geçiriyoruz. Bunun için istisnasız telefona bakmadan –mesaj da gelse, acil bir şey olmadığı sürece- iki saat geçirmek size okunacak bir kitap, izlenecek bir film ya da sevdiklerinizle değerlendirilecek zaman kazandıracak. Bunu daha da kolaylaştırmak için Instagram ve Whatsapp gibi uygulamalara kısıtlama getirin. Ve her gün iki saati üretkenlik için kullanın. Öğrenmek istediğiniz bir konuda online ders alın, kitap okuyun, belgesel izleyin, arkadaşınızla sohbet edin, yazı yazın.

7 – Başkaları İçin Bir Şey Yap

Sanırım kendimizi en iyi hissettiğimiz an başka birini mutlu ettiğimiz an. Benim için böyle. O zaman boşa yaşamadığımı hissediyorum. Hayatınızın parçası haline getirirseniz, başkaları için emek harcamak sandığınızdan daha kolay ve zevkli olacak. Bir sokak hayvanını besleyebilirsiniz, çiçeklerinizi sulayabilirsiniz, uzun zamandır görmediğiniz bir akrabanızı ziyaret edebilirsiniz, sevdiklerinize yemek hazırlayabilirsiniz ve çocuğunuzla onun istediği bir oyunu oynayabilirsiniz. Tüm bu küçük şeyler birikip alışkanlığa dönüştüğünde ise, ilerde geçmişe bakınca pişmanlık değil şükran duyacaksınız.  

Paylaş

Yazar

Esra Dürüst

esrad@kadinvs.com