10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası ve Engelleri Aşabilmek

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası ve Engelleri Aşabilmek

Engelli olmak bir engel değildir. Sadece aşılması gereken bir düşüncedir.

Dünya Engelliler Haftası, Birleşmiş Milletler’e üye olan 193 ülkede, 10-16 Mayıs arasında kutlanan bir farkındalık haftasıdır. 1992 yılında yine Birleşmiş Milletler’in aldığı bir kararla 3 Aralık, Uluslararası Engelliler Günü olarak belirlenmiştir.

Engelliler Haftası süresince, engellilik durumu, bunun yanında getirdiği problemler, mümkünse engelliliğin önlenebilmesi, sürekli ve kaliteli engelli eğitimleri süreciyle ilgili konulara dikkat çekilir. Bu konuların toplumdaki en fazla kişiye ulaşması için de farklı yayın organlarından engelliler ile ilgili programlar yapılır, medyada haberler oluşturulur. 

Engellilik Durumu Nedir?

Engellilik durumu, bireydeki sosyal, fiziksel, psikolojik ve anatomik bozukluklardan bireyin faaliyetlerinde kısa süreli veya kalıcı olarak kaybıdır.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun %12’sini engelli bireyler oluşturuyor. Bu yüzdelik oranı, 10 milyon engelli birey olarak da belirtebiliriz. 

Engelli bireylere bakış açısının değişmesi ve engelli bireylerin toplumun her alanında daha aktif olarak rol alması yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarıdır. Son yıllarda engelliler için artan farkındalık, eğitim ve destekleme programlarıyla artık engelli bireylere eğitimde daha çok fırsat sunulmakta, maddi desteğin yanında bakım desteği gibi yardımlar da belediyeler tarafından sağlanmaktadır.

Türkiye’de Engelliler Haftası Kutlamaları

Türkiye’de Engelliler Haftası Kutlamaları için özellikle okullarda, haftalık programlar hazırlanır. Uygulanacak olan bu programların içeriğini Engellileri Koruma Milli Koordinasyonu Kurulu kararlaştırmaktadır. Bu sürecin amacı çocuk ve gençlerde farkındalık oluşturarak, empati kurmak, bireylerin duyarlı bir toplumun parçası olma yolundaki yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olmaktır.

Engellileri Koruma Milli Koordinasyonu Kurulu tarafından uyulması kararlaştırılan programa göre;

  • 10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı,
  • 11 Mayıs Görmeyenler Günü,
  • 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Kusurluları Günü,
  • 13 Mayıs Ortopedik Engelliler Günü,
  • 14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Engelliler Günü,
  • 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü,
  • 16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış etkinlikleri düzenleniyor.

Okul programlarının yanı sıra, engellilerle çalışan vakıfların, sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, engelli odaklı festivaller, rehabilitasyon merkezlerinin şehir meydanlarında farkındalık oluşturan standları, engelsiz yarışmaları, engelleri birlikte aşabilmek için gönüllülerin faaliyetleri ve engelli bireylerin yeteneklerini sergileyebilecekleri ortamlar hazırlanması gibi çalışmalar yapılmaktadır.

Ayrıca bu hafta içerisinde ve 3 Aralık Engelliler Gününde engelli bireyler çalıştıkları iş yerlerinde izinli sayılmaktadır.

Türkiye’de ve Dünya’da Kendi Engellerini Kaldıran 3 Güçlü Sporcu 

Kalıcı ya da kısa bir süre için bir bireyde meydana gelen engel, hayallere ulaşmak için de engel sayılabilir mi?
Hayallerimize ulaşmak için kendi kendimizin önüne koyduğumuz engellere herhangi bir bahane sunulabilir mi?
Engellerine rağmen, Dünya’da ve ülkelerinde engellerini kaldırmayı başarıp, azimle ve tutkuyla hayallerinin peşinden giden kadınlar. Hiçbir şeyin onların hayallerinin önüne geçemeyeceğini kanıtladılar. İşte engel tanımayan 3 güçlü sporcu… 

Sümeyye Boyacı

Kolları yok ama görünmeyen kanatları var ve o bir balık kadar hızlı. 2003 yılında doğan Sümeyye, Türkiye’nin milli yüzücülerinden biri.

Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre sırtüstünde birinci olarak Cumhuriyet tarihinin paralimpik yüzmede ilk kadın Avrupa Şampiyonu ünvanını kazandı.

2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda kadınlar 50 metre sırtüstü finalinde Dünya ikincisi ve gümüş madalya sahibi.
Sadece yüzme sporu ile ilgilenmekle kalmayan milli yüzücümüz, birçok hobiyle hayata sıkı sıkı tutunup bize azmin ve sabrın yanında neleri getirdiğini gösteriyor.

2020’de Tokyo’da düzenlenecek olan Dünya Olimpiyatları COVİD-19 sebebiyle ertelense de, yapılacak olan yarışlarda bayrağımızı temsil ederek, Milli Marşımızı tüm dünyaya tekrar duyuracağını umut ediyoruz. 

Alana Nichols

17 yaşında snowborduyla geçirdiği bir kazadan sonra sakatlanan ve belden aşağısı felç olan Alana, asla spora veda etmeyen azimli kadınlardan biri. Sporu hayatındaki en önemli yere koyan ve tekerlekli sandalyeyle kaldığı yerden devam ederek bütün gücünü basketbola yönlendiren bir sporcu aynı zamanda. Pekin’de takımıyla katıldığı maçta altın madalya kazandı.

Sadece basketbolla da yetinmeyen sporcu, sörf ve kano yaparak Paralimpik Oyunlar’da birçok madalya kazandı.

Chelsea McClammer

6 yaşındayken geçirdiği bir trafik kazasından sonra belinden aşağısı tamamen felç kalan Chelsea, hayata sıkı sıkı tutunan kadınlardan biri oldu. Atletizm, tenis gibi sporlarla ilgilenmeye başladı.

Paralimpik atletizm takımındaki en genç üye olan Chelsea, Parapan Amerikan Oyunlarında birçok madalya kazanarak gerçek bir başarıya imza atan sporculardan.
2012 yılında En İyi Engelli Kadın Sporcu Ödülü’ne de aday gösterildi.

Bonus: Azmin Gücü 

Wilma Glodean Rudolph

“Doktorlar bana hiçbir zaman yürüyemeyeceğimi söylerken, annem yürüyeceğimi söylüyordu. Ben anneme inanmayı seçtim.” diyen Wilma, kalabalık bir ailede büyümüş ve küçük yaşlardan itibaren birçok ciddi hastalıkla mücadele etmiş. O, kendi dönemindeki önyargıları yıkan güçlü bir kadın. Yıllarca süren fizik tedavi ve masajlardan sonra yürümeyi başaran Wilma, dikkatli bir öğretmen sayesinde, olimpiyatlarda başarıdan başarıya koşanlardan.

1960 yılındaki olimpiyatlarda 3 altın madalya kazanan ilk Amerikalı kadındır.

Yararlanılan Görsel  Kaynaklar:
http://tmpk.org.tr/tr/TMPK
Photo by AbsolutVision on Unsplash
http://kkehoe1.weebly.com/all-about-wilma-rudolph.html
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.womenssportsfoundation.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F07%2FGettyImages-132715318.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.womenssportsfoundation.org%2Fathlete%2Falana-nichols%2F&tbnid=UynzljA8ggQThM&vet=12ahUKEwjfoPScpqrpAhVPNRoKHerxDe0QMygAegUIARDRAQ..i&docid=FqR459Iat10KBM&w=3000&h=2000&q=alana%20nichols&ved=2ahUKEwjfoPScpqrpAhVPNRoKHerxDe0QMygAegUIARDRAQ
https://www.ntvspor.net/diger-sporlar/sumeyye-boyaci-dunya-ikincisi-oldu-5d7d2746d7d90517503d4db9

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.