Modanın Sosyal Medya Hali: Dijital Giyim

Ejderha derisi, ahşap veya normalde giymeyi bile aklınızdan getiremeyeceğiniz parlak renkler, fütüristik tasarımlar… Artık hepsinin üzerinize dikilmiş halini görebilir, dijital kıyafetlerinizin üzerinde olduğu fotoğrafları Instagram’a yükleyebilir ama onlara dokunamazsınız. Çünkü; moda tasarımcıları, teknolojiyi kullanarak yeni nesil çözümler sunuyor. Sosyal medyada filtre kullanmanın veya Photoshop uygulanmış fotoğraflar paylaşmanın ötesine geçmek isterseniz bu akım size göre. Üstelik Modanın Sosyal Medya Hali: Dijital Giyim sayesinde pişti olmanız neredeyse imkansız. Böylece Instagram’da harika stiller yaratabilirsiniz ama gerçek dünyada dijital kıyafetleri üzerinizde görmeyi beklemeyin.

Çevre Kirliliğine Dijital Çözüm

Moda endüstrisi çevre kirliliğine sebep olan ikinci en büyük sektör. Tekstil atıkları, su israfları ve çöp yığınlarına sebep olan kıyafetlerin alternatif çözümü; dijital dünyada üretilen ve sanal ortamda giyilebilen yani aslında gerçekte var olmayan kıyafetler olabilir. Dolayısıyla dijital kıyafetler sürdürülebilir ve yavaş modanın bir parçası sayılabilir. 

Dijital moda konsepti aslında çok da yeni değil. 2016 yılında Bitmoji uygulaması, kullanıcılarına lüks moda markalarının kıyafetlerini avatarlara giydirme olanağı sundu. 2018 yılında İskandinav moda grubu Carlings ilk dijital koleksiyonunu tanıttı. Geçen yıl ise Hollandalı dijital moda evi the Fabricant özel tasarım dijital bir kıyafeti 9500 Dolar’a sattı. 

Son olarak Rus tasarım markası Replicant dijital giyime el attı. Bu dijital kıyafetlerin bazıları günlük giyim bazıları ise günlük hayatta giymeye cesaret edilemeyecek veya gerçek hali binlerce dolar edecek türden görünümler. 

Dijital Giyim Konsepti Nasıl İşliyor?

Dijital kıyafetinize erişmek oldukça kolay. Öncelikle ortalama 14 Dolar karşılığı, markanın websitesi üzerinden beğendiğiniz ürünü satın alıyorsunuz. Seçtiğiniz bir fotoğrafınızı markayla paylaşıyorsunuz ve 48 saat içinde size yeni kıyafetiniz giydirilmiş haliyle fotoğrafınızı gönderiyorlar. Size sadece fotoğrafı sosyal medyada yayınlamak kalıyor. 

Markanın kurucularından Regina Turbina, yapılan araştırmalara göre her on kıyafetten/üründen birinin sosyal medya için satın alındığını söylüyor. Yani her anımız sosyal medya üzerinden şekillenirken; sırf yeni bir kombin fotoğrafı için alışveriş yapıyoruz. Bu durumda dijital giyim; hem modayı takip ederken hem de bütçesini sarsmak istemeyenler için iyi bir alternatif sunuyor. Replicant bazı dijital kıyafetlerin gerçek hallerini de satıyor. Böylece dijital olarak üzerinize dikilen parçayı önce fotoğrafınızda görüp, beğenirseniz gerçeğini de satın alabiliyorsunuz.

Çevreci, özel tasarım, günlük hayatın ötesinde kombinler ve ekonomik bir yaklaşım… Dijital kıyafetler, parasını verip elinize fiziksel olarak geçmese bile, Instagram akışınızı renklendirecek bir trend. Belki birkaç yıl içinde değil ama modanın çevreye olan yıkıcı etkisi düşünüldüğünde, bir gün herkesin katılmak isteyeceği bir akım olabilir. Şimdilik gerçek dünyada elimize geçmeseler de, dijital kıyafetler en azından Instagram akışımızı daha çevre dostu hale getirebilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.