Mutlaka Denemeniz Gereken 10 Yabancı Bira Önerisi

Türkiye’de en çok tüketilen içkilerin -rakıdan sonra- başında gelen bira hakkında neler biliyoruz? Sizde çeşitli biralar servis eden barlardan birine gidip menüyü elinize alınca, Fransızca bir kitap okuyormuşsunuz gibi hissediyorsanız. Mutlaka denemeniz gereken 10 yabancı bira yazısı tam size göre. 

Bana da bira…

Bir araştırmaya göre Türkiye’de bira içmemizin üç ana sebebi var. Birincisi kokteyl kültürümüzün olmaması. Bunda fiyatların çok yüksek olması ve büyük grupları, uzun sohbetleri seviyor olmamızın etkisi büyük. Bir kokteyli iyi yapan sebep ilk yudumda ve son yudumda doğru tadı alabiliyor olmamız, bu şu manaya da geliyor çok uzatmadan tüketmek. Ama biz sohbeti seviyoruz, sohbete dalıp hızlıca içemediğimizde buzların erimesiyle yavanlaşan kokteyl hoşumuza gitmiyor. İkincisi kokteyl kültüründe sürekli aynı içkiden devam etmek diye bir kanun yok tekrar tekrar seçmeniz gerekiyor ne içeceğinizi. Üçüncüsü ise sürü psikolojisi, genellikle bira söyleniyor ve bira opsiyonları zaten çok az olduğu için garson sorarken direk bana da bira diyebiliyoruz. 

Ama kazın ayağı öyle değil, Türkiye’de yabancı bira her yerde satılmıyor. Biz genelde iki marka üzerinden ilerlediğimiz için bana da bira diyebiliyoruz. Çünkü gittiğimiz pek çok yerin ya Tuborg ya da Efes ile anlaşması oluyor ve anlaşmalarına göre markaya yönlendiriyorlar. Kolaya kaçıyoruz. 

Türk Biralar

Öte yandan bira kültürü Türkiye’de de gelişiyor. Ve bu markalarla pek çok barda karşılaşmak mümkün. Örneğin; Gara Guzu, Zıkkım, Üç kafadar…Türkiye’de üretilen ve bira çeşitliliğini dolduran yerel markalarımız. 

Bira Türleri

Biralar mayalarına göre üçe ve tahıllarına göre pek çok kola ayrılıyor. Mayalarına göre larger, ale, lambik olarak üç ana kol altında toplanan biralardan en çok satılanlar ise larger. Efes ve Tuborg biraları larger maya ile üretilen sek içimli, düşük gövdeli ve şerbetçiotu baskın olmayan biralar olarak geçiyor. 

10 Yabancı Bira Önerisi

Weihenstephaner 

Türkiye’de de bulabileceğiniz Weishenstephaner bir Alman birası. Türü ale ve alkol oranı %5,4. Oldukça ferah içime sahip olan Weishenstephaner, özel mayası sayesinde damakta muz ve karanfil aromaları bırakıyor. Günün her saati içilebilecek ferah biralar arasında geçiyor. 

Erdinger Weissbräu

Yine Alman biralarından devam edersek Erdinger Weissbräu Türkiye’de kolayca bulabileceğiniz, turuncu renkli, buğday birası. Burun ve damakta karanfil ve narenciye tatlarını bırakan rahat içimli biralardan. Larger türü biranın alkol oranı ise %5,3. 

Duvel

Belçika markası Duvel ise gold ale olarak geçiyor. Gold ale mayası Belçika kokusu olarak adlandırılıyor. Şerbetçiotunu epey keskin olarak alacağınız bira damakta narenciye, bisküvi ve hafif meyve tatları bırakıyor. Alkol oranı %8,5 ile genelin epey üstünde. 

Sierra Nevada Pale Ale

Amerika’nın en ünlü biralarından biri olan Sierra Nevada Pale Ale, isminden de belli olduğu üzere American pale ale türü, %5 alkollu arpa birası. Tadında portakal, limon, greyfurt baskın devamında ise malt tatları hissedilen ve cascade şerbetçi otunun belirgin olduğu bir bira. 

Pilsener Urquell

Çek Cumhuriyeti’nde üretilen Pilsener Urquell, larger tipi bira olarak geçiyor. Ferahlatıcı ve yumuşak içimli olmasının yanı sıra damakta hafif bir acılık daha yoğunlukla malt tadı bırakan bira gövdeli değil. Alkol oranı ise %4,4. 

Mythos

Mythos, pale larger türünde parlak sarı rengi, ferahlatıcı tadıyla yaz birası olarak geçen Yunan birası. Alkol oranı %5 olan Mythos içimi olay baskın tatlar ile insanı yormayan bir bira. 

Kronenbourg 1664 Blanc

Fransa’nın en çok satan biralarından biri olan Blanc, birada meyve tatlarını sevenler için ideal gövdeli buğday birası. Ale tipi biranın alkol oranı %5, portakal, kişniş, limon ve karamel aromaları çok baskın. 

Singha

Singha sek içimli, düşük gövdeli, açık renkli larger bira. Alkol oranı %5 olan bira, altın sarısı rengi, canlı köpüğü ile oldukça ferahlatıcı ve rahat içimli. Tayland’ın en çok satan iki birasından biri olan Singha’nın logosunda bulunan aslan ise gücü, cesareti, liderliği, haysiyeti ve dayanıklılığı sembolize eder.

Guinness Draught

Stout tarzı olan Guinnes, İrlanda’ya özgü siyah bira olarak geçer aslında rengi siyah değil koyu yakuttur. Alkol oranı %4,2 biranın kaymak kıvamında çok yoğun bir köpüğü vardır. Şişeden kesinlikle içilmez. Köpüğü oluşturması için kutularının içinde nitrojen topu bulunur. Kavrulmuş malt, kahve ve çikolata baskın tatlarını oluşturur. Bu sebeple herkese hitap etmez. 

Fullers IPA 

İngiliz stili Indian pale ale tarzı olarak geçen bira, yüksek sıcaklıklarda bozulmaması için yüksek oranda şerbetçiotu kullanılan dolayısıyla acılığı ve egzotik aroması çok baskın, bol köpüklü biralar arasındadır. Bakır rengi biranın, alkol oranı ise %5,3.

Bizi takip etmeyi unutmayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.