Bebekle Uçak Yolculuğu Yapmak

Merhaba! Biz bebeğimizle ilk kez uçak yolculuğu yaptık ve yapmak üzere olanlar, bebekle uçak yolculuğu yapmak nasıl? merak edenler için deneyimimizi not düşelim istedik. Hadi başlayalım!

Biliyorum uçakta bebek olması feci bir şey. Ömrüm boyunca uçakta bebek olmasından nefret ettim. Bebeğimle uçağa bindiğimde ise durumun diğer yolcular için olduğundan çok bebek için zor olduğunu anladım. Anne babayı da geçtim bebek için zor meğer bu yüzden ağlıyorlarmış. Hatta şunu düşündüm: Minnacık bedenleriyle o uçak onlara dar geliyorken biz yetişkin bedenlerimizle nasıl daralmıyoruz?

Aslında uçağın onlara geniş gelmesi ve bizim dar alan yüzünden ağlamamız daha normal olmaz mıydı? Ama işte tam tersi oluyor ve yetişkinler sakin duruyorken ağlayanlar bebekler oluyor. Bu yüzden bebeğimiz uçuş boyunca sabırla yerinde duracak yaşa gelsin isterdik ama İstanbul’a gitmemiz gerekince; bebekle uçak deneyimini yaşamış olduk. 

Ben bebeklere, evcil hayvanlara ve ihtiyar insanlara eşit derecede şefkat duyan biriyim. Onları görünce kalbim hemen yumuşar. Dolayısıyla üçünün uçak yolculuğu gibi önemli durumlarda verdiği rahatsızlık/huzursuzluk da benim için eşittir. (Hatırlarsanız köpeğimle de uçak yolculuğu yaptım; bir kez bile sorun çıkarmadı kafesinde uyudu. O yazı için de sizi böyle alalım.)

Bebekle gidiş bayağı zordu bizimki az ağladı çok çığlık attı artık onu oyalamak için ne yöntemler bulacağımızı şaşırdık. Dönüşte ise tam 50 dk uyudu. 3 saatlik uçuşta bebeğin 50 dk uyuması nimet gibi bir şey. Verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz. Bilin ki çok enerji harcadık onu oyalayabilmek için. Şimdi gelelim biraz teknik konulara…

Bebekle Uçak Yolculuğu Yaparken Bilmeniz Gerekenler

  • Bebeğinizin güncel pasaportu ve gerekiyorsa vizesi olması şart.
  • Yanınıza istediğiniz sayıda ve istediğiniz ebatlarda biberon alabiliyorsunuz. Suyu önceden dilediğiniz miktarda biberonların içine koymalısınız. Yani uçağa su şişesi sokamazsınız ama isterseniz uçaktayken su satın alabilirsiniz (ki bence bu çok saçma bir şey).
  • Toz mama kutusunu ebatı ne olursa olsun yanınıza alabiliyorsunuz (valiz kontrolleri esnasında kutunun içindekinin gerçekten mama olduğundan ve biberondaki suyun su olduğundan emin olmak için size tattırıyorlar. Bize yapılmadı ama aslında kural bu ve bence mantıklı)
  • Yalnız hoşuma gitmeyen bir şey var: şu X-ray cihazlarından her eşyanızı geçirmek zorundasınız siz de geçiyorsunuz malum. Bu makinelerin üstünde “cihaz çalışırken radyasyon yayar” yazıyor ve hem bizim canımız tehlikeye giriyor hem de bebek mamalarına ve biberon içindeki suya radyasyon bulaşıyor. Şu saçmalığa artık bir çözüm bulunsa nasıl olur?
  • Biz Pegasus ile uçtuk. 0-2 yaş arası bebek için ücret ödeniyor ve bebeğin 10 kg valiz hakkı oluyor (dikkat: cabin bag değil!) Ben kendi cabin bag hakkımı (8kg) bebeğin bezinden oyuncağına kadar uçak içinde gerekli olabilecek her şey için kullandım.
  • Yanıma meyve ve sebze püresi de almıştım sebze püresini önceden ısıtmıştım. Soğumuş olmasına rağmen bebişkom gayet güzel yedi.
Bebekle Uçak Yolculuğunda Koltuk Seçimi
  • Puset uçağa binene kadar sizde kalsın uçaktan iner inmez alıyorsunuz zaten bavul gibi beklenmiyor. Bazı kişiler 0-2 yaş arası bebeğe uçakta koltuk satın alıp bebeklerinin araba koltuğunu uçağa alıyormuş ve o şekilde oturtuyormuş. Ben hiç rastlamadım böyle bir şeye. Hem gereksiz masraf hem de yukarda dediğim gibi zaten dar olan alanı daha da daraltan bir durum.
  • En önemlisini sona sakladım: malumunuzdur Pegasus’un koltuk araları çok dar ben de rahat ederiz diye en ön sırayı ekstra parayla ayırtmıştım. Hem de daha rahat olmak için koridor yanı istedim. İnternet sitesi bana bebeğimin yaşını belirtmeme rağmen bu işlemi yapmama izin verdi.
  • Havaalanında bir de ne görelim! Bebekle hem en ön sırada hem de koridor tarafında oturulması yasakmış. Çünkü ön sıra acil çıkış kapısıymış hem de bebekler için olan oksijen maskeleri sadece pencere kenarında olurmuş. Ben site hiçbir sayfasında bu detayları belirtmezse  bunları nasıl bilebilirim? Mecbur koltuğumuz değiştirildi ve hala para iadesi bekliyoruz… Aklınızda olsun ki paranızı kaptırmayın bunlara!

Not: Ben emzirmediğim için uçakta emzirmek hakkında hiçbir şey söyleyemem. Ama bu durum benim işimi kolaylaştırdı sizin bebeğiniz hala emiyorsa belki de kulak basıncının azalması için kalkış ve iniş anlarında bebeğinizi emzirebilirsiniz.

İyi yolculuklar dilerim!

Kaynak Fotoğraflar: Paul Hanaoka, Steven Thompson 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.