Cilt Bakımında pH Nedir ve Nasıl Dengelenir?

pH seviyeleri bir nevi böbrek gibidir. Çoğumuz bunların farkındayız, önemli olduklarını biliyoruz ama aynı zamanda gerçekten neden önemli olduğunu biliyor muyuz? Cilt bakımı reklamları sık sık “pH dengeli” ve “pH nötr” kelimelerini iyi bir şeymiş gibi kullanır ama gerçekten öyle mi? Tüm bunların anlamı ne? Gerçek şu ki, pH karmaşık bir kavram değildir.  pH hakkında bilgi sahibi olmak cilt bakımı rutininizi ve ürünlerinizin etkisini büyük ölçüde artırabilir. Ürünlerinizi pH’larına göre ayarlamak bile ciddi sonuçlar verebilir. Bununla birlikte, pH’ı tamamen göz ardı etmek, her bir bileşen ne kadar iyi olursa olsun, cilt bakımınızı etkisiz hale getirebilir. Cilt bakımında pH denince akla gelebilecek her şey bu yazıda!

pH Nedir?

Temel bilgilerle başlayalım: pH seviyesi, potansiyel hidrojen seviyesi anlamına gelir. Daha fazla hidrojen iyonu = daha asidik bir şey. Bu nedenle, pH bir asitlik ölçüsüdür.

Bir ürünün ne kadar asidik olduğunu, 0 (son derece asidik) ile 14 (son derece alkali) arasında değişen pH ölçeğinde nereye denk geldiğine bağlı olarak anlayabilirsiniz. Bir ürünün pH’ı 7 ise, ölçeğin tam ortasına düşer. Bu, nötr veya pH dengeli olduğu anlamına gelir. Asitlik ve alkalilik arasındaki ayrım çizgisi olarak görebilirsiniz bunu.

pH Dengeli Ürünler Daha Mı İyi?

kısacası hayır 🙂

Yetişkin cildinin doğal olarak hafif asidik olduğunu ve pH’ın ~5.5 civarında olduğunu öğrenince şaşırabilirsiniz. Aslında, bu seviyede bir pH’ı korumak ilk hedefimizdir.  Cildinizdeki asidik bariyer, kötü bakterileri dışarıda tutmaya, nemi hapsetmeye ve cildinizi enfeksiyondan korumaya yardımcı olur. Cildinizin pH’ı ~5.5’ten uzaklaştıkça akne, iltihaplanma, ince çizgiler, egzama ve rozasea gibi durumlar için daha fazla risk altındadır. Hangi ürünleri kullanırsanız kullanın geçmişte bu sorunlarla mücadele ettiyseniz, cilt bakım rutininizin pH’ını düzeltmek çözüm olabilir. Cilt bakım ürünleriniz cildinizin asit bariyerini etkileyebilir. Kimi üreticilerin pH dengeli ve pH nötr olarak adlandırdığı şey ürün pH’ının 7 civarı olduğunu belirttiğini unutmamak gerek. Evet saf suyun pH seviyesi de bu seviyelerde ama unutmayın bu da cilt için yüksek bir pH.

Neden pH Değeri 5.5’ten Yüksek Olan Ürünleri Kullanmak Gerekir O Halde?

Şunu düşünün: siyah kahvenin pH’ı 5.5’tir. Yüzünüzü kahveyle yıkamayı denediniz mi? İ temizleyemeyeceği bir gerçek! Yüzünüzü temizlemek için biraz alkaliliğe ihtiyacınız var. Yağlı cilt yüksek pH’lı bir temizleyiciye (pH>7) çok iyi tepki verebilir. pH ne kadar yüksek olursa, gözeneklerinizi o kadar derinlemesine temizler. Bununla birlikte, yüksek pH’lı ürünlere günlük bir üründen ziyade ara sıra bir lüks gibi davranılması gerektiğini unutmayın – sivilceniz olsa bile. Cildiniz daha sonra “gıcırtılı temiz” hissediyorsa ve sebum üretiminiz bu soyma etkisini telafi etmiyorsa, muhtemelen yarardan çok zarar veriyorsunuzdur. İlk bakışta cildiniz pürüzsüz görünebilir. Yüksek pH’lı ürünleri aşırı kullanmak cilt bariyerinize zarar verebilir ve asit örtüsünün tehlikeye girmesiyle birlikte gelen diğer  sorunlar (kızarıklık, küçük şişlikler, alerjiler, sivilceler vb.) ortaya çıkar.

Düşük pH’lı Ürünler Daha Mı İyi?

Ne kadar alçaktan konuştuğumuza bağlı.

Son derece asidik cilt bakım ürünleri, kimyasal eksfolyantlr  ve C vitamini serumları içerir. Bu bileşenlerin birçoğunun , bariyere etkili bir şekilde nüfuz etmesi ve işini yapması için cildinizin pH seviyesinden daha düşük bir seviyede formüle edilmesi gerekir. Bunlar size harika bir parlaklık verir. Ancak fark etmiş olabileceğiniz gibi aşırı kullanım, ciltte kızarıklık, tahriş ve hassasiyete neden olabilir. Bir ürün uyguluyorsanız ve yüzünüzde o korkunç yanma hissini yaşıyorsanız, asit cephesinde aşırıya kaçmış olabilirsiniz. Bu, cildinizin size sihirli 5.5 seviyesine geri dönme zamanınızın geldiğini söyleme şeklidir.

Sonuç Olarak

Aslında cildiniz oldukça seçicidir. Cilt bakımında pH seviyeleri çok yüksek veya çok düşük olan cilt bakım ürünlerinin düzenli kullanımı cildinizi rahatsız edebilir. Günlük rutininiz için cilt bakım ürünü seçerken, cildinizin pH’ına mümkün olduğunca yakın olmaya çalışın. Genellikle, çoğu cilt tipi 4,5 – 6,5 pH aralığına giren ürünlere iyi yanıt verir.

Ve bu sadece yüzünüzdeki ve vücudunuzdaki cilt değil – bu pH aralığı kafa derisindeki cilt için de geçerlidir. pH 5.5’te, saç deriniz kuruluk ve kepek oluşumu gibi koşullara karşı daha az hassastır. Kalıcı kepek sorunu mu yaşıyorsunuz? Arada bir derinlemesine temizlik veya tuzla ovma iyi hissettirebilir. Ancak normal saç bakımının pH’ını cilt uyumuna mümkün olduğunca yakın olmasını sağlamanız muhtemelen daha iyi olur. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.