Güneş Kremi Ne İşe Yarar? Cilde Faydaları Nelerdir?

güneş kremi ne zaman kullanılır

Güneş kremi aslında faydası oldukça fazla, etkisi gözle görülür ve sadece yazın değil; yılın 365 günü kullanılması gereken bir ürün olmasına rağmen hep ihmal edilir. Güneş kremi kullanımının güneşin zararlı etkilerinden korunmak için bir numara olduğunu hepimiz biliriz. Ama genelde çok fazla kullanmayız.

İşte bu güneş kremi dosyasıyla birlikte, yaz aylarının da gelmesiyle hepimiz için birkaç hatırlatmada bulunmak istedik. Bu kreme neden ihtiyacımız var, yararları neler, biraz onlardan bahsedelim.

Ultraviyole Işınları

Ultraviyole(UV) ışınları ya da morötesi ışınlar; dalga boylarının kısalığı nedeniyle gözle görülmeyen ve en büyük kaynağı Güneş olan ışınlardır. Güneş’in yaydığı enerjinin yüzde dokuzluk kısmı ultraviyole radyasyon içerir. 

UV ışınları; UVC, UVB ve UVA şeklinde üç çeşide ayrılır. UVC ozon tabakası tarafından filtrelenirken; UVB ve UVA ışınları ozon tabakasından geçip dünyaya ulaşır ve cildimize nüfus ederek bronzlaşmayı sağlasa da; cilt yaşlanmasına ve lekelere de yine aynı ışınlar sebep olur. Özellikle UVA ışınları uzun dalga boylarına da sahip olabilir, kalıcı pigment bozulmalarına yol açabilir ve cildimizi en çok tehdide maruz bırakan ışındır.

Ve işte kendimizi korumak için burada devreye; güneş kremi girer.

Güneş Kremi Faydaları

  • Güneş kremlerinin en belirgin faydası; cildi güneşin zararlı UV ışınlarından korumasıdır.
  • Cildi sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
  • Cildi nemlendirir.
  • Erken yaşlanmanın ve yaşlılık belirtilerinin –kırışıklık, cilt sertleşmesi gibi cilt hasarlarının- önüne geçmekte yardımcı olur. Bu cilt problemleri zararlı etkilere sebep olabileceğinden; önlemek önemlidir.
  • Cilt kanseri riskini azaltır. Skin Cancer Foundation’a göre SPF15 faktörlü güneş kremiyle cildi korumak; en ölümcül cilt kanserine (melanoma) yakalanma riskinizi yüzde elli düşürüyor.
  • Ciltte eşit bir ton ve doku sağlayarak; lekelenmelerin, kahverengi bölümlerin oluşmasının önüne geçer.
  • Kolajen üretiminin bozulmasına neden olan ışınlardan cildi korur. 
  • Keratin gibi ciltteki diğer temel proteinlerin korunmasında yardımcı olur.
  • Bazı ilaçların neden olduğu güneş yanığı benzeri cilt reaksiyonlarının önüne geçer.

Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Güneş yanıklarına karşı korunmak için mutlaka SPF yani güneş koruma faktörü içeren kremler tercih edin. SPF’in açılımı Sun Protection Factor yani Güneş Koruma Faktörü’dür. Ve ürünün içinde SPF bulunması UVA ışınlarına karşı koruduğunu; numaralar ise 15, 30, 50 gibi koruma derecelerini gösterir. PA+ şeklinde ifade edilen değer ise ürünün UVB ışınlarına karşı koruduğunu gösterir.
  • Kısacası bu yüzden mutlaka; hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünlere yönelin. 
  • Düşük faktörlü -10 ve 15 SPF- içeren kremlerdense; uzmanlar 30 SPF ve üstü kremler tercih etmemiz gerektiğini söylüyor.

Güneş kremi nasıl efektif bir şekilde kullanılır?

En önemlisi güneş kremini sadece yaz aylarında değil; yıl boyu uygulamanızdır. Hava bulutluyken, hatta siz evdeyken bile zararlı ışınlar cildinize temas edebilir.

Kadın, erkek, çocuk, açık tenli veya koyu tenli herkesin güneş kremi kullanması önemlidir.

Makyaj yapacağınızda makyajın öncesinde kremi uygulayabilirsiniz.

Güneş kremlerini, güneşe maruz kalmadan en az yarım saat önce uygulamanız önemlidir. Genellikle 20-30 gram civarında bir kullanım tüm yüz ve vücut için uygun olur. Suya temastan sonra, havluyla silinince giden kremi yenilemeniz gerekir. Uzun süre dışardaysanız da iki, iki buçuk saatte bir kremi tekrar yenilemeniz ideal olacaktır. 

Dudak için SPF’li kullandığınız lip balm sadece dudak bölgesi için özeldir, yüzün herhangi bir yerinde kullanmayınız.

Gözünüze temas etmemesine dikkat edin ve temas durumunda bol suyla yıkayın.

Ultraviyole (UV) radyasyon, cildin daha derin katmanlarına ulaşmasını engelleyerek veya radyasyonu yansıtarak Güneş kremi kullanmak güneşte daha uzun süre kalabileceğiniz anlamına gelmez.

Bir sonraki yazımızda bizim kullandığımız ve sevdiğimiz ürün önerileriyle devam edeceğiz…

Görseller: Foto 1 / Foto 2 / Foto 3

Bunlar da ilginizi çekebilir:

KOLAJEN TAKVİYESİ KULLANILMALI MI?

Kurumuş Saçlara Son- Kuru Saçlar için Keratin Bakım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.