Cildiniz Gerçekten Kuru Mu Yoksa Nemsiz Mi?

Mevsim geçişleri ve soğuk kış günlerinde cildimiz, normalden daha çok bakıma ihtiyaç duyar. İşte bu bakım için bilmemiz gereken şey cilt tipimizin yanında cilt durumudur. Sizde “cildiniz gerçekten kuru mu yoksa nemsiz mi?” bilmiyorsanız ve dahası bunu anlayabilmeyi arzuluyorsanız önce kuru cilt ve nemsiz cilt ayrımıyla başlayalım.

Kuru Ve Nemsiz Cilt Arasındaki Fark Nedir?

Kuru ve susuz kalmış cilt, aynı belirti ve semptomların çoğunu paylaşır. Tam da bu yüzden çok sık birbiriyle karıştırılır. Ancak bu ikisi aslında birbirinden oldukça farklıdır;

Kuru Cilt: Bir cilt tipi olarak sınıflandırılır ve genetik yapınızla ilgilidir. Cildin doğal yağlarının yetersiz üretimine yatkın olması, hormonal dengesizlikler veya düşük tiroit ile ilgili olabilir. Bu durum, cildinizin sebum üretimini engelleyerek kuru ve cansız görünmesine neden olur.

Nemsiz Cilt: Cildinizin fizyolojik durumunu ifade eder. Dış etkenler (hava ve mevsim değişiklikleri), sağlıksız beslenme (taze ürün eksikliği) ve yaşam tarzı seçimlerinden (alkol ve ya kafein tüketimi) kaynaklanır. Bu faktörler cildinizin su içeriğini tüketerek daha az esnek bir görünüme neden olur.

Daha basit ifade etmek gerekirse,

Kuru cilt “yağ” eksikliği ile,

Nemsiz cilt ise “su” eksikliği ile karakterize edilir.

Tahmin edeceğiniz gibi bu durumda yağlı cilt tipleri bile susuz kalabilir. Neyse ki nemsiz cilt durumu geçicidir ve ufak yaşam tarzı değişiklikleri ve topikal uygulamalarla düzelir. Cildiniz gerçekten kuru mu nemsiz mi? anlamınızı sağlayacak, nemsiz cilt için birkaç belirti ise şöyle,

Nemsiz Cilt Belirtileri

1. Kaşıntı

Hiç bir kayak tatilinden veya sahilde bir günden döndüğünüzde, amansız bir kaşınma ihtiyacı hissettiniz mi? Rüzgar ve aşırı sıcaklık değişiklikleri gibi dış etkenler, cildinizin dış tabakasındaki nemi emerek gergin ve kaşıntılı bir his uyandırabilir. Buna genellikle cildinizin yüzeyindeki yağ miktarından bağımsız olarak pullanma eşlik eder.

2. Artan Hassasiyet

Nemsiz cildin en büyük belirtilerinden biri cilt hassasiyetindeki artıştır. Cildinizin nem bariyeri bozulduğunda, kendisini çevresel stres faktörlerinden gerektiği gibi koruyamaz. Sonuç olarak, bakteri ve kirlilik gibi tahriş edici maddeler cildin en dış tabakasına nüfuz ederek kızarıklık, kaşıntı ve tahriş gibi semptomlar doğurabilir.

3. Donukluk

Cildiniz genel olarak donuk ve yorgun bir görünüme mi sahip? Dehidrasyon, cildinizin hücre döngüsü gibi temel işlevleri yerine getirme yeteneğini etkiler. Yeterli hidrasyon olmadan cildiniz en dış tabakasını yeterince sık dökmez ve yüzeyinde ölü hücreler birikir bu durum, tıkanmış gözeneklere ve cansız bir cilde sebep olur.

4. İnce Çizgiler Ve Kırışıklıklar

Susuz kalmış cilt genellikle hızlı yaşlanma belirtileri gösterir; ancak gülümseme çizgilerinin veya kaz ayaklarının aksine, bu kırışıklıklar küçük, üçgen ince çizgilerden oluşan bir ağ olarak görünür. Yanaktan hafifçe sıkıştırdığınızda ince çizgileriniz varmış gibi görünüyorsa bu genellikle susuz kalmış bir cilt belirtisidir.

Nemsiz Cilt Nasıl Düzelir?

Günlük cilt bakım rutini dışında, ufak  yaşam tarzı değişiklikleri ile cildiniz için neler yapabilirsiniz bir göz atalım.

1. Kafein Ve Alkolü Azaltın

Kafein ve alkol, susuz kalmış ciltler için kötü seçimlerdendir. Her ikisi de su içeriğini tüketerek cildimizin sağlığını tehlikeye atan diüretiklerdir. Özellikle alkol, rehidrasyon için gerekli olan vazopressin hormonunun üretimini engelleyerek durumu daha da kötüleştirir. Sabah kahvesiz güne başlamayı hayal edemiyorsanız, endişelenmenize gerek yok: Genellikle günde 1-2 fincan kahve ve akşamları bir bardak alkol büyük sorunlar çıkarmaz.

2. Cildinize Uygun Nemlendirici Ürünler Kullanın

Susuz kalmış cildi düzeltmek için cilt bakım rutininizi ve genel sağlığınızı ele almanız gerekir. Bu, içten dışa nemlendirmenin yanı sıra dehidrasyonu topikal olarak tedavi etmek anlamına gelir. Bunun en etkili ve kolay yolu da günlük olarak kullanmak zorunda olduğunuz doğal bir nemlendirici satın almaktır.

3. Hava Nemlendiricilerine Şans Verin

Kuru havalarda nemlendirme yapmayı ve klimayı kapatmayı düşünebilirsiniz. Hava nemlendiriciler genellikle çok sessizdir ve arka planda bir ısıtma elemanı kullanarak suyu buharlaştırarak çalışır. Havaya salınan buhar oluştururlar, böylece susuz kalmış cilde sahip olanlara yardımcı olmak için nem ihtiyacına destek olurlar. Üstelik su haznesine ekleyeceğiniz uçucu yağlar ile ev akarından korunma ve duygu durum kontrolü gibi özelliklerinden fayda sağlayabilirsiniz.

4. Sert Yüz Ovmalarını Atlayın

Eksfoliasyon, donuk, susuz kalmış bir cildi aydınlatmanın mükemmel bir yoludur. Yinede nemsiz ciltler cildi tahriş edebilecek partiküllü ovmalardan kaçınmalıdır. Sağlıklı cildin kendini doğal olarak yenilemesi 25 gün sürer ve susuz kalmış cilt için bu süre daha da uzundur. Uygun şekilde yapılan peelingler, pul pul dökülme ile, alttaki sağlıklı hücreleri ortaya çıkarmak için ölü hücreleri yüzeyden atarak cilt hücresi dönüşümünü hızlandırır. Bu yüzden daha hafif ve yumuşak ovmalar seçmeniz gerekir.

Cildiniz kuru mu nemsiz mi? artık biliyorsunuz 🙂 Sağlıklı ve nemli bir cilt dileklerimle!

Photo by Anton Darius on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.