Kamp Yapmak İçin Gerekli Ekipmanlar: Yeni Başlayanlar İçin Checklist

Piknik kültürü olan kişiler (yani tüm Türk halkı) kamp yapmak için gerekli ekipmanlar nedir diye düşününce bunların neler olduğunu az çok tahmin eder. Öyledir de. Ama yine de 15 yılı aşkın, farklı zaman ve mekanlarda kamp yapan biri olarak diyebileceğim şu ki neredeyse her kampımdan ayrı bir tecrübeyle çıktım. Zaten bunun en güzel yolu budur: yaşayarak öğrenmek. Ama içinde bulunduğumuz şartlarda mesafeli bir tatil için en uygun seçeneklerden biri olarak karşımıza çıkan kamp yapmak, birçok kişinin ilk defa deneyimleyeceği bir aktivite. İşte bu nokta da bende kamp yapmak için gerekli ekipmanlar: yeni başlayanlar için checklist niteliğinde, işinize yarayabilecek tüyolar paylaşacağım.

Aslına bakarsanız “Kamp yapmak için gerekli ekipmanlar” yapacağınız kamp türünden kişilik özelliklerinize, psikolojinizden kiminle kamp yapacağınıza bağlı olarak çok değişkenlik gösterecek. İkisinide yaşamış biri olarak diyebilirim ki arkadaş grubunuzla ya da çocukla yapacağınız kamp arasındaki ihtiyaç listesi çok farklı olacak. Ama yine de olmazsa olmaz ihtiyaçlar için bir checklist yapmak da faydalı olabilir.

Barınma ve Uyku İçin Gerekli Olan Malzemeler

Çadır: İlk defa kamp yapacaksanız mümkünse çevrenizden ödünç çadır almanızı öneririm. Kamp yapmak size göre mi bilmeden, çadıra yatırım yapmak mantıklı olmayabilir ama böyle bir imkanınız yoksa yaz mevsimine uygun bir çadır almanız mantıklı olur. Yinede bütçeyi çok aşağılara çekip paranızı çöpe atmayın derim. Böyle çadırları ikinci kez kullanmak pek mümkün olmuyor. Kamp hayatınızın başlamadan bitmesine zemin hazırlamayın.

Mat, şişme mat veya şişme yatak: Zemin olayını kesinlikle küçümsemeyin. Hem soğuktan (ne kadar sıcak olursa olsun deniz ya da orman kamplarında zemin, gece soğuk olur) hem sırtınıza batabilecek şeylerden sizi koruyacak olan iyi bir mat veya şişme yataktır. Eğer şişme yatak alacaksanız mutlaka pompa da almalısınız zira ağzınızla şişirmeniz mümkün değil. Ayak pompaları oldukça başarılı ve yeterli ama yer probleminiz varsa otomatik pompalardan alabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise şişme matlardır. Bence mat- şişme yatak arası alınabilecek iyi bir ürün ama alırken boylarına dikkat etmeyi unutmayın.

Uyku tulumu ve yastık: Yaz kampındaysanız uyku tulumu yerine bir battaniyeyle bu işi halledebilirsiniz. Biz uzun süre bu şekilde idare ettik ve sonunda kendi uyku tulumumuzu yaptık. Ve emin olun inanılmaz kolaylık ve konfor sağlıyor hem yer kaplamıyor hem yatacağınız yer tertemiz oluyor hemde sinek ve böceklerden izole oluyorsunuz. -Eğer çocuğunuzla kamp yapacaksanız kendinize almasanız bile onlara mutlaka uyku tulumu alın- Yastık ise bazen bir t-shirt bazen bir hırka. Ama illa alacaksanız seyahat yastıkları kamp yastıklarından daha konforlu bence.

Tüm bunlar ve benzer ihtiyaçlar için Decathlon ürünleri fiyat-performans olarak ilk bakılacak yerlerden.

Yemek ve Beslenme İhtiyaçları

Kamp yapmak için gerekli ekipmanlar, ucu o kadar açık ki bunun, her şey yazılabilir bu yüzden hedefiniz mümkün olan en az malzemeyle işinizi halletmeye yönelik olsun.

Emin olun bu eşyaları yükleyip götürmek kadar geri dönüşte toparlamak, dahası kamp alanında çok eşyayla uğraşmak işkenceye dönüşebilir. 

Kap-Kaçak: Önce şunu söyleyeyim; kesinlikle tek kullanımlık ürünler almayın çok kullanışsız. Üstelik doğaya zararlı! Bunun yerine emaye ya da bir dönem hepimizin evlerinde olan alüminyum tabaklar ve hatta tavalar fazlasıyla yeterli. Bir düz, bir derin tava işinizi görür. Cezveniz mutlaka olsun közde kahve ya da yumurta haşlamak için çok iyi oluyor. Çatal bıçaklarınızı evden götürün domatese batırırken bana dua edersiniz. Bu arada kompakt set halinde satılan yemek setleri gerçekten kullanışlı ama bunu kamp hayatına devam edecekler düşünmeli. Ayrıca bir ızgara teli almayı da unutmayın.

Kamp tüpü- Kamp ocağı: Olmazsa olmazlardan değil elbette. Ateş yakmayı sevenler için sıkıntı değil zevk oluyor bu aşama çünkü. Ancak deniz kampı yapacaksanız kendinize bu iyiliği yapıp mutlaka bir kamp tüpü alın. Yakıcı güneşin altında ateş yakmak yemekten soğutacak kadar acımasız olabiliyor. Üstelik hem yer kaplamıyor hem her rüzgarda sönmeyen ocaklarıyla kolaylık sağlıyor.

Termos ve Soğutucu: İlk defa kamp yapanlar genellikle bunu yaz mevsiminde ve genellikle deniz kampı olarak yapar. Haliyle soğuk su ihtiyacı da tavan yapar. Bu noktada yeriniz varsa mutlaka bir soğutucunuz olsun ama eğer yoksa en azından su için termos edinmeniz gerekir. 

Konserve-Kuruyemiş: Kampta pratik ve çoğu zaman ısıtmaya bile gerek kalmayan konserveler zamandan tasarruf etmenizi sağlarken kirlenen kap kaçak sayısını da azaltıyor. Sürekli değil ama günün en azından bir öğününü bu şekilde halledebilirsiniz. Seviyorsanız noodle ve hazır çorbalarda kurtarıcı oluyor. Kuruyemiş ve kuru meyveler hem sağlıklı hem anlık enerji düşüşlerinde hayat kurtarıcı. Çikolata gibi eriyecek şeyleri aklınızdan çıkarsanız iyi olur. 

Meyve-Sebze: Bunu buraya yazıyorum çünkü özellikle söylemek istediğim bir şey var; taze meyve sebze için mümkünse bunları kamp yapacağınız yere en yakın yerden temin etmeniz. Böylece hem daha uzun süre taze kalıyorlar hem doğaya gittikçe ulaşabileceğiniz yerel tatlar karşınıza çıkıyor.

Kişisel Bakım ve Temizlik Malzemeleri

Her gece duşumu alayım sabah yüz bakım kremleri kullanayım diyorsanız tesis olmayan bir kampa gitmeyin sakın. Yani standartlarınız elbette düşüyor ve konfor alanından uzaklaşıyoruz hani zaten amacımız bu; doğaya mümkün olduğunca (deniz kampında amacın sadece denize girmek olduğunu düşünsemde çoğu zaman) yakınlaşmak.  Ama yanlış anlamayın lütfen burada ki vahşilik doğayı kirletmek ve aslan gibi kükreyip çevredeki canlıları rahatsız etmeyi kapsamıyor. O da vahşilik değil gerçi alçaklık olsa gerek!

Sabun ve Islak Mendil: Olmazsa olmaz sabun ve kullanmayı pek tercih etmek istemesekte ıslak mendiller kamplarda anlık kurtarıcılarımız oluyor. Evinizde varsa eski kıyafetlerinizden birçok parça yaparsanız tekrar tekrar kullanmanız mümkün olur hatta mis gibi olur.

Diş Fırçası-Macun: Lütfen atıkları deniz hatta sakın göl gibi akıntısı olmayan yerlere akıtmayın. Mümkünse bu işlemi toprakta bir yere çukur açarak halledin.

Tuvalet kağıdı, Roll-on, Tuvalet Islak Mendili: Bu Malzemelerle herkes ne yapacağını biliyor ben sadece hatırlatmak istedim. Kampa deodorant götürmeyin, güneş altında uzun süreli kalması patlamasına yol açabilir ayrıca hem çevreye hem kendinize zararlı kullanmayın zaten.

İlk Yardım Malzemeleri ve Diğer İhtiyaçlar

İlk Yardım Kiti: Bir ilk yardım setiniz mutlaka olsun içinde yara bandı, yanık merhemi, alkol ya da kolonya, bandaj ve pamuk gibi malzemeler acil durumlarda gerekli. Kişisel ilaçlar ve ağrı kesicilerde unutulmamalı.

Sinek Kovucu: Doğal hayattasınız ve sinekler tadınızı kaçırmasın istiyorsanız mutlaka atın çantaya. Ayrıca çadıra giriş çıkışlarda sineklik kısmını her defasında üşenmeden kapatmanızı öneririm.

Kafa Lambası, fener, ve powerbank: Kafa lambaları en kullanışlı olanlardan. Lambalar açıkken birbirinize karşı konuşmadığınız sürece iki elinizi de kullanmanıza yarayarak büyük kolaylık sağlıyor. Üstelik oldukça ucuz olanları da yeterli oluyor. Yedek pil ve powerbank gibi şarj edicileri de unutmayın.

Kamp bıçağı, ip, balta: Özellikle kamp bıçağı birçok yerde elinizin gittiği bir ekipman, ip ise çadır sağlamlaştırmaktan gölge bir alan yapmaya, eşyalarınızı asmak için (gece yerde yiyecek bırakmayın, yüksek bir yere kaldırın, hayvanlar gece alem çekebilir!) germekten, hamağınız için uzatma olarak kullanılacak durumlarda gerekli oluyor. Nacak ise daha çok ateş için odun toplarken gerekiyor ama şart değil.

Piknik örtüsü veya Kilim: Eğer kamp sandalyeniz ve masanız yoksa olmazsa olmaz bir ihtiyaç bu. Piknik örtüsü olarak satılan, hafif, katlaması kolay ve otların kolay yapışmayacağı bir örtü seçmek rahat etmenizi sağlar.

Kamp Sandalyesi ve Kamp Masası: Kamp sandalyesi sadece kampta değil benzer her yerde kullanabileceğimiz kullanışlı ve konforlu bir şey. Kamp masası daha az gerekli ama illa kamp masası olmak zorunda değil ikiye katlanabilir sunta masalarda işinizi görür. Yeriniz yoksa zaten hiç dert değil.

Hamak: Tabii ki şart değil ama ister deniz kampı ister orman kampı yapın o kampın tadı hamakla çıkıyor. Benim gibi hamak aşığı bir insansanız geceyi hamakta geçirebilir (uyku tulumu ile) hamağın tadını (hamak sineklikleri ile kullanmanız şart) doyasıya çıkarabilirsiniz. 

Kampta İşe Yarayacak Tüyolar

  • Ateş başı eğlenceleri için müzik aletleriniz, kitap, çekirdek, kağıt oyunları ve benzeri şeylerle akşamlarınızı dolu dolu geçirebilirsiniz aklınızda olsun.
  • Yağmur ihtimaline karşı çadırın etrafına ince bir kanal açarsanız altına su girmesini önleyebilirsiniz.
  • Yanınıza fazladan su almayı unutmayın!
  • Gideceğiniz yeri önceden araştırın ilk defa kamp yapacaksanız yerleşim yerlerine yakın olmasını tercih edin. Her ihtimale karşı lokasyon bilgisini gerekli kişilerle paylaşın.
  • Deniz Kampı mı Orman Kampı mı? yapacaksınız önce buna karar verin ve ona göre aksiyonlar alın.
  • Sabah kalkınca ayakkabılarınızı giymeden önce silkeleyip kontrol edin; börtü böcek olabilir.
  • Çadırı kurmadan önce zemini iyi kontrol edin taş ve benzeri sert şeyleri alıp zemini temizleyin.
    Çadırınızı mümkünse gölgeye kurun. Bu sizi sabahın kızgın güneşinden bi nebze korur.
  • Deniz kampı yapıyorsanız çadrınızı mutlaka iplerle zemine bağlayın. Şiddetli rüzgar çıkabilir ve gece kötü bir sürprizle karşılaşma riskiniz düşer.
  • Orman kampı yapıyorsanız çadırın etrafına ince bir kanal açın.
  • Eğer akarsu gibi yerlerin yakınında kamp yapıyorsanız yiyeceklerinizi ağzını sıkıca bağladığınız su geçirmez poşete koyup bir ipe bağlayın ve dere yada gölün içine bırakın. Soğutmasa da öldürmez.
  • Açıkta yada yerde yiyecek bırakmayın. Yüksek yerlere asabilir varsa arabanızın içine koyabilirsiniz. Aksi halde gece misafirleriniz olabilir.
  • Kaç gün kalacaksanız hangi gün ne yiyeceğinizle ilgili aklınızda ufak bi plan olsun bu yanınıza çok fazla ya da gereğinden az gıda almanızı engeller.
  • Dönüşte etrafı son kez kontrol etmeyi; ateşin söndürdüğünüzden, etrafta çöp bırakmadığınızdan emin olmayı unutmayın!

Umarım ilk kampınız aklınızdan çıkmayacak güzel anıları beraberinde getirir.

Kaynak fotoğraflar: Photo by Todd Trapani, Şahin Yeşilyaprak, Chris Holder, Roxanne Desgagnés on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.