Kar Helvası Nedir? Kar Helvası Tarifi

Dünya’da birçok ülkede adı ve hazırlanışı biraz farklı olsa da, Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde bilinen, her bölgede de farklı bir adı olan,  Kar Helvası nedir? Nasıl yapılır? Kar Helvası Tarifi. Kar helvası hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda. 

Kar Helvası Nedir?

Kar helvası, Osmanlı zamanından günümüze kadar gelen, organik yaz tatlısıdır. Yavuz Sultan Selim’in en sevdiği tatlı olduğu da söyleniyor. Benim çocukluğumda babaannemin bize bol bol yedirdiği kış tatlısıydı. Daha da önceki yıllarda ise düğün derneklerde, hayır-adaklar için yazları sokaklarda kalıp kalıp dağıtılırmış. O dönemi kaçırdık.

Daha çok Türkiye’nin güney illerinde yaygın olduğu söylense de, her bölgede bir kar helvası çeşidi var. Kar helvasının farklı yerlerdeki isimleri de burada;

  • Kar Helvası
  • Kar Şerbeti
  • Kar Tatlısı
  • Karsambaç
  • Karma
  • Karmaya
  • Karbastı
  • Karlama
  • Bakseme
  • Bici Bici
  • Buzlaş
  • Anadolu Usülü Sorbe
  • Sorbet
  • İce Slush
  • Snow Cone

Ben, size İzmir’in, Bozdağ zirvelerinin karlarından bahsedeceğim. Kar deyip geçmeyin, her güzel tat gibi kar helvasının da püf noktaları var. Adı üzerinde kardan yapılır, ama nasıl?

Yaz Aylarında En Soğuk İçecek, Kar Helvası

Karları doğru olarak saklamanın yolunu bulanlara müteşekkiriz efendim. Yaz aylarının kavurucu sıcaklıklarını kar helvasıyla kısa bir süre için atlatabilmek gibisi yok.

Karları nasıl saklıyorlar?” kısmı ise şöyle; bölgedeki dağların en yüksek tepelerinde oluşturulmuş büyük kar kuyuları sayesinde. Bu tepelerde, belli derinlikte ve genişlikte kazılan kuyular, temiz bir halde boş bırakılır ve yağan karla kuyuların dolması beklenir. Kar kuyusunda, üst üste yağan ve biriktikten sonra sıkıştırılan karların üzeri yaz aylarında tüketilmek için eğrelti otlarıyla veya meşe yapraklarıyla örtülür. Üzerine keçe serilerek kuyulardaki ısı kaybı önlenir. Kış mevsimi sonlarında yağan karların yapısından dolayı kar kuyuları Şubat, Mart, Nisan aylarında doldurulur ki, bu en temiz ve lezzetli kar demektir. Yaz aylarında ise, o büyüüük, üzeri özenle kapatılan kuyuların kenarından küçük bir alan açılır. Biriken karlar, testereler yardımıyla bir çuval büyüklüğünde kesilerek keçelere sarılır ve şehre indirilir. Yaz aylarının sıcak havalarında sokaklarınızda kar helvası olarak sunulur.

Sonrasında sokağa indirilen karların erimesini yavaşlatmak için, kesilen kar kalıbının altına tahta konur, temiz bir çuval ve battaniye ile sarılır, ki sıcaklık genelde 35 derece ve üzeri olarak seyreder. Ama elinize aldığınız kar helvası bardağı sizi dağların zirvesine götürmeye yeter.

Kar Helvası Nasıl Yapılır? 

Karla şeker yüreği tazeler.
Mevlânâ 

En Has Kar Helvası Tarifi

Kış aylarında, karları tane tane ve temiz bulduğunuz zamanlarda bu fırsatı değerlendirebilirsiniz. İhtiyacınız olan şey bir tabak veeee en doğalından pekmez.
Derin bir tabağa aldığınız karların üzerine, istediğiniz kadar pekmez gezdirebilirsiniz. Tatlınız hazır. Kaşık kaşık yemek için ideal. Bu en doğal ve en sağlıklı olan tarifimiz. Büyük büyük büyükannelerimizden kalanlardan.

Yeni Nesil Kar Helvası Tarifi

Özellikle Ege Bölgesi’nde sokaklarda görebileceğiniz seyyar satıcıların yaptığı kar helvası tarifi; Cam Bardak ve envai çeşit tatlı şuruplar.
Seyyar satıcı kar kalıbını cam ya da sert bir bardakla traşlar. Bardağın üzerine ise istediğiniz tatlı şuruptan döker ve size sunar. Daha kolay tüketmeniz için “sallama olsun lütfen” demeniz yeterli. O zaman kar, iki sert bardak ağız ağıza birleştirilerek çalkalanır, sizin için biraz daha yumuşatılmış olur. Karadut bizlerin favorisidir, gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz efendim.

Afiyet olsun 🙂

Kar Bulamazsak…

Çok güzel anlattınız, bizim burada kar kalıbı yok, bunu evde nasıl yaparız derseniz de bir yolumuz daha var. Tabii ki kar helvasının yerini tutmaz ama nefsini köreltmek isteyenlere çözüm diyelim. Aslında Snow Cone da denilen soğuk içecek diyebiliriz. İstediğiniz kadar buzu bir blender ya da öğütücü yardımıyla küçücük parçalara ayırarak üzerine istediğiniz herhangi bir şurup ya da tatlı bir sıvı dökebilirsiniz. 

  • Önemli olan ve kar helvasını leziz olduruan şey, bu harika tatlı ve soğuk içeceği buz parçaları erimeden tüketebilmek. Erimiş buzlar ya da karlarla içeceğiniz klasik bir şerbete dönüşebilir, hayal ettiğiniz keyfi yakalayamayabilirsiniz.
  • Karların, doğru aylarda biriktirilmesi lezzet için çok önemli.
  • Şuruplar doğal ise, tadına doyamayacağınız bir yaz tatlısı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.