Cildimize bakmak birçok açıdan dengeleyici bir eylemdir. Sanıyorum hepimiz parlak, nemli, canlı ve eşitlenmiş bir cilde sahip olmak isteriz. Bu dengeyi sağlamak zorlu bir iş gibi görünse de, günlük cilt bakım rutinine ihtiyacınız olan aktifleri içeren birkaç ürün eklemek genellikle durumu çözer. Her zaman dile getirdiğimiz gibi dolap dolusu cilt bakım ürününe ihtiyacımız yok. Cephaneliğimizdeki en güçlü aktiflerden biri ise Niasinamid. Cilt bakım rutininde niasinamid içeren, doğru ve kaliteli hammaddelerle formüle edilmiş bir ürün kullanmak, genel olarak cilt sağlığını korumaya ve onarmaya yeter.
Niasinamid Nedir?
Niasinamid, vücudumuzun temel vitamin ve minerallerinden biri olan B3 vitamininin bir formudur. Ve niasin ile karıştırılmamalıdır. Niasin, B3 vitamininin daha yaygın olarak bulunan ve genellikle takviye edici gıda olarak tüketilen bir versiyonudur. İkisi özünde farklı maddeler olsa da, vücudumuz gıdalardan niasini alabilir ve büyük miktarlarda mevcutsa niasinamid olarak sentezlenir.
B3 vitamini vücut için ne yapar? Niasin tüketildiğinde yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur. Bununla birlikte cildimizin, öncelikle temel proteinleri yeniden inşa etmek ve nemi hapsetmek gibi pek çok faydası vardır. Topikal olarak kullanılan niasinamidin faydaları için lütfen okumaya devam edin.
Niasinamidin Cilde Faydaları
Cilt sağlığı söz konusu olduğunda, niasinamid tek notalı bir müzikal gibi çalışır. Topikal kullanım ile cildinizin ihtiyacı olan birçok şeyi karşılayabilecek nefis bir aktiftir.
1. Hiperpigmentasyonu azaltır
Hiperpigmentasyon, yüzde, ellerde ve ya vücudun diğer bölgelerinde koyu renkli cilt lekelerini içeren yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Hiperpigmentasyon genellikle güneşe kümülatif maruz kalma, hormon üretimindeki artış veya bu faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır.
Her iki durumda da vücut ekstra melanin üretir ve bu da koyu lekelerin oluşmasına neden olur. Niasinamid, hücresel düzeyde oluşumunu engelleyerek melanin üretimini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, melanositlerin keratinositlerle etkileşime girmesini engellemek için çalışır, böylece melanin cilt yüzeyinde birikmez.
2. Cilt Parlaklığını Artırır
Topikal uygulanan niasinamid ayrıca cildinizi nemlendiren doğru miktarda sebumun (cildin doğal yağı) tutulmasına yardımcı olur.
Niasinamid’te bulunan antioksidanlar, cildin yaşlanmasından sorumlu serbest radikalleri yok etmeye, cildinizi bu süreçte onarmaya ve parlatmaya yardımcı olur.
Niasinamid, sağlıklı bir ışıltıyı teşvik ederken sağlıksız cildin solgun, çökük görünümünü azaltmakla kalmaz, aynı zamanda vücudun doğal savunmasını yeniden inşa etmesine aktif olarak yardımcı olur ve bu da bizi bir sonraki noktamıza götürür.
3. Bariyer İşlevlerini Geliştirir
Niasinamid kullanımı, vücudun cildinizin dış katmanını korumaya yardımcı olan iki temel bileşen oluşturmasına yardımcı olur: seramidler ve elastin. Topikal niasinamid, vücudu bu önemli bileşikleri üretmeye teşvik eder, bu da cildi sıkılaştırmaya ve güçlendirmeye yardımcı olur, değerli hidrasyonu korurken zararlı UV ışınlarını, çevre kirliliğini ve cildinizde oksidatif strese neden olan diğer faktörleri engeller.
4. Tahriş olmuş ve iltihaplı cildi yatıştırır
Daha önce de belirtildiği gibi sebum, cildinizin doğal olarak ürettiği yağdır. Sebum vücudumuzun sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Cildinizin sebum dokusu az ise cilt kuru ve pullu hale gelir. Çok fazla ise sivilce patlaması için zemin hazırlanıyor demektir.
Niacinamide cildinizin sebum üretimini düzenlemeye hizmet eder. Bu konuda iyi bir dengeleyicidir. Fazla sebum üretiminin önüne geçerek olası sivilce ve akne oluşumu riskini önemli ölçüde azaltır.
Niasinamidin anti-inflamatuar özellikleri, bu kopmalara karşı koymaya yardımcı olur. Topikal ürünler, iltihabın hücresel düzeyde oluşmasını engelleyerek kızarık, ağırlaşmış cilt, sedef hastalığı ve akne oluşumlarını kaynağında azaltır.
5. Erken Cilt Yaşlanmasını Önler
Serbest radikaller, cildimiz de dahil olmak üzere organik materyale zarar veren yüksüz elektronlardır. Niasinamid antioksidanlar içerir; Cildin yüzeyine uygulandığında, niasinamid, güneşin UV ışınlarına zararlı maruziyeti engellerken serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olan NAD adlı bir bileşiğe dönüşür.
Cildiniz İçin Doğru Niasinamid Konsantrasyonu
Cildinizin sağlığı açısından, topikal niasinamid, cildin asit mantosu ve nem tutma kapasitesi için çok önemli olan bir B3 vitamini kaynağıdır. Ancak niasinamid söz konusu olduğunda, tüm ürünler eşit değildir. İdeal ürünü bulmak, doğru niasinamid konsantrasyonunu bulmak ve ardından onu mevcut cilt bakım rutinine etkili bir şekilde dahil etmek önemlidir. İşte ihtiyaçlarınıza uygun bir ürün seçerken aklınızda bulundurmanız gereken bazı şeyler.
Aşırı Kullanım Ek Fayda Sağlamıyor
Ne diyorduk. Her şeyin fazlası zarar. Niasinamid içeren topikal ürünler cilt bakımı açısından harika olsada, etkinliklerini sürdürebilmeleri için dikkatli kullanılmaları gerekir.
Aşırı kullanım, fayda sağlamak yerine, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yan etkiler ortaya çıkarabilir:
- Cilt tahrişi
- Alerjik reaksiyonlar
- Kırmızılık
- Batma hissi
Bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız, kullanım sıklığını, kullandığınız ürünün konsantrasyonunu azaltmayı hatta kullanmayı tamamen bırakmayı düşünmelisiniz.
%2-5 Arasındaki Konsantrasyonlar İdealdir
Hangi konsantrasyonun sizin için doğru olduğundan emin değil misiniz? Hiç korkmayın, piyasadaki ürünlerin çoğu %2-5 aralığındadır ve bunun iyi bir nedeni vardır.
%5’in üzerinde herhangi bir şey kullanırsanız, cilt tahrişleri ve diğer reaksiyonlarla karşılaşma riskiniz vardır. %2’ün altında ise ürün etkinliğini kaybeder; herhangi bir işe yaramayacak kadar seyreltilmiştir. %2-5 arasında düşen ürünleri arayın.
Niasinamidi Mevcut Rutininize Entegre Ederken Dikkatli Olun
Niasinamid topikalleri, nemi hapsetme ve doğal ışıltınızı artırma konusunda son derece etkilidir, ancak bazen diğer bileşenlerle iyi etkileşime girmezler. Niasinamid topikalleri aşağıdakilerle eşleştirirken dikkatli olun:
- AHA (Alfa Hidroksi Asitler)
- BHA (Beta Hidroksi Asitler)
- Etil askorbik asit
- Azelaik asit
Örneğin, etil askorbik asit (C vitamini), niasinamid ile iyi anlaşmaz. Birlikte artan tahrişe, kızarıklığa neden olabilir ve rosacea gibi cilt sorunlarını kötüleştirebilir. Bunun temel nedeni, her iki bileşiğin de farklı pH değerine sahip olmasıdır. Cildimizin sağlığını iyileştirmek yerine birbirlerine karşı çalışmaları anlamına gelir.
BHA ve AHA gibi bileşiklerin niasinamid ile kullanılması uygun değildir. Bu, ancak kullanım zamanlamasına çok dikkat ederseniz mümkün olabilir. AHA, BHA ve niasinamid art arda kullanılırsa tahriş gibi sorunlara neden olabilir. Bunun yerine, kullanımlarını en az 30 dakika arayla kademelendirmeye çalışın. Daha da iyisi, sabahları topikal niasinamidi ve geceleri AHA/BHA ürünlerinizi kullanın.
Aynı şey, C vitamini ve hatta azelaik asit için de geçerlidir.
Günlük Rutininize Niasinamid Eklemek
Niasinamid cilt sağlığına mükemmel faydalar sağlar. Sizi güneşin zararlı UV ışınlarından korur. Aynı zamanda serbest radikalleri azaltmaya ve ortadan kaldırmaya, kırışıklıkları ve yaşlılık izlerini hafifletmeye yardımcı olur. Epidermisin sebum üretimini düzenleyerek ve nemi koruyucu bir bariyerle hapsederek cildinizin doğal ışıltısını ortaya çıkarır. Kısacası, niasinamid herkesin günlük cilt bakım rutininin önemli bir parçası olmalıdır.
Doğal ve Aromaterapik Cilt Bakım Ürünleri markası Haki Heal’in önerdiğimiz Niasinamid içeren ürünleri;
https://www.shopier.com/ShowProductNew/products.php?id=11085018
https://www.shopier.com/ShowProductNew/products.php?id=10701021
Photo by Daniil Lebedev on Unsplash