Türk Kahvesine Alternatif 3 Kahve Önerisi: Dibek Kahvesi, Menengiç Kahvesi, Mırra

Kahve severlerin mutlaka denemesi gereken Türk kahvesine alternatif 3 kahve önerisi: dibek kahvesi, menengiç kahvesi, mırra hakkında bilmeniz gereken her şey. Neyden üretilirler? Nasıl pişirilirler ve faydaları nelerdir? 

3 Kahve Önerisi: Menengiç / Melengiç Kahvesi Nedir? 

Menengiç kahvesi, sanılanın aksine kahve çekirdeğinden yapılmamaktadır. Menengiç ağacının tohumlarının kahve gibi kurutulup öğütülmesi ile elde edilir. Menengiç ağacı sakız ağacı familyasındandır ve Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu gibi sıcak bölgelerde yetişir. 

Kafeinsiz bir tür olan menengiç kahvesinin lezzeti ise normal kahveyle benzerlikler gösteriyor. 

Menengiç / Melengiç  Kahvesinin Faydaları Nelerdir? 

Menengiç kahvesi pek çok faydası ile biliniyor. Yüksek E vitamini ve doymamış yağ asitleri barındıran menengiç kalp ve damar sağlığına iyi geliyor. Ayrıca solunum yolları, nefes darlığı, ses telleri, mide ve böbrek rahatsızlıklarına etki ettiği bilinen menengiç kahvesini tok tutma, metobolizmayı hızlandırma özellikleriyle diyet yaparken de kullanabilirsiniz. 

Menengiç / Melengiç  Kahvesi Nasıl Yapılır? 

Menengiç kahvesinin iki şekilde pişiriliyor. 

  • Aynı Türk kahvesi gibi kişi başına bir tatlı kaşığı kahve, bir fincan su ile yapabileceğiniz gibi, su yerine süt ile de yapabiliyorsunuz. Genellikle süt ile yapılan versiyonu tercih ediliyor. 
  • Süt ile yapmayı tercih edeceklerin, kahve lezzetinin geri planda kalmaması için bir yerine bir buçuk tatlı kaşığı kahve kullanmaları daha iyi olacaktır. 
  • Süt ile yapılan menengiç kahvesi daha çok ve dolgun köpüklü oluyor. 
  • Servisinde antep fıstığı tozu serpebilirsiniz. 

3 Kahve Önerisi: Dibek Kahvesi Nedir? 

Dibek kahvesi Osmanlı’dan beri sürdürdüğümüz bir kültürün parçası. Kahve ve çeşitli bitkilerin havanda dövülmesi ile elde edilen kahve adını dibek havanından alıyor. 

Tadı sütlü kahveyi andırmaktadır. İçeriğinde; kahve çekirdekleri, sahlep, keçi boynuzu, menengiç, kakao, zahter, kahve kreması gibi ürünler vardır. 

Dibek Kahvesinin Faydaları Nelerdir? 

Dibek kahvesinin çeşitli faydaları arasında en çok bilinenleri ise; düzenli kullanımda ağız kokusu problemine iyi gelmesi, cilt korumasına fayda sağlaması, kan dolaşımını hızlandırması, yüksek kolesterole iyi gelmesi ve ağrı kesici özelliğinin bulunması. 

Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır? 

Dibek kahvesinin yapılışı da Türk kahvesinin yapılışından pek farklı değil. 

  • Kişi başına bir tatlı kaşığı dibek kahvesi, 1 tatlı kaşığı türk kahvesi, bir fincan su ekleyerek iyice karıştırın. 
  • Kısık ateşte arada karıştırarak pişirin. 

3 Kahve Önerisi: Mırra Nedir? 

Mırra Arap kültüründen gelen pekmez kıvamı alana kadar defalarca demlenilerek hazırlanan en acı kahvelerden biridir. Ülkemizde yoğunluklu olarak Adana, Antep, Şanlıurfa gibi güney illerimizde tüketilir. 

Mırra özel bir kahve çekirdeği kullanılarak yapılmamaktadır. Mırra için kahve çekirdeğinin geçirildiği işlemler farklı ve uzundur. Bu bakımdan evde kolaylıkla yapabileceğimiz bir kahve türü değildir, ustalık gerektirir. 

Mırra sunumunda ve içiminde özel ritüeller vardır. Mırra ibrik şeklindeki özel cezvesinden kulpsuz fincanın yarısını dolduracak şekilde konularak ikram edilir. Herkes aynı anda içmez ikram eden kişi yaş sıralamasına göre büyükten küçüğe tek tek servis yapar. Mırra içen kişinin fincanı elinden bırakmaması ve ikincisini içmek istemiyorsa fincanı ters bir şekilde servis edene geri vermesi gerekir. 

Eğer mırra içen kişi fincanı herhangi bir yere bırakırsa ya fincanı altınla doldurmalı ya da servis eden kişi ile evlenmeli / evlendirmeli / çeyizini düzmelidir. 

Mırranın Faydaları Nelerdir? 

Oldukça sert bir kahve türü olduğu için dikkat ve konsantrasyon konularında çok etkilidir. Bu sebeple yorgunluk giderici bir etkisi vardır. Ayrıca baş ağrısı ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 

Evde Mırra Nasıl Yapılır? 

Mırra yapmak bir ustalık gerektirse de evde basit yöntemlerle benzer bir lezzet yakalamak mümkün. 

  • 1 kilo yeşil kahve çekirdeğini yapışmaz tavada kısık ateşte karıştırarak iyice kavurun.
  • Soğuduktan sonra çekirdekleri havanda dövün. Önemli olan çekirdeklerin kırılmasını sağlamak, toz haline getirmeyin. 
  • Bir kapta yarım litre su ve yarım kilo dövülmüş kahveyi kısık ateşte, arada taşmaması için karıştırarak iki saate yakın kaynatın. 
  • İki saatin sonunda bir süre çökelmesini bekledikten sonra süzgeç ya da tülbent yardımı ile süzün. 
  • Aldığınız sıvının içine geri kalan dövülmüş kahveyi ve iki bardak suyu ekleyerek tekrar kısık ateşte pekmez kıvamını alana kadar kaynatın. 
  • Tekrar süzme işleminden geçirdiğinizde kahveniz hazır. Kahveyi şişeye koyarak buzdolabında saklayabilir daha sonra da tüketebilirsiniz. 

Hem mırra tadını seviyor hem de evde yapmak istemiyorsanız şişe olarak satılan ve sadece ısıtıp içebildiğiniz paketli versiyonlardan alabilirsiniz. 

Kaynak Fotoğraflar: 1, 2, 3

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.