Kadın Yönetmenler Tarafından Çekilmiş En İyi Film Önerileri

Hayatın birçok alanında cinsiyet eşitsizliği devam ederken sinema sektörü de bu durumdan nasibini alıyor. Kadın olarak ne kadar yetenekli olursanız olun kendinizi ispat etmeniz ve önyargılardan kurtulabilmeniz adına; toplumsal normları yıkmak ve ekstra bir efor sarf etmeniz gerek. Bu durum ilk olarak 2016 yılında  Women in Film organizasyonunun başlattığı #52FilmsByWomen kampanyası, tüm dünyada cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için başlatılmıştı. Buradan yola çıkarak kadın yönetmenler tarafından çekilmiş en iyi film önerileri yazımı, izleme fırsatı bulup beğendiklerim arasından derledim. Şimdiden iyi seyirler!

1. Where Do We Go Now/ Peki Şimdi Nereye?

Lübnan’da Müslüman ve Hristiyanların bir arada uyum içinde yaşadığı küçük bir köy. Zaman içinde köy sakinlerinin nasıl birbirlerine düşman kesildiğini adım adım seyirciye aktaran film, bu konuda erkek rolünün ne denli etkili olduğuna dikkat çekiyor. Nadine Labaki filmlerinin etkisinden çıkamayanlar yönetmenin kendi hayat hikayesini de bilmeli. Nitekim kendisinin yaşamı da kadın olmanın zorluğunu çok küçük yaşlarda tatmış ancak pes etmeyerek iyi bir idol haline gelmiş isimlerden. Diğer filmleri “Caramel ve “Capharnaum”da mutlaka ama mutlaka izlenmeli.

2. North Country/ Tek Başına

Charlize Theron‘a Altın Küre adaylığı kazandıran filmin yönetmeni Niki Karo, gerçek olaylardan uyarlama ki bu şaşırtıcı değil! Hayatın her alanında olduğu gibi gücü elinde tutanların ne kadar çirkinleşebildiğine bir kez daha şahit oluyoruz filmde. Theron ise oyunculuğu ile filmi tek başına alıp götürmüş adeta. Kadınların iş hayatına yeni yeni dahil olabildiği zamanlarda, bir madencilik şirketinde maruz kalınan aşağılayıcı ve tahammül edilemez olayları ve mücadeleyi bir dava ile anlatan, klasik ama izlenmesi gereken bir film.

3. Island of the Hungry Ghosts/ Aç Hayaletler Adası

Gabrielle Brady’in yönettiği 2018 yapımı film tadında bir belgesel aslında Island of the Hungry Ghosts.  Bir travma terapistinin gözünden dünyanın çözülemeyen sorunlarından; mülteci olmayı ve Avustralyalılarla olan ilişkilerini tarafsız bir gözlemle anlatılmaya çalışılıyor. Kırmızı kara yengeçlerinin bitmek bilmeyen göç hikayesi ve bir yere ait olamayışlarına paralel bir anlatım görülen film böylelikle hafızalardaki kalıcılığını pekiştiriyor. Bana göre üzerinizde derin izler bırakacak bu filme mutlaka bir şans vermelisiniz.

4. 13 th

Netflix tarafından yapımı 2016’da Ava DuVernay yönetmeliğinde gerçekleştirilmiş bu film adaletsizlik ve eşitsizliği bu sefer ırkçılık üzerinden anlatıyor. ABD anayasasının 13. maddesi üzerinden Afro-Amerikalıların hak ihlallerini ve anayasada yer alan bir maddeyle nasıl devlet tarafından köleleştirdiğini öne sürüyor. Film sonunda, belgesel hakkında olan Ava Duvernay & Oprah Winfrey röportajına yönlendiriliyorsunuz. Vaktiniz varsa bu röportajı da izlemenizi öneririm. Bu filmi sonuna kadar izleyip bitirenler “selma” filmini listeye mutlaka eklesin!

5. Cléo de 5 à 7/ 5’ten 7’ye Cleo 

Bir Agnes Varda klasiği olan Cleo 5 to 7’nin yer almadığı bir liste düşünemiyorum. 1962 Paris’inden bol manzaralı, bir kadının 2 saat boyunca gergin bekleyişinin anlatıldığı, güzel diyologlara ve etkili bir sinematografi ile izleyeceğiniz filmin romantik bir havası var.

6. Portrait of a Lady on Fire/ Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

Céline Sciamma yönetmeliğinde 2019 yapımı film Altın Palmiye ödülüne en iyi senaryo dalında layık görüldü. Masumca başlayan bir aşk hikayesini her yönüyle ele alan, isabetli atışlarıyla sade kadro ve az hasılatla nasıl film yapılacağına bir örnek niteliğinde. Ağır tempoda başlayan başlayan film süreç ilerledikçe olgunlaşarak tokat etkisi yapan finaliyle de şaşırtıyor.

Kadın yönetmenler tarafından çekilmiş en iyi film önerileri için Bonus değerinde +2 film aşağıda!

  • + 1. Frida: Julie Taymor yönetmeliğinde 2002 yapımı film ünlü ressam Frida Kahlo’nun hayatını anlatıyor.

+2.  Suffragette/ Diren: Sarah Gavron’un adını duyurmayı daha çok başardığı filmin ayrıntılı incelemesi için buyurun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.